50 poäng!

IK Sävehof – IFK 26-27 (13-14, 13-13)

Elitserien, omgång 27

Publik: 20 (och 900 partillebor)

25 vinster på 27 matcher! Med 5 matcher kvar kan det sluta med 60 poäng. Dock satsar IFK på att säkra seriesegern så snabbt som möjligt för att sen fokusera fullt ut på slutspelet, och detta kan ske redan på lördag kväll i en fullsatt Arena, upplagt för fest!

Matchen då? Det fanns en tid för inte så länge sedan som Partillebohallen innebar en poänglös resa tur och retur för IFK, men så inte längre. Enda farhågan var hur mycket IFK orkat ladda om efter överkörningen av de danska mästarna i söndags. Fast ganska snabbt (53 sekunder) insåg vi att det var varken ett revanschsuget Sävehof eller Champions League-slitet IFK (utan Tollbring, O’Sullivan och Cosmo) som skulle sätta prägel på matchbilden.

53 sekunder (!?) tog det innan domarna visade ut Lagergren. Ollie och Jamali missade sina avslut och det tog tre minuter innan Sävehof gjorde matchens första mål. Jamali fixar sedan tre raka mål (två egna och en bollstöld där Jepson gör mål). Han blandade och gav dock och en passmiss gav kontring för Sävehof och 5-5 efter 9 min. Tekniska fel, bortkastade bollar, sturmer fouls och blött krut hos IFK gör att efter 20 minuter har Sävehof en fyramålsledning, 12-8. Styrkan hos IFK är det alltid är någon som kliver fram när det behövs, och idag var det vår lagkapten Johan Jepson med flera bollstölder och säkra kantavslut. Tre raka mål på endast någon minut fick hemmalaget att ta time out. Men det svänger som bekant snabbt i handboll, en boll på foten på Pettersson sumpade kvitteringschansen och gav dessutom 2 minuter på honom. Man får vara glad i handboll, men sällan länge. Simic fortsätter att rädda på alla möjliga vis, har bollen passerat dig kan du ju alltid trycka ut häcken och rädda med den. De senaste 10 minuterna har bägge laget haft artillerihandboll med ständiga mål från niometersskyttarna, men känslan nu var att Sävehof började tröttna och orkade inte fortsatta att bomba utifrån. Trots att domarna fortsätter att hitta utvisningar på IFK avslutar vi halvleken med två mål sista minuten (Johannes Larsson respektive Andreas Cederholm på kontring). När man satt och var glad för att IFK var på väg att gå till halvtidsvila i ledning kastade domaren, med fem sekunder kvar, in inte bara en utan två utvisningar på Aas Eriksen! Tack för den. Men Simic räddade i alla fall sista avslutet så pausledningen klarade sig.

Andra halvlek startar med en man mindre i fyra minuter, ett missat avslut från linjen hindrade IFK från att spela lika i underläget. Nu var det istället lika, 16-16, när IFK återigen var fulltaliga. Jamali är inte bara en stor skytt, han är även riktigt bra på inspel och att döda tid i utvisningar. Simic räddar lobb från linjen och skickar bollen på kontring till Jamali som från 12 meter dundrar in 16-17. Leo räddar straff nummer ett för kvällen, men lagen fortsätter att hålla sällskap och turas om en uddamålsledning. Varje gång man kände att nu kommer IFKs väntade ryck hittade domarna en utvisning. Med 13 minuter kvar dundrade Lagergren in 22-23, Sävehof gör en sturmer foul och IFK går för tvåmålsledning. Men nu hittade domarna en helt felaktig sturmer foul på IFK och Björnsen som avslutade sitt påbörjade skott åkte ut för detta. Istället kan Sävehof kvittera, 23-23, när vi går in i de sista 10 minuterna. IFK kastade bort bollen och Sävehof ordnade straff, men Leo tog ännu en straff! Viktigt! Time out IFK, och sen hittade för omväxling skull domarna en utvisning på hemmalaget. Två snabba mål gav 23-25 med sju minuter kvar och Sävehof tar time out. Simic räddar sedan bollen men håller taktiskt inne med kontringen. IFK i anfall för att stänga matchen, men missat avslut och utvisning (så klart) på IFK gjorde nerv av matchen på nytt. Sävehof prickar stolpen och Lagergren satsade på nytt avslut för att stänga matchen men åker bryskt i golvet. Ingen utvisning! Istället tog Jepson avslutet men missade nu den enda gången i matchen. Fast Jepson, det är bara Tollbring som kan göra mål i Tollbringvinkel! Istället kontring till 24-25. Jamali visar rutin på nytt och kliver fram när det behövs, han bombar in 24-26. Sävehof missar en japan och Lagergren vill inte vara sämre utan han bombar in 24-27 med en och halv minut kvar. Men Sävehof tycks gilla det här med uddamålsförluster så de gör två snabba mål (ett med västspelare inne och ett på straff, efter retur på räddning av Simic, när ett frikast uteblev för Jamali). IFK i anfall, 26-27 med halvminuten kvar, och man kom osökt att tänka på hemmamatchen mot just Sävehof för några år sedan i Arenan när LMM tappade bollen och Sävehof kvitterade med sekunden kvar. Björnsen tog läget med fem sekunder kvar, men det hade nog varit bättre om glödhete Jepson fått det för Björnsen missade. Men han gör sin plikt i hemspringet och stoppar på mittplan och på ett helt okej sätt Sävehof i uppspelet. Det var givetvis frikast men absolut inget mer än ett frikast! Men domarna halar fram det BLÅA kortet och skickar upp Björnsen på läktaren. Bedrövligt från början till slut! Enda trösten var att regeln om automatisk straff i slutminuten vid blåa kort ännu inte införts, så Sävehof får försöka skjuta från i princip avbytarbänken. Därifrån gör man inte mål på IFK så vi packar glatt ned bägge poängen i väskan.

IFK får alltså tio utvisningar, mot Sävehofs fyra, men vinner ändå. Undrar vad det blivit om det varit fullt manskap i 60 minuter istället för 40?

Om svensk handboll, med IFK i täten, skall kunna slå sig in i europeisk klubbhandboll måste domarbedömningarna ligga på den nivån. Inte lätt att ena dagen spela med en domarnivå, och sedan en helt annan nivå några dagar senare. Handboll är en fysisk sport som mår bra av att inte blåsas sönder fullständigt.

Nåvål, vi vann ändå så vi släpper detta för nu (och fram till finalen där det sannolikt är samma domare). Fullt fokus på hemmamatchen i fullsatt Arena (i skrivande stund finns det 80 biljetter kvar). Kom till Arenan och bär fram IFK till en tidig serieseger. Lördagsmatcher innebär alltid bra tryck, men nu blir det något i hästväg med fest före, under och efter matchen!

Även Sävehof är för övrigt på gång med ny Arena, vilket känns skönt. På en match gör TVn av med en årsförbrukning av grön färg.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

2 reaktioner på ”50 poäng!

  1. huvudet på spiken (som vanligt, när du skriver).
    Ralph Lindberg borde uppvaktas med ett stort förstoringsglas, som envist framhäver dessa ”pipare” som Sveriges bästa, hualigen, hur är då de andra? Knappt så IFK vet det, eftersom de prenumerarar på våra matcher! Men killarna kan vi lita på! Tack

Lämna ett svar