Bättre kan vi!

IFK Kristianstad – Wisla Plock 25-24 (8-4, 7-6, 2-9, 8-5)

Champions League, omgång 7
Kristianstad Arena, publik 3 859
11 november 2017

Tillbaka i Arenan igen, matcherna duggar tätt nu, för höstens viktigaste match. Målsättningen är att ta nästa steg och nå slutspelet i Champions League. Det kräver minst en sjätteplats och därmed ha två lag bakom oss när serien sammanfattas. Dessa lag är då troligen Wisla Plock och Zagreb. Mot dem måste vi plocka poäng och lättast är det i Arenan. Med bara oavgjort hemma mot Zagreb var därför två poäng mot Wisla Plock ett absolut måste för att ha en vettig chans till slutspel. Eftersom Champions League kör inbördes möte vid samma poäng fanns även en bra målskillnad med på önskelistan, men där gick vi bet. Ett mål är ju minsta möjliga marginal. Bättre kan vi!

Richard vaktar buren ikväll, och som han gör det! Räddning direkt. Ett par passmissar åt bägge hållen senare gör Tim kvällens första mål, 1-0, och tre minuter in i matchen gör Helge 2-1. Sen var det dags att plocka fram kulramen för att kunna hålla räkningen på passmissarna som haglade åt både hållen innan gästerna till slut får fram ett friläge från linjen. Det nyper Richard och IFK går för en tvåmålsledning. Albin drar bollen i stolpen, returen fångas in av Arnar som rivs ned. Utvisning och straff. Tim är säker och ställningen är 3-1. Olafur går rakt fram och studsar mjukt in 4-2. Richard räddar och Viktor kontrar in 5-2. Gästerna tar time out efter åtta minuter. Albin kommer i bra läge efter en växel med Helge och drar in 6-3. Helge bowlar in 7-4. Wisla Plock träffar ribban och Albin växlar in 8-4. Fyra mållösa minuter följer, beroende på några passmissar till och Richards storspel. Kvällens melodi verkar vara att köra rakt fram för så gör Helge till 9-4. Philip kontrar in 10-4 och sjutton minuter in i matchen tar Wisla Plock sin andra timeout. IFK fortsätter att dra i ifrån och har som mest en sjumålsledning (13-6 och 14-7) i slutet av halvleken. Den borde faktiskt varit större än så. Passmissarna och missade frilägen från IFK är många. Stig Tore gör 15-9 med två minuter kvar. Richard räddar med mindre än minuter kvar. Tyvärr bryter Wisla Plock kontringen och får ett avslut där Richard räddar men returen skapar en straff som sätts till 15-10. Istället för sju måls ledning i paus får vi nöja oss med fem. Attans!

IFK börjar andra halvleken med boll och Olafur samlar poäng genom både assist och mål vid 16-10. Han passar sig själv via stolpen och hinner under tiden runda en försvarare. Arnar åker ut och Wisla Plock får straff, men synd för dem för Richard tar sin andra straff för kvällen (vilket ju faktiskt kan anses vara matchavgörande). Men nu var det slut på IFKs rakt på och slut på turen vid returer. Sakta men säkert knappar in gästerna in. 16-10 blir på fem minuter 16-14. Tim kör en stolpe in till 17-14, som sedan på sex minuter blir 17-19 och IFK är i brygga. Det gillar inte Philip som kommit in så han gör både 18-19 och 19-19. Kvitterat med tretton minuter kvar och vi inser att vi har en ny rysare på ingång. Med armen uppe läääääänge för passivitetsvarning tar gästerna ledningen på nytt 19-20. Olafur kvitterar innan ny ledning för våra polska gäster, 20-21. Philip kliver rakt fram och kvitterar 21-21, men ny polsk ledning 21-22, när vi går in matchens sista tio minuter. Philip skjuter i täcket, men Wisla Plock börjar tröttna och med armen uppe skjuter de högt över. Olafur kvitterar, 22-22. Richard räddar och Albin ger äntligen IFK ledningen återigen i matchen. 23-22 med sju minuter kvar. Ny räddning av Richard, men det följs av ett tekniskt fel av IFK. Wisla Plock fortsätter att skjuta högt över och ny chans således för en önskvärd lite större hemmaledning. Tyvärr skjuter både Philip och Viktor stolpe ut i samma anfall. Wisla Plock får samtidigt en man utvisad. Philip vevar med armarna för att elda igång läktarna. Det gillar vi! IFK snor bollen och går på en lååååång kontring mot det tomma målet innan Tim hårt trängd av två man kan snirkla in bollen, 24-22 med två minuter kvar. Gästerna är definitivt trötta när de blir avblåsta för passivt spel och IFK har chansen att stänga matchen. Tyvärr har gästerna precis som IFK en bra målvakt och Tims kantläge räddas. Matchens sista timeout tas av Wisla Plock med tre minuter kvar. Därefter avgör de matchen genom ett fotfel och Albin kan dundra in 25-22 med mindre än två minuter kvar. Wisla Plock reducerar till 25-23 med minuten kvar och IFK har chansen att få med sig en hygglig tremålsledning, men är alldeles för passiva så domarna vänder helt korrekt spelet och i slutsekunderna gör Wisla Plock 25-24.

Således vinst vilket vi givetvis är mycket nöjda med. Det kunde ju i ärlighetens namn blivit bara ett eller inget poäng. Men det hade varit skönt med en större inbördes ledning inför returen nästa söndag nere i Polen. Men vi får vila oss i form i veckan (som ju bara har en tidig seriefinal borta i Alingsås på tisdag och ett kamratmöte mot Skövde hemma på torsdag) innan returen nästa söndag. Vi får helt enkelt åka ner och vinna i Polen också (och då lovar jag att inte klaga om det bara blir vinst med ett mål). Bäst ikväll var Richard och Philip, med den högljudda (utan att använda tutor och annat elände) polska klacken  som bubblare. Nr 8 höll god klass som vanligt, men var alldeles för gles. Tusen orangea till läktaren hade säkerligen ökat på både vad gäller arenatrycket och målskillnaden. Bättre kan vi!

Matchen kan ses i repris på EHFTV.com.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar