Bäst i Norden!

IFK-KIF Kolding Köpenhamn, 33-26 (16-10)

Champions League

För att citera min namne, Prins Daniel: ”Känslorna är all over the place!”

Så mycket att summera ihop så man vet inte var man skall börja. IFK skulle ikväll ta nästa steg på vägen mot att etablera sig som en europeisk toppklubb. Första matchen någonsin i handbollens absoluta finrum, Champions League. Motståndare var de danska mästarna KIF Kolding Köpenhamn. Vi skulle vara med för att titta och lära och se var IFK står i förhållande till de bästa europeiska lagen. I förhandssnacket talades det om att detta var chansen för IFK att skrälla, men innerst inne hade vi alla nog förhoppningen att IFK skulle kunna hålla jämna steg och inte låta danskarna dra ifrån. Det räcker med att titta på deras laguppställning för att förstå den känslan. Samtidigt sågade handbollssiten Handboll-planet.com IFK längs med fotknölarna med ”IFK hör inte hemma bland de andra lagen”. (8. IFK Kristianstad – the Swedish champions do not belong with the rest of their group rivals, and it would be a huge shock if they earned even a single point.)

I förhandssnacket sas det också att det inte skulle bli något inspring, men lyckligtvis fick vi än en gång gåshud av Pirates of the Caribbean. På Twitter gissades det hej vilt på första målskytt i årets Champions League. Trots att Kolding började med bollen var det Christian O’Sullivan som klev rakt igenom gästernas försvar och tryckte in 1-0. IFK stod upp bra bakåt men hade några tama avslut från 9 meter i början. Kolding gjorde tre raka till 1-3 innan Björnsen presenterade sig med två snabba mål. Lagen följdes åt till 6-6 efter 13 minuter innan alla tiders kontringsfest i Arenan inleddes. Det var knappt lönt för IFK att springa hem innan nästa kontring kom. IFK gjorde 6-1 på 6 minuter! Med lite bättre avslut och tur hade IFK haft en ännu större ledning här, men i ärlighetens namn så hade vi tur med några mål som smet in på märkliga sätt.

Efter 19 minuter missades läget till 13-7, istället åkte Lindskog på en utvisning som raskt gav 12-8. Detta var Koldings stora chans att komma ikapp. Den blev inte mindre när Björnsen också åkte ut och IFK spelade 4 mot 6. Men IFK spelar oavgjort under utvisningarna och höll sin femmålsledning halvleken ut. Paus 16-10. Exakt samma ledning i halvlek som vi hade mot Hamburg förra året. De vaknade i andra halvlek och vann med 29-27, så vi väntade nu på att även Kolding skulle vakna.

Iman startar andra halvlek med att dunka in 17-10 och sen kom den ultimata förnedringen, hade det varit boxning hade det gått som teknisk knockout, Leo klistrade ett skott vid stolpen och skickade sen raskt bollen tvärs över planen till Björnsen som kontrade in 18-10. Här var gästerna ett besegrat lag. Fram tills dess led de av underskattning El Grande, därefter var det uppgivet. IFK ryckte, som mest, till ledning med 11 mål (25-14). Kolding behövde öka tempot för att jaga ikapp, men istället blåstes de av för passivt spel.

Segern var kassaskåpssäker även om vi alla blev lite smånervösa när det var 10 minuter kvar. IFK tappade boll tre anfall i rad och Kolding kunde närma sig något, men IFK höll sedan stabilt undan matchen ut. Sista fem minuterna var en enda klang och jubelföreställning med stående ovationer. Killen som öppnade målproduktionen i årets Champions League fick också avsluta den med 33-26 i slutsekunderna, Christian O’Sullivan som nog får anses som matchens lirare.

IFK tog inte bara 2 poäng i den första matchen någonsin i Champions League, vi gjorde det dessutom med klass och stil och visade hela Handbollseuropa att:

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

Nu suger vi på den här karamellen några dagar. Bara att läsa igenom allt som nu skrivs och sänds tar ett par timmar. Ekstrabladet går hårt åt Kolding: ”Ydmygelse! Danska mestre slagtet i Sverige”

Allra skönast är att vi kunde sätta de självutnämnda experterna på Handboll Planet på plats! IFK hör hemma i handbollens finrum.

Sen är det dags att komma ner på jorden igen och lunken i Elitserien. LUGI borta på måndag. Res med Södra Kurvan och visa att Biblioteket är vår hall den också.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar