Aldrig orolig! (bara lite)

IFK Kristianstad – Alingsås HK, 24-23 (10-11, 14-12)

Handbollsligan, match 28
Kristianstad Arena, publik 4 622
21 februari 2018

Puh, det krävdes en stänkare efter matchen för att lugna nerverna (tänk om detta hade varit en SM-final).  Haft en jobbig känsla hela dagen efter beskedet om att Helge, Tim och kanske även Olafur skulle saknas i dagens match mot Alingsås HK. Visserligen är Alingsås inne i en formsvacka (vilar sig i form till slutspelet?), men det är ändå ett lag på besök med fyra raka SM-finaler (dvs en mer än IFK). Ska något lag kunna slå oss här så är känslan att det är nog Alingsås i så fall. En seger för IFK innebär mäktiga 60 raka hemmavinster, säkrad hemmaplansfördel hela vägen fram till en SM-final, och ett järngrepp om seriesegern och säkrat spel ute i Europa även nästa säsong. En nervös blick på uppvärmningen för att leta efter Olafur, och en suck av lättnad när man får syn på honom. Han är Handbollsligans bästa spelare och solklar lagkapten i IFK. Förutom en bössa av högsta klass, har han även blick för spelet och är en pådrivare som lyfter hela laget. Skönt att han kör vidare i IFK nästa säsong, och det krävs en B-52 för att transportera hit pengarna som behövs för att köpa loss honom (och lyckligtvis är Kristianstad-Österlen Airport för liten för att en B-52 ska kunna landa).

Mästarna från Skåne! ljuder från Södra Kurvan när matchen drar igång. En liten snygg blinkning åt gästerna som såklart är väl medvetna om detta. Deras chans är att de verkligen tror på det så ett snabbt ryck av IFK hade gjort susen. Tyvärr blir det precis tvärtom. På fem minuter är det gästerna som gör ett snabbt ryck, till 1-4. IFKs enda mål är kvitteringen till 1-1 av Olafur på en kontring där visserligen Alingsås gjort ett bra hemspring, men att den bollen skulle i mål stod att läsa redan på stentavlorna Moses släpade ner från berget. Det fanns inget i denna värld som kunde stoppa det målet. VAR ÄR BOLLRADARN? Valter kontrar in 4-5 trots han trängs ut från planen och trots en välplacerad målvakt. Ny kontring för en kvittering, men sista passen går inte fram till Viktor. Ny kontring för en kvittering, men Viktor behöver kalibrera siktet något för han missar målet helt. Istället 4-6 efter tio minuter. Gästernas alla mål är i princip alltid utifrån, och först nu så börjar äntligen Leo få tag på dem. Albin fixar fram en tvåa på Alingsås, Olafur reducerar 5-6 och assistkungen Albin passar Mario som kvitterar, 6-6. Två raka mål av Alingsås ger 6-8 en kvart in i matchen. Time out av IFK. Valter är säkerheten själv och utan fint drar han in 7-8 på straff och Philip dunkar in ännu en kvittering, 8-8, i krysset. Nästa kvittering står Stig-Tore för, 9-9. Alingsås har problem att komma till avslut och tar time out med fem minuter kvar av halvleken. Stig-Tore kvitterar på nytt, 10-10. Resterande tre minuter av halvleken följer samma tema som de första tjugosju, dvs IFK kör våga vägra ledning. Ett enda mål till faller, och det är 10-11 på straff i slutsekunderna. Nåväl, underläge i paus, men bara med ett och det är ju inget för IFK på hemmaplan. I sviten har det visserligen bara hänt tio gånger förut och som mest har det varit med tre mål, bägge gångerna mot Hammarby IF (match nr 2 och 59 som är kvartsfinalen 150404 och den senaste hemmavinsten 180208).

Straff direkt till IFK, och Valter är klinisk från straffpunkten ikväll, 11-11. Leo är nu glödhet. 12-11 av Olafur på genombrott med armen uppe. Alingsås kvitterar, och Olafur dundrar framåt och dunkar in bollen, men det döms som offensiv foul. Mög. Leo räddar på nytt och Stig-Tore prickar stolpen stenhårt, och bollen landar på halva plan i händerna på en alingsåsare som sätter 12-13. Philip kvitterar men sen åker Olafur ut och Alingsås tar en ny ledning, 13-14. Chans till ett bortaryck med en man mer på plan, men istället passar IFK på att vända på kuttingen när Viktor och Stig-Tore i numerärt underläge fixar fram en IFK-ledning, 15-14, och som visar sig sedan hålla ända in i kaklet. Starkt! Tre raka mål till av Stig-Tore innebär totalt fem raka IFK-mål, från 13-14 till 18-14. VAR ÄR BOLLRADARN? IFK har chansen att stänga tillställningen, men de tänker ge publiken valuta för pengarna och håller oss på halster. Lite tekniska fel släpper in gästerna på scenen igen. 19-17 blir dock till en ny fyramålsledning, 21-17 med tolv minuter kvar, efter att Stig-Tore dunkat in bollen i krysset (Är armen uppe så ge Stig-Tore bollen, gammalt djungelordspråk) och Valter lekt in en straff. Alingsås kryper närmare innan Philip zink-zackar sig genom hela försvaret och sätter 22-19 med tio minuter kvar. Nu ska det väl ändå kunna avgöras, men icke. Två raka mål av Alingsås ger 22-21 och pulsmätaren blinkar ohälsosamt rött på så många kristianstadbor så CSK går spontant upp i stabsläge utan någon där vet varför. Men inte på Ola så klart. Han strosar tuggandes på ett tuggummi fram till sekretariatet och lämnar in time out-kortet. Tyvärr hjälper det varken IFK eller publikhälsan. Fem (5!) mållösa minuter följer, där Stig-Tore först skjuter ribba ut och sen fintar upp hela Alingsås (inklusive de på bänken) på läktaren i Idrottshallen, men sen lobbar han över. Han bryter sedan en kontring och i klart sämre läge den här gången lobbar han så iskallt in 23-21 med fyra minuter kvar av matchen. Alingsås kastar bort bollen och Philip bombar in 24-21, med tre minuter kvar. VAR ÄR BOLLRADARN? Nu är segern nära, men en utvisning på Olafur ger gästerna nytt hopp och de reducerar till 24-22, med två minuter kvar. Med armen uppe är så när Stig-Tore matchjälten men bolluslingen går inte in, den stannar på mållinjen. Ett löjligt snabbt mål av Alingsås ger 24-23 med minuten kvar. En poäng är ju troligen i hamn, men det är ju seger som vi vill ha i Arenan. Time out av IFK med 43 sekunder kvar, en evighet i de här sammanhangen. Stig-Tore tar avslutet med armen uppe på domarna men målvakten räddar, returen går dock lyckligtvis ut över långsidan och därmed inkast för IFK. Om bollen träffar målet eller målvakten, eller om försvarande lag får varning eller utvisning, räknas det som ett nytt anfall. Därmed hävs passivitetsvarningen och IFK kan passa runt lite lugnt och stilla inom laget och låta tiden rinna ut. Seger, 24-23 och sviten intakt!

Visst, någon gång kommer sviten att spricka och det hade inte känts katastrofalt om det skett via en oavgjord match mot Alingsås. Men det får vänta till någon annan gång, för nu satt segern där som en smäck. 60 (SEXTIO!, SEXA! NOLLA!) raka hemmasegrar mot svenskt motstånd!

Stig-Tore är en notorisk målskytt och har nu nästbäst målsnitt i hemmasviten med 4,74 mål per match. Bara Markus Olsson är bättre med 4,80, men då har han bara spelat fem slutspelsmatcher. Stig-Tore har hållit sitt snitt uppe i 27 matcher, varav många i serielunken. Fler mål har bara Jerry, Albin och Olafur gjort, men då på betydligt fler matcher.

Segern ikväll svider faktiskt en aning, hur konstigt det än låter. Nästa år får vi se Mario i vit tröja i Arenan, och det sitter ju redan som en liten tagg i ett brandgult hjärta. Kontraktet är ju redan påkritat, men vi hoppas på en brandgul återkomst därefter. För jösses, om Leo var glödhet så var Mario lika varm som en metallbrand. Det är så varmt så vatten sönderdelas till syrgas och vätgas, en hyfsat explosiv kombination och svårsläckt. Krävs i princip en överskottning av sand, och det var inget Alingsås hade i sin arsenal ikväll. Klinisk från linjen framåt och grym i försvaret. Han plockade bollen ur händerna på linjespelaren i Alingsås, och bröt kontring så sagolikt vackert. Super-Mario gör skäl för sitt smeknamn!

Lite måste man så klart få gnälla. Det var kul en gång i tiden med en trosa i spetsmodell, och att plocka fram en jojo. Men snälla rara söta någon, det måste väl finnas andra låtar som kan höja publiktrycket?

Nu blickar vi framåt, på lördag luktar det lapp på luckan. Champions League stundar mot självaste FC Barcelona! Sedan dröjer det tills 8 mars innan nästa hemmamatch. Ska vara någon sorts musiktävling i Arenan nästa vecka. Självklart ska frun och jag dit och titta, men vi tänker hålla oss på platserna längst bort, längst upp. Allt för att inte riskera att hamna på scenen.

På tisdag stundar bortamatch mot HK Beutler. Där har vi inkasserat enda förlusten den här säsongen. En seger ger inte bara en skön revanch utan säkrar också vår fjärde raka serieseger. Så åk med Södra Kurvan till Baltiska Hallen och stötta de brandgula!

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE HÄR ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar