8 raka gav 32 raka!

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF 27-23 (15-9, 12-14)
Indelat i kvartar: 6-8, 9-1, 8-8, 4-6

Handbollsligan, omgång 11
Publik: 4 722

Klassikermöte i handbollen, även om det ikväll var det första i Handbollsligan mellan de bägge klassiska handbollsfästena. Mycket vatten har runnit i Helge Å sen skrällen 2012 när Johan Persson, Christian Sandberg och gänget slog ut GUIF uppe i Eskilstuna i femte och avgörande semifinalen, trots underläge med fyra mål med fem minuter kvar. Christian har hyllats som hjälten eftersom det var han som gjorde de avgörande målen men vi får inte glömma inhopparen Johan som stegade fram både stora hål i försvaret och utvisningar för GUIF. Ett tronskifte i våra möten och numera är IFK storfavoriten och GUIF utmanaren som hoppas välta handbollsjätten från söder.

Många matcher nu och den breda truppen måste användas fullt ut. Leo och Johannes är med i startuppställningen och även Mario när Arnar ligger nedbäddad i feber, vilket öppnar för Gustav Mogensen att få gåshud i inspringet till Pirates of the Caribbean (så vill jag också ha det när jag kommer till jobbet på morgonen).  Både IFK och publiken börjar segt idag och GUIF tar en tvåmålsledning i första minuten. Tre mållösa minuter följer innan Mario på linjen reducerar 1-2. Leo räddar, men retur till GUIF som gör 1-3. Södra Kurvan börjar sakteliga jobba upp trycket i Arenan med ”IFKÅÅÅÅ!, IFKÅÅÅÅ!, IFKÅ!, IFKÅ!, IFKÅÅÅÅ!”. Härlig  energi som sprider sig ner på planen och får igång våra brandgula hjältar. Där grundläggs segern! Stig Tore hänger resolut in 2-3. Leo räddar, Johannes fångar returen, bollen till Stig Tore vidare till Jerry som tunnlar in kvitteringen 3-3 (7 minuter). IFK är i kapp! Leo räddar på nytt, men straff till GUIF (3-4) och två minuter på Mario (som fått ta över Antons fallna mantel vad gäller utvisningar). Det öppnar å andra sidan för Gustav (97:a). GUIF ökar till 3-5 innan Gustav gör sitt första mål i Handbollsligan, 4-5 efter 10 minuter. GUIF börjar få svårt att hitta lägena och varnas för passivt spel, men trycker ändå in 4-6 och IFK tar timeout. Stig Tore fixar straff och utvisning, 5-6 men direkt gör GUIF 5-7. Passmiss av IFK men GUIF kontrar omgående med en passmiss. Miss av IFK, räddning av Leo som skickar Mario på kontring till 6-7 som på ett snabbt avkast blir 6-8 efter en kvart spelad. GUIF skjuter i försvarsblocket och Johannes springer som en gasell och plockar upp bollen på GUIFs planhalva och Hanisch kan reducera till 7-8. GUIF känner störningen i kraften och tar en timeout för att hindra raset, men förgäves. Leo stänger butiken med bland annat straffräddning med hjälp av ribban, IFK-kontringarna kommer per automatik och GUIF kommer ingen vart alls. 12 minuter utan mål för gästerna, medan IFK gör åtta raka till 14-8! Varsitt mål ger halvtidsresultatet 15-9 och en behaglig pausvila för nr 8.

Gunnar fixar straff till 16-9. Leo räddar med tån men returen rakt i famnen på GUIF, 16-10, Stig Tore kör en helikopterfint á la Anders Svensson i fotbolls-VM 2002 och tunnlar in 17-10. 5 minuter in i halvleken dundrar Olafur in 18-11 i kvällen högst uppmätta hastighet, 101 km/h. Straff till GUIF och gamle (gammal och gammal, han är 96:a) IFK-aren Emil Hansson får chansen som straffskytt efter GUIF straffmiss i första). Även denna dras i ribban precis som de gjorde i första halvleken, men Emil kan ta returen och sätta 18-12. 18-13 kommer på kontring efter frikast lagt 10 meter fel, vilket alla i hallen utom två blåklädda upptäcker och tyvärr är det ju just de två som dömer. 18-14 kommer efter missat inspel av IFK till linjen. Tre raka mål av GUIF skapar ju lite spänning i matchen, men det sätter de själva stopp för genom två utvisningar inom några sekunder. Spel sex mot fyra har aldrig varit IFKs melodi, så chansen till stängning av matchen uteblir när de bara gör 1-0 med två man mer på planen. Framför allt måste de komma ihåg att målet är tomt. Det ser lite komiskt ut när spelarna letar någon att passa till i kontringarna när motståndarmålet är tomt. Men GUIF gör i och för sig inga mål heller utan 20-14 kommer elva minuter in i matchen av Viktor på kontring. Timeout av gästerna men den hjälper inte alls. Andra halvleks behållning är GUIFs försök till lobb in på linjen men de glömmer bort Mario som sträcker upp handen i luften och fångar bollen med ett glatt Den tar jag! och skickar Viktor på kontring till 23-16 med kvarten kvar.  IFK slappnar förmodligen av och slår av på tempot och GUIF kan närma sig till 25-22 med fem minuter kvar, men Rickard fixar straff och med Jerry i högform är det lika med mål, 26-22 och vi hann aldrig bli nervösa på läktaren. Domarna gör sitt för att höja publiktrycket, bland annat med en utvisning på Philip för att han hade mage att låta skyttens skottarm träffa just hans mage! IFK missar med tio sekunder kvar av matchen och istället för en sexmålsvinst och oavgjord andra halvlek slutar matchen 27-23. 32:a raka hemmavinsten mot svenskt motstånd är i hamn! Mästarklass och IFK upp i serieledning, i alla fall tills i morgon när Alingsås tar tillbaka den på bättre målskillnad om de programenligt slår höstens stora besvikelse Hammarby (tre poäng på tio matcher är inte godkänt).

IFK vinner utan att någon glänser (möjligtvis Leo i så fall, men med god hjälp av försvaret). Vinsten sätter vi på kontot Bred trupp och blickar nu fram mot Champions League borta i helgen mot Pick Szeged och hemma på onsdag mot Jamali. Kul att se Emil Hansson i Arenan igen. Han kommer förhoppningsvis att spela i orange om några år. Kul också så klart att Gustav Mogensen tar chansen när den kom. Mål inför nästan 5 000 jublande hemmasupportar är faktiskt något som långt ifrån alla handbollspelare får uppleva i karriären.

På fredag är det Black Friday med rea lite här och var. Så även hos IFK då biljetter till de närmst kommande hemmamatcherna säljs för halva priset. Fynda, fynda!

IFKÅÅÅÅÅÅÅ!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar