Äntligen!

IFK Kristianstad – Redbergslids IK, 29-25 (16-17, 13-8)

Kvartsfinal 1

Publik: 5 083

Äntligen är slutspelet igång och äntligen kom så bollradarn till Arenan!

Det var förväntan i luften i Arenan innan match. Fullt i restauranger, i loger och på läktarna. Efter den långa serielunken vankades det återigen en match på riktigt mot svenskt motstånd. Brandgula hjärtan spelades efter inspringet och precis innan avkast. Funkade kanon som stämningshöjare!

IFK började bra och Jamali visade direkt att han presterar bättre ju mer det gäller, 2 mål bombas in omedelbart. Vid 2-0 räddar Simic och Tollbring hoppar högst (så klart) och fångar returen. Chans på 3-0 men Olafur skjuter i täcket. RIK anfaller, varnas för passivt och känslan/förhoppningen var att IFK stänger matchen omedelbart. Men RIK lyckas dra in bolluslingen, IFK gör ett snabbt avkast och Tollbring tappar bollen på egen fot. Snabb kontring för gästerna som slutar med kvittering OCH 2 minuter på IFKs enda målskytt så långt, Jamali. Pendeln kan svänga oerhört snabbt i handboll, och det är väl det vi älskar med sporten. RIK utnyttjar utvisningen maximalt och har 2-4 efter sju minuter och fyra raka mål. Men pendeln svänger lika snabbt tillbaka och IFK gör tre raka mål på tre minuter till 5-4. Simic är på nästa boll, men styr upp den i nättaket, 5-5, och IFK gör dubbelstuds som ger RIK boll och 5-6. Jamali har nu upptäckt bollradarn och sätter ribban för att skjuta hårt, 111 km/h ger sex lika. Jag förstår nu bildvalet på framsidan av Kristianstadsbladets handbollsbilaga! Hans kvittering till elva lika var ännu hårdare, 124 km/h, vilket får anses gälla som arenarekord.

110

Spelet är slarvigt åt båda hållen och lagen turas om att vara i ledning. RIK lever mycket på sitt niometersskytte, och så länge de orkar skjuta så är de med i matchen. Med fem minuter kvar kvitterar Jepson och försvararen Östanbäck är framme med hög benföring. Först verkar det inte rendera i någon bestraffning för domaren går lugnt upp i banan och halar sen fram det röda kortet! Efter matchen beklagade Östanbäck sig och tyckte det var tråkigt med rött kort, inte för att han inte kunde spela mer i den viktiga matchen, utan för att ”Det är förbaskat kul att spela här! Det är otroligt tråkigt att gå ut nu.” Den inställningen gillar vi! Nu följer spel i 6 mot 4 för IFK i 1:16, en chans att rycka på nytt. Istället förloras utvisningen med 1-0, inte OK. Efter Jepsons kantmål är IFK mållösa i princip resten av halvleken. I sista anfallet spelar IFK med armen uppe, alla kombinationer provas utan framgång och tiden rinner snabbt iväg så med sekunden kvar gör Jamali det enda rätta och drar in bollen förbi både anfall, försvar och målvakt. Inga krusiduller, bara ett skott och mål. Ibland kan handboll vara hur enkelt som helst. 16-17 i paus, och en del kanske började undra om Ola valt rätt kvartsfinalsmotstånd.

RIK börjar med boll i andra halvlek och gör direkt 16-18. Petterson jobbar stenhårt på linjen och sätter själv 17-18 och ordnar fram straff och utvisning. Straffen sätter Tollbring säkert till 18 lika och utvisningen använder Jamali och Olafur till varsitt mål. Fyra raka IFK-mål (inget man fixar på Burger King eller McDonalds) ger 20-18 efter 37 minuter. Time out för gästerna. Deras skytte och fart har börjat stagnera, fysiken och en tunnare trupp börjar ta ut sin rätt. IFK har läge att stänga matchen, men alldeles för många tekniska fel och dåliga avslut håller kvar Redbergslid i matchen. Sex avslut av IFK tar i målramen! Simic räddar, men IFK tappar bollen i kontringen och vänder hemåt samtidigt som RIK också tappar bollen. Den fångas upp av Björnsen som låtsas passa inåt banan och skickar därmed upp RIK-spelaren långt upp på läktaren för att köpa korv. Klassisk gammal IFK-mentalitet Kan du passa så skjut! Han går rakt på mål och sätter 24-20 med kvarten kvar. En ledning som står sig matchen ut. Inte ens en extra femminuters paus, när klockan inte ville vara med oss, hjälpte Redbergslid att få tillbaka orken.

IFK vinner planenligt den första kvartsfinalen. Kanske inte med det bländande spelet och med den överkörningen vi fans hade förväntat oss. Men det gäller att spara på krutet till kommande matcher. Det är inte i kvartsfinal 1 ett SM-slutspel avgörs. Dessutom var IFKs sex (6!) landslagsspelare säkerligen slitna efter en helg med OS-kval och tre (3!) matcher på tre (3!) dagar. Vilken annan sport hade accepterat ett sådant spelschema följt av en slutspelsmatch tre dagar senare?

Pris som bästa IFK-spelare gick till Olafur, men kunde också ha gått till Jamali som gjorde mål när han ville eller Pettersson som gjorde mål och fixade straffar och utvisningar under hela matchen. Vi noterade också så klart att Redbergslidsspelarna applåderade publiken, det gillas! Bollradarn gillas också! Nästa steg blir så klart att koppla samman den med jumbotronen, men det kommer säkerligen. Kvällens buse var Widell som läste upp fel lottnummer på 50/50-lotteriet. Någon stackare trodde sig i några sekunder ha vunnit 27 000 kr, innan Widell korrigerade numret. Snyggast ikväll var Kik, Nikolas, Fröberg och Rosenberg i sina solnedgångsorangea kostymer!

sunset

Kvartsfinal 2 spelas i Lisebergshallen på måndag. Lite trist dag, för det hade nog lockat många orangea supportrar att göra en söndagsutflykt till Göteborg och de trevliga kvarteren där vi för snart ett år sedan hämtade hem vårt senaste, men inte sista, SM-guld. Södra Kurvan ordnar bussresa så kompa ut lite tidigare från jobbet och åk med ändå. Det är kul att åka buss!

Nu har allvaret börjat så, Framåt Kristianstad!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar