Nummer 8, en saknad matchvinnare

IFK Kristianstad – IFK Skövde, 23-24 (9-12, 14-12)

Handbollsligan, match 11
Kristianstad Arena, publik 50 plus restauranger
21 november 2020

Kamratmöte i Arenan och tillika toppmöte i Handbollsligan. Fortfarande utan Espen och Anton, men med Adam tillbaka. Inalles 13 spelare i matchtruppen.

Lika inledningsvis, men två missade anfall i rad ger gästerna en tvåmålsledning, 2-4, vilket IFK aldrig hämtar ikapp. Elva minuter in i matchen ser det mörkt ut, 3-7. Men då börjar upphämtningen med tre raka mål till 6-7 och IFK får också kvitteringsläget på straff. Ólafur har många styrkor både på och utanför handbollsplanen, att lägga straffar är dock inte en av dem. Visserligen saknas lagets ordinarie straffskytt Anton, men det finns ju andra att använda, typ Albin. Istället för kvittering till 7-7 kan Skövde glida iväg till en ny fyramålsledning, 8-12, med tre minuter kvar av första halvlek. De har även bud på en femmålsledning, men tre räddningar i rad av Gustaf och mål av Albin ger 9-12. Tremålsundeläge i paus är fullt upphämtningsbart i handboll.

Ólafur reducerar till 10-12 direkt i andra halvlek. IFK har sen chansen på kontring till endast ett måls underläge, men Marcus missar och i följande anfall åker Johan på en utvisning och Skövde får återigen momentum i matchen. Nu skaffar de till och med en femmålsledning, 12-17, och inget talar för poäng till hemmalaget. Ny viljeansträngning av IFK ger 16-18, som strax därpå blir 16-20. Varje gång IFK lyckas knappa in två mål ökar Skövde återigen på till fyramålsledning. IFK har svårt att få stopp på gästerna, som trots flera passivitetsvarningar ändå får in bollen i mål. Dock tröttnar de sista tio och IFK kan äntligen på allvar ta sig in i matchen. Tyvärr hade vi behövt varit lite effektivare framåt för att kunna utnyttja det fullt ut. Först med två minuter kvar kan IFK reducera till endast ett mål ifrån, 22-23, genom Adam som gör sitt första mål för kvällen. Skövde gör 22-24 och vi får 23-24 av Ólafur med minuten kvar. Skövde vill bara spela av sista minuten men får ta ett dåligt avslut med 20 sekunder kvar som Gustaf enkelt räddar. Ólafur kliver fram för att som lagkapten ta ansvar, men skottet sitter insida stolpe och ut. Hade det varit lite hårdare, eller kanske lite mindre klister på bollen hade returer gått ut till Emil på kanten och med målvakten sittandes på golvet. Men retligt nog stannar bollen en meter innanför målområdeslinjen. Skövde bryr sig inte om att plocka upp bollen, och domaren låter de kvarvarande tio sekunderna rinna ut. En centimeter längre till vänster på sista skottet hade räddat kvällen, istället blir det en bitter uddamålsförlust.

Resorna i Europa sliter nog mer än vi tror. Två förluster i Handbollsligan varvas med en bragdartad seger nere i fredags. Vi får väl hoppas och tro att detta medför en stabil hemmaseger i EHF European League-matchen på tisdag för IFK mot Sporting Lissabon.

Det delas inte ut några medaljer i november, men två hemmaförluster i rad i serien är inte helt bekvämt. Visserligen två uddamålsförluster, men ändå. Senast vi förlorade två hemmamatcher i rad i serien var februari 2012. Givetvis ska IFK 2020 vinna även utan publik, men jag är övertygad att med 4-5000 på läktaren i Arenan hade IFK vunnit båda dessa matcher. Det är ingen slump att vi gör fler mål och vinner fler matcher hemma än borta. Kvällens 50 åskådare kämpade tappert, men framöver blir det inga alls på läktaren. Tråkigt besked, för Nummer 8 är viktiga för:

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Bragden i Nîmes

USAM Nîmes Gard – IFK Kristianstad, 24-25 (12-13, 12-12)

EHF European League, match 3
Le Parnasse, publik: 3 (Jesper, Adam och Ludvig) och några fransmän
17 november 2020

Bortamatch mot franska ligafemman. Inte den matchen vi räknar med att vinna för att gå vidare till slutspel. Ännu mindre räknar vi med en vinst när våra kanske just nu tre bästa spelare saknas. Trollväggen Espen som stänger igen, och målmaskinerna Adam och Anton som gjorde 14 respektive 12 mål i sina respektive senaste matcher är matchvinnare av rang i vilket lag som helst. Vi har ikväll endast 12 spelare totalt i matchtruppen. Senast det hände var våren 2014 borta mot MOL-Pick Szeged i EHF-cupen, och då blev det förlust med 29-18. Det enda positiva med allt detta är att man innan avkast är helt avslappnad framför TVn. Allt annan än en stabil hemmavinst känns som en ren bonus.

Det börjar bra i kvällens första anfall med ett fint inspel till Ludvig som ikväll, i sin hundrade match för IFK, får bära ett stort ansvar i Adams frånvaro. Men sen är det slut på den bra början för tyvärr bränner han friläget. I såna frilägen hade det nog varit bättre för en linjespelare att vänta in motståndarna. De behöver en, gärna två, spelare som hänger som en ryggsäck på dem för att det ska bli mål. I fransmännens första anfall får kapten Ólafur först en varning och sen en utvisning. Anfallet slutar med en straff som sitter till 1-0. Men IFK får också en straff i följande anfall. Vem ska kliva fram i Antons frånfälle? Petersen kliver fram, men målvakten räddar. Attans, ska det bli en sån kväll? Men Petersen tar en gruvlig revansch och kontrar in tre raka mål till 1-3. Tre raka franska mål ger dock 4-3. Lagen följs därefter åt. IFK gör det riktigt bra, och har läge för en tremålsledning 7-10. Men fransmännen biter sig kvar. Teitur har inte krutet torrt, och vi passar på att bränna ytterligare en straff. I slutminuterna av första halvlek har vi en tvåmålsledning, men det sista målet görs några sekunder för tidigt så hemmalaget hinner reducera till 12-13 innan pausvisslan ljuder. Ledning i paus var vi inte beredda på, och helt plötsligt börjar vi bli lite nervösa i sofforna. Ska detta kunna hålla hela vägen in i mål, eller kommer den tunna truppen att ta ut sin rätt?

Precis som den första halvleken börjar även den andra olyckligt för IFK. Ludvig åker ut i anfall för protest, när det borde varit en utvisning på försvarsspelaren istället. Markus prickar stolpen och en Nîmes-spelare gör mål med foten i golvet i målområdet. Inte lätt att rädda då. Ny ledning för hemmalaget, men nu är det IFKs tur att bita sig kvar. En nyckel till detta är att Teitur fortsätter skjuta trots missarna och på femte försöket sitter så äntligen hans första mål, och som det sitter. Krutet har torkat! Med ca. 10 minuter kvar av matchen får till slut Ludvig sin tredje utvisning och rött kort. Det är fortsatt jämnt i matchen, inget lag har någon gång en större ledning än två mål, men det börjar väga över när IFK missar ett kvitteringsläge, och Nîmes kan göra mål trots att de skulle blivit avblåsta för offensiv foul på Johan. Tvåmålsunderläge för IFK 24-22 med fem minuter kvar, nu ser det mörkt ut och vi hoppas på ett litet mirakel och åtminstone en poäng med på flyget hem. Det är vi så väl värda. En förlust skulle visserligen vara hedersam, men det finns ingen kolumn i tabellen för hedersamma förluster. När anfallsspelet kör fast drar Teitur ett underarmskott från dålig vinkel hårt i mål, 24-23. Nästa mål kommer när Markus går upp och dunkar in kvitteringen 24-24 med två minuter kvar. Förlust nu skulle vara bittert, men Gustaf räddar och ger IFK chansen till att ta ledningen och bärga en poäng. Och den chansen tar Markus, och vi har IFK i ledning 24-25 med drygt en minut kvar att spela. Tre raka mål (den här matchens signum) har vänt på tillställningen. IFK jobbar heroiskt i försvaret så Nîmes kommer ingenstans och får passivitetsvarning. De tar till slut ett avslut från niometer men det läste Gustaf om i Nîmes Allehanda redan innan matchen och kan täcka ut bollen till eget inkast.

Tio sekunder kvar och fransmännen kör man-man men IFK har lärt sig läxan och kan låta tiden rinna ut. Seger!

Hela laget gör en bragdartad insats. Den stora matchvinnaren är kollektivet. Det fanns alltid spelare som klev fram, och alla jobbade stenhårt både i anfall och försvar. I och med vinsten går IFK nu upp i topp i tabellen, men är i i och för sig det enda laget som spelat alla sina tre matcher. Övriga lag har spelat en eller två matcher. Men det bryr vi oss inte om, för vi är i topp både i Sverige och i Europa!

Höjdpunkter från matchen

Apropå topp så väntar ett toppmöte hemma i Sverige på lördag när Hanisch & Co. kommer på besök. Det längtar vi redan till.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

 

Fem tekniska fel för mycket

Alingsås HK – IFK Kristianstad, 34-30 (18-13, 16-17)

Handbollsligan, match 10
Estrad Alingsås, publik 50
14 november 2020

En förlust svider alltid och sitter kvar som en tagg i hjärtat. Hur länge varierar dock från match till match. IFK Kristianstad har förlorat 287 matcher det här årtusendet (av 811 spelade matcher). Den här förlusten hamnar nog på plats 250-ish på listan över bittra förluster, och taggen försvann redan innan kvällens första vinglas till lördagens grillade ryggbiff hälldes upp. Vi har inget glimrande bortafacit på Alingsås, och det delas inte ut några medaljer i november. Visst hade det suttit som en smäck med 2 pinnar in på kontot idag, men mot Alingsås slutar det allt som oftast med en hemmavinst. På 18 hemmamatcher mot AHK har IFK 12 vinster och 1 oavgjord, ett utfall på 69,4%. På 19 hemmamatcher för Alingsås HK mot IFK har de 13 vinster, ett utfall på 68,4%.

Det vi tar med oss är:

 • Anton Haléns 12 mål på 12 avslut (i sin match nummer 100 för IFK). Antagligen klubbrekord vad gäller antal mål på 12 avslut. #världsklass
 • Gustaf Bankes räddningar, särskilt de två straffräddningar. Han var 100%-ig mot Benjamin Helander i Alingsås som hittills på 28 straffar varit 100%-ig.
 • Gregor Ocvirks inhopp. Han gjorde det bra den tiden han fick.
 • Markus Olssons skytte som börjar hitta tillbaka till gammal god form. 6 mål ikväll gör att han närmar sig trean i IFKs alla tiders skytteliga, dvs Ólafur.

Det vi inte  tar med oss är:

 • Alla rackarns tekniska fel. Särskilt i den första halvleken. När vi hade chansen att knappa in så kom det ett tekniskt fel med en kontring och mål i nacken. Så vinner man inga matcher i Estrad.

Det vi inte vill ta med oss, men är så illa tvungna, är:

 • Espen Christensons knäskada i matchinledningen. Jag citerar en Sveriges främsta experter på området, Markus Waldén, ”Oj, ser inte bra ut”. Mycket stor risk att Espen inte spelar mer förrän hösten 2021. Så jäkla trist, för oss, för IFK men framför allt för Espen själv. Vi håller tummarna för dig Espen!

Fortsatt serieledning dock, i en något haltande tabell.

Nu närmast väntar bortamatch på tisdag i EHF European League mot franska USAM Nimes Gard. Inte en match som vi kalkylerar med att vinna för att nå slutspelet, men 2 poäng hade varit en glad och trevlig överraskning. Nästa match i Handbollsligan är hemma på lördag mot Hanisch & Co. i IFK Skövde. Ett lag som verkligen var på gång i våras, och hade mycket väl kunnat utmana IFK om SM-guldet som vi aldrig fick spela om. En spännande match att vänta i Colosseum. Att det blir mer än 50 på läktarna är tyvärr inte troligt, så ni 50 lyckligt lottade som får biljett får hålla låda för övriga i nummer 8!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lasse Olsson-klass!

HK Varberg – IFK Kristianstad, 29-39 (23-11)

Handbollsligan, match 9
Sparbankshallen Varberg, publik 50
31 oktober 2020

Sista matchen innan 10 dagars landslagsuppehåll. Den stora frågan var om vi skulle följa upp storsegern från EHF European League med en lika bra insats mot HK Varberg, ett lag vi har tre stora segrar mot på tre matcher.

Det tar dock inte många minuter innan vi alla förstår att det blir en stor seger och två poäng in på kontot. IFK gör nämligen mål på de tio första anfallen, och har 10-1 innan 10 minuter gått! Första tanken är att det kanske kan bli nytt målrekord för IFK som lag, men snart inriktas ALLT fokus på en spelare, Adam Nyfjäll. Den 22 mars 1995 i en SM-kvartsfinal mot IFK Skövde gjorde nämligen Lasse Olsson 14 mål. Det var då rekord för IFK i den högsta serien, kval till den högsta serien och i SM. Och ett rekord som stått orubbat till denna dag i oktober 2020! Och till ovanstående kategorier kan vi även lägga matcher i de europeiska cuperna. Om 14 mål i en match är rekord för alla matcher i IFK har vi ännu inte kläm på, då jag bara har kommit till millenieskiftet när jag jobbar mig igenom historien. Jag kan i alla fall slå fast att 14 mål är rekord i en IFK-match det här årtusendet! Men med fem raka mål av Adam, 1-3 till 1-7 på mindre än fyra minuter hängde Lasses rekord i farozonen. Målen fortsätter att rassla in, och i slutsekunderna snor Adam som den måltjuv han är ett mål från Espen vars utkast var på väg in i tom bur. Adam försöker fånga bollen, men är på väg att tippa den utanför målet men mål nummer 11 för Adam sitter.

Gör han 11 på en halvlek så ska han väl åtminstone kunna sätta 4 i andra halvlek!? Det börjar bra, när han sätter 12-24 mindre än en minut in i halvleken. Tre mål kvar, och 29 minuter att gå på. Nummer 13 kommer mindre än fem minuter in i halvleken till 14-28. 25 minuter tillgodo för att tangera, och sedan passera Lasses rekord. Den historiska tangeringen kommer med knappa kvarten kvar att spela, 14 mål, när Adam gör 22-32. Men nu börjar det gå lite segare. IFK slår omedvetet av på tempot och Adam byts ut för att ge Ludvig och William lite välförtjänt speltid. Det är dock svårt att göra mål från bänken, så i slutet får Adam komma in igen. Att de har koll på rekordet är glasklart då han kliver fram för att ta en straff med tre minuter kvar. Mål och Lasse Olsson legendariska rekord är utsuddat. Men Adam vill för mycket och går bara på ren kraft direkt på signal, så målvakten räddar. Strax därpå byts Adam ut och får se resten av matchen från bänken. Matchen slutar 29-39 efter att IFK slagit av på tempot i andra halvlek och lät hemmalaget snygga till siffrorna.

Adam, och vi, ska inte deppa. 14 mål är ren och skär ”Lasse Olsson-klass”! Ett utryck som kommer att leva vidare ett tag till i IFK Kristianstad. Adam har fler chanser att skapa uttrycket ”Adam Nyfjäll-klass” i kommande matcher, som vi alla ser fram mot. Och tittar på vi på topplistan genom tiderna är det inget dåligt sällskap han slagit sig in i.

Topplistan på målskyttar i högsta serien, kval till högsta serien, SM och europeiska cuper:

14 mål
Lasse Olsson, Adam Nyfjäll

13 mål
Carl-Erik Stockenberg, Lennarth Ebbinge, Vlado Samardzic, Nicklas Martinsson, Lars Möller Madsen, Jerry Tollbring

12 mål
Thomas Persson, Bo Ahlberg, Ulf Larsson, Ólafur Gudmundsson, Albin Lagergren, Anton Halén

11 mål
Lars-Göran Jönsson, Torsten Reiz, Carl-Henrik Sjödin, Markus Olsson, Kristian Björnsen, Tim Sörensen,  Valter Chrintz

10 mål
Fred Olsson, Bo Persson, Joakim Stenbäcken, Fredrik Roos, Claus Kjeldgaard, Dragan Mihailovic, Andreas Cederholm, Stig Tore Moen Nilsen, Teitur Einarsson, Iman Jamali

Det var inte bara Adam som hade rekord på agendan idag. I det fördolda gjorde Johan ett personbästa med sju mål ikväll. Hans gamla rekord var 5 mål satt i hemmamatchen 18/9 mot Önnereds HK. Att Markus sätter 7 mål är något vi bara tar för givet utan att reagera, men det gör att han knappar in på Ólafur som har 2106 gjorda mål totalt, Markus skuggar på 2011.

ADAM NYFJÄLL GÅR PÅ VATTEN!

/Daniel Sirensjö

 

Södra Kurvan kallar till årsmöte!

Södra Kurvan kallar till årsmöte för säsongen 2019/2020
Plats: Arenarestaurangen, Kristianstad
Tid: 2020-11-10 kl 18:00

På grund av rådande omständigheter krävs föranmälan.
Anmälan sker till info@sodrakurvan.se

Välkomna!
Södra Kurvans styrelse

DAGORDNING:

 • Mötets öppnande
 • Val av mötesordförande och sekreterare
 • Val av 2 justeringsmän
 • Godkännande av dagordning och kallelse
 • Verksamhetsberättelse
 • Redovisning av ekonomi
 • Kan styrelsen befrias ansvarsfrihet för föregående räkenskapsår
 • Ändring av stadgar ang annonsering i lokaltidning samt ändring antal personer i valberedning.
 • Val av styrelse, revisor ,valberedning
 • Fastställande av nästa års medlemsavgifter
 • Övriga frågor
 • Mötet avslutas

Övriga förslag till punkter ska vara styrelsen tillhanda senast 4/11

En oväntad magisk afton

IFK Kristianstad – CS Dinamo Bucuresti, 31-22 (16-12, 15-10)

EHF European League, omgång 2
Kristianstad Arena, publik 50
27 oktober 2020

Ny match efter två raka stjärnsmällar, överkörda av Füchse Berlin borta och första förlusten hemma mot GUIF på nästan 10 år. Dinamo Bucuresti har vi mött förut. nämligen i förra säsongens gruppspel i Champions League. Med förlust då borta (28-25) och oavgjort hemma (29-29) var inte IFK att räkna som favoriter i kväll, särskilt inte med Ólafur skadad. Matchstart 20.45 en tisdagskväll i slutet av oktober höjer ju inte heller direkt matchtemperaturen innan avkast. Kan inte minnas att IFK startat en match så sent förut.

Men vi piggnar snabbt till på läktarna när Markus visar vägen för kvällen och smäller in 1-0 i första anfallet. Espen räddar sen och Anton kontrar in 2-0. Visserligen reducering till 2-1 men tre raka IFK-mål, trots utvisning på Adam, ger 5-1 och gästerna tar time out efter sju minuters spel. Den följs av en straff och kvällens första, men inte sista, utvisning på Ludvig och vi har någon minut senare 5-3 och match igen. IFK fortsätter med högt tempo, men Dinamo Bucuresti kan ändå krypa närmare till bara ett måls underläge, 8-7 och 9-8. Med sex minuter kvar av halvleken och ledning 13-10 åker Johan på ett horribelt felaktigt rött kort efter en filmning av en rumänsk spelare. Publiken må vara liten i dessa coronatider, men det spelar ingen roll för takterna sitter i. Så fort rumänen från Hollywood rör bollen buas det livligt och resultatet kommer omgående när han i samma anfall passar upp bollen på läktaren. Där och då glömde vi för en stund bort coronan och dess märkliga restriktioner. I följande anfall tar IFK åter en fyramålsledning. Och inte med vilket mål som helst, utan med Markus mål nummer 1200 för IFK Kristianstad! Troligen är det bara Tjommen, Kimmen och Ólafur som gjort fler tävlingsmål för IFK.

Med en dryg minut kvar får en rumänsk spelare en utvisning i anfall för filmning. Han blir  väldigt paff när han inser att domarens två fingrar i luften gällde honom. Men som publiken skanderade; ”Gå och sätt dig!”. Anton fastställer halvtidsresultatet till 16-12. Espen gör en räddning på det, men någon sekund för sent för att hinna kasta bollen i tomt mål.

Känslan är så klart positiv i pausvilan, men här säljs inga skinn ikväll förrän vi är över bäcken. Ras i andra halvlekens inledning har ju hänt förut, typ förra veckan. Men när den börjar med en limning av Espen och Teitur dundrar in 17-12 (VAR ÄR BOLLRADARN?) inser vi att detta ska nog kunna hålla ända in i mål. Gästerna skjuter allt som oftast högt över målet och kan inte komma närmare än fyra mål i målprotokollet. Och när IFK gör sju (!) raka mål, 20-16 till 27-16, trots Ludvigs tredje utvisning och rött kort, är segern klar. Förlusten i Berlin blev just sju mål, och håller bara IFK uppe skärpan så kommer vi att ha en positiv målskillnad efter kvällens match. Med Ludvig på läktaren får William chansen till inhopp och gör omgående ett grymt försvarsjobb. Även Gustaf får göra ett inhopp på en straff som Espen lämnar över. Skottet sitter utanför, men vi kör på Claes Hellgrens devis, allt som inte går i mål är en räddning! Som mest är ledningen 12 mål, 30-18, men IFK slappnar av lite omedvetet och gästerna kan snygga till siffrorna sista fem minuterna. Vinsten stannar på nio mål, den största för IFK i en europisk cup sedan den magiska bortamatchen i Champions League mot KIF Kolding Kobenhavn våren 2016. Ni vet när man i kiosken kunde köpa en ”Bo Spellerberg-menu” (en röd pölse och en pilsner) och ta med upp på läktaren.

Nu närmast väntar på lördag bortamatch mot HK Varberg, och kan IFK behålla kvällens spel så ska det inte vålla några problem. Men visa av matchen mot GUIF så tar vi inget för givet. Därefter elva dagars uppehåll innan nästa hemmamatch mot IK Sävehof.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

 

Uselt

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 29-30 (17-14, 12-16)

Handbollsligan, match 8
Kristianstad Arena, publik 50
23 oktober 2020

Ingen bra dag för IFK. Igår släppte Regeringen helt oväntat nyheten att från 1 november tillåts 300 personer på läktarna. Fortfarande helt uppåt väggarna med ett hittepå-tal istället för att titta på varje enskild salong/arenas förutsättningar, men ändå ett fall framåt. Framförallt ger det alla en chans att ändock få se några matcher på plats. Men idag släppte Länsstyrelsen i Skåne nyheten att de funderar på att använda sin rätt att ha en hårdare linje och i så fall behålla hittepå-talet 50. Ingen vet vad 50 eller 300 grundar sig på , och varför 300 skulle vara farligt i en arena som tar 18 gånger mer i vanliga fall.

Känslan och förhoppningen är att IFK ska studsa tillbaka efter den dåliga insatsen i Berlin (med historiska 10 mål insläppta i rad). GUIF står får motståndet. Ett lag långt från sin forna glans, och som tog sin enda seger i Arenan i mellandagarna för 10 år sedan.  Det börjar bra, IFK tar tag i taktpinnen och drar sakta ifrån. Men så tappar de en fyramålsledning 14-10 till 14-13, och det är endast tack vare en dubbelräddning av Gustaf som GUIF inte kan kvittera till 14-14. Istället rycker IFK på nytt till 17-13, ny fyramålsledning och känslan är att det här går vägen. 17-14 i paus kan vi ta.

Andra halvlek i tisdags började med tio mållösa minuter för IFK, och 0-9. Inte riktigt lika illa ikväll, men sex mållösa minuter släpper upp GUIF i likaläge, 17-17. Två raka mål av Ólafur ger 19-17 och en ny tro på seger, och vid 20-18 snackar GUIFs tränare till sig en utvisning. Men sen är det bara mörker. Ingen vågar tar avsluten, och flera anfall i rad kommer IFK inte ens tills avslut. Gästerna tillåts gå ikapp och dra ifrån till en tremålsledning, 26-29, med tre minuter kvar. Tre raka mål av IFK kvitterar till 29-29 i slutminuten. Men det borde blivit några mål till innan dess. Bra lägen skapades och brändes i rask takt. Istället får GUIF chansen med ett sista anfall, och sätter 29-30 med sekunden kvar.

IFK gör en usel insats ikväll, men det borde ändock räckt till både en och två poäng för IFK. Vi får inte heller glömma att med 4000 till på läktarna hade vi lyft spelarna den lilla nivå till som hade räckt för seger. Enda trösten ikväll är att så länge GUIF bara vinner vart tionde år i Arenan kan vi stå ut med det.

Nu får vi verkligen bryta ihop och komma igen. På tisdag är det viktig hemmamatch i EHF European League, och en vinst är välbehövlig. Både för självförtroendet och för möjligheten till avancemang till slutspelet i vår.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

VAR ÄR BOLLRADARN?

IFK Kristianstad – LUGI HF, 38-24 (18-10, 20-14)

Handbollsligan, match 7
Kristianstad Arena, publik 50
16 oktober 2020

Fredagsmatch hemma mot LUGI HF. I en normal värld, eller åtminstone en i en värld med rimliga coronarestriktioner, hade det varit fest i Arenan. Men ingen skugga över de 50 på läktarna som med stöd från restaurangbesökarna gjorde sitt bästa för att stötta IFK på vägen mot sjunde raka segern i Handbollsligan.

IFK lägger i en högre växel från start och efter fem minuter och underläge 4-1 får gästerna kasta in time out-kortet. Det ger en tillfällig andningspaus för dem och fem minuter senare kan Viktor Hallén (givetvis välkomnad med en applåd innan match) reducera till 6-5. Men närmare än så kommer de aldrig i matchen för nu brakar den stora skyttefesten loss. Ólafur, Teitur och Markus tävlar i den nobla konsten att bomba. Nu hade det varit helt underbart med en fast monterad bollradar i Arenan som redovisat skotthastigheten på den nya fina jumbotronen efter varje mål. Adam, Anton och Emil sticker emellan med lite kontringsmål och sexmetersavslut. Halvtidsvilan skrivs till 18-10.

Andra halvlek blir sedan en defilering in mot mål och två poäng. Enda frågorna är hur stor ska segern bli, och när får andralinan komma in. Svaren är:

 • 14 mål (38-24)
 • Drygt 10 minuter kvar av matchen.

Nu närmast väntar bortamatch mot Füchse Berlin på tisdag. Vi är inte bittra för den uteblivna höstresan. Inte ett dugg. J-vla Corona! Nästa match i Handbollsligan är nästa fredag 23 oktober mot Eskilstuna GUIF.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Två nervösa uddamålsvinster

FC Rosengård – Kristianstads DFF, 1-2 (0-1, 1-1)

Damallsvenskan, omgång 18
Malmö IP, publik 50
11 oktober 2020, kl 15

HK Aranäs – IFK Kristianstad, 26-27 (15-16, 11-11)

Handbollsligan, match 6
Kungsbacka Ishall, publik 50

11 oktober 2020, kl 17

 

 

 

 

 

En eftermiddag i TV-soffan med två Kristianstadlag som slåss i toppen. Härligt!

Första ut är KDFF som gör sin bästa säsong någonsin med ett grepp om tredjeplatsen, det som i fotbollens värld kallas Lilla Silver. Inte nog med att det i så fall blir klubbens bästa placering genom tiderna. I år ger det dessutom en plats i fotbollens absoluta finrum, Champions League. Vi har haft Champions League-matcher i Arenan, nästa år kan vi få det utomhus några hundra meter söderut! Guldstriden står mellan Göteborg och Rosengård och avståndet upp dit är några poäng för många för att KDFF ska kunna utmana där. Istället är blicken riktad mot tredjeplatsen där Linköping jagar bakom KDFF. Ett Linköping som dessutom KDFF möter i sista omgången. Hade varit skönt om det varit avgjort redan innan dess.

Knappt hinner vi parkera akterkastellet i soffan innan första målet är ett faktum, och det är Eveliina Summonen som dundrar in 0-1 från 25 meters håll! En stund senare är det även nära 0-2, när Therese Sessy Åsland prickar ribban. Rosengård pressar på för en kvittering, men backlinjen gör sitt jobb och det som slinker igenom fångar sista utposten Brett Maron in. Känslan att Rosengård ska vända och vinna kanske tittade förbi några gånger, men när Anna Welin gör 0-2 åtta minuter in andra halvlek närs hoppet om både ett och tre poäng ikväll. Med knappa halvtimmen kvar så kommer dock reduceringen 1-2 och nu blir det nervöst på allvar framför TVn. Ska det hålla hela vägen? Klockan tickar sakteliga. Fortsatt ledning vid full tid, men till allas förvåning hittar fjärdedomaren sex tilläggsminuter. KDFF är tillbakapressade men tar chansen att gå till anfall och Hailie Mace är nära att kontra in ett förlösande 1-3 mål, men målvakten räddar. Så lätt ska vi inte komma undan i TV-soffan. De sex minuterna blir till och med nästan åtta minuter innan äntligen domaren blåser av. Den första segern (och de första poängen) borta mot FC Rosengård på över 10 år är ett faktum!

Knappt någon tid för att pusta ut innan avkast sker i Kungsbacka Ishall. Det tar en stund innan pulsen hunnit sjunka ner till en hälsosam nivå igen efter urladdningen nere i Malmö. Aranäs borta har vi dåliga minnen från. Och då det begav sig senast för cirka 10 år sedan i Kungsbacka Ishall, eller Niveahallen som den då hette, gick det också tungt med bara en vinst på tre matcher. Men tacksamt nog börjar IFK i ett rasande tempo och tar ledningen med 0-3, innan ens hemmalaget kommit in på planen. En tremålsledning som står sig drygt tio minuter in i matchen, men en kvart in i matchen är det kvitterat. Lagen följs sedan åt under matchens fortsatt gång. Frågorna är flera:

 • Hur länge kommer Aranäs att hänga med innan IFK stänger matchen?
 • Varför spelar de i en ishall när det bara får vara 50 personer på läktaren? Aranäshallen är riven för ett nytt arenabygge, men de kunde väl nöjt sig med en gympasal någonstans, och sluppit lägga och ta bort golv vid varenda hemmamatch!
 • Ska vi få se IFKs äldsta spelare, och äldsta målskytt, genom tiderna göra ett inhopp mellan stolparna? Jesper fick nämligen skriva in sig i truppen när Espen blev sjuk vid avfärd.

Tiden går och Aranäs hänger kvar. IFKs spel går helt i stå, både framåt och bakåt. Fem minuter in i andra halvlek, vid IFK-ledning med 18-20, får hemmalaget sin första (och sista) utvisning. Nu, tänker vi, nu kommer rycket! Men nejdå, istället kan Aranäs kvittera till 20-20 och bita sig kvar. Med 13 minuter tar de ledningen för första gången i matchen, 23-22, och med åtta minuter kvar har de även en tvåmålsledning 25-23. Ingenting talar ens för en poäng till IFK i kväll. Nervositeten börjar glida över i en uppgivenhet, och i ärlighetens namn är det en och annan svordom som yttras framför TVn. Enligt kvällens andramålvakt spelar det ingen roll hur många räddningar en målvakt gör under en match, det viktiga är när han gör dem. Det tar kvällens förstamålvakt, Gustaf, fasta på och spikar igen anfall efter anfall, och tar också en straff. Nu gäller det bara att utespelarna tar tillvara på detta och gör lite mål framåt. De kastar bort några av anfallen, men med minuten kvar återtar IFK äntligen ledningen genom mål av Ólafur, 25-26. Pulsen närmar sig sakteliga en mer hälsosam nivå, nu blir det troligtvis i alla fall ingen förlust ikväll. Aranäs missar kvitteringsläget och kör sen man-man mot IFK. Det spelet gick så där senast hemma mot OV Helsingborg, men nu går det betydligt bättre när Gregor får öppen gata och dundrar in 25-27 med 13 sekunder kvar. Reduceringen, 26-27, kommer visserligen i absolut sista sekunden, men det förstärker mest känslan känslan av hur tajt segern och nervöst det var. En seger som ger ett litet ryck i toppen på tre poäng, med en match mindre spelad.

Kvällen summeras med två goa uddamålssegrar som vi kan suga på i under veckan. KDFF åker nästa söndag till Umeå. IFK tar emot LUGI för en go fredagsmatch för de lyckligt lottade som får biljett. Det kunde, och skulle, rimligtvis ha varit 500 på läktaren då, men så jobbar inte Amanda Lind. Fram tills dess njuter vi, sen kör vi igen.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Mål i sista sekunden två gånger om

IFK Kristianstad – OV Helsingborg, 28-27 (13-10, 15-17)

Handbollsligan, match 5
Kristianstad Arena, publik 50 (och några hundra i restaurangerna)
7 oktober 2020

Dags för hemmamatch, och förhoppningsvis sista matchen med blott 50 på läktarna. Förhoppningsvis tillåts åtminstone 500 på nästa hemmamatch. En märklig känsla med öde parkeringar utanför Arenan precis innan avkast.

OV på besök, med flera IFK-bekantingar, brukar betyda trevliga matcher som alltid slutar med en hemmavinst. Senaste gången de vann i Kristianstad är nästan på dagen 16 år sedan, den 17 oktober 2004, i division 1. Senaste gången de tog poäng här var 15 mars 2009 i IFKs sista hemmamatch i Idrottshallen. Med andra ord har de aldrig tagit någon poäng i Kristianstad Arena. Å andra sidan har de heller aldrig tagit poäng mot IFK i Helsingborg Arena.

Matchen börjar lovande i ett rasande tempo där Adam gör ett äkta hattrick till 3-0. Fram till 6-2 efter fem minuter ser det ut till att bli en grandios överkörning. Men IFK tappar det mesta och fyra raka mål av gästerna ger lika, 6-6, elva minuter in i matchen. Det ser bra ut bakåt, men framåt går det betydligare mer knackigt. En kvart in i matchen har OV tagit ledningen 7-8 vilket gör att IFK tar timeout. Med sju minuter kvar är det lika, 10-10. IFK avslutar halvleken på samma sätt som den inleddes dvs med 3-0. OV har ett sista anfall för reducering till 12-11, men med fem sekunder kvar snor Ólafur bollen och drar på kontring. Publiken håller andan, ska han hinna göra mål i tid. Hade han sett tiden hade han nog skjutit på distans någon sekund tidigare, men han sätter ändock 13-10 i sista sekunden med klockan på 30.00. Tremålsledning i paus känns alltid skönt.

IFK håller tremålsledningen i tre minuter, till 15-12, efter fyra mål i matchen på mindre än tre minuter. 15-12 blir sen 15-15. OV spelar bra ikväll, det ska vi inte ta ifrån dem. Men de har också en hel del tur i matchen. Nu tappar de bollen i anfall, men Johan får foten på bollen precis när kontringen ska starta. Istället bollen tillbaka till OV som kan ta ledningen 15-16 via ett skott som ändrar riktning i täcket och ställer Espen. Time out av IFK, antagligen bara för att säga SKJUT! till Markus. Och skjuter är precis det han gör direkt efter. Herre jösses vad hårt det skottet var (VAR ÄR BOLLRADARN?). OV kör därefter spel sju mot sex, detta bedrövliga elände som är så tråkigt att titta på. Så j-kla skönt då att se IFK sätta tre mål i tom bur. Två av Espen som därmed kan anses vara 100% ikväll med två mål på två skott. Det framgår dock inte av den officiella spelarstatistiken där mål av målvakterna inte noteras, men däremot assister!? Så Espen hade fått bättre MEP (statistikpoäng) om han passat någon utespelare som gjort mål, istället för att själv sätta bollen i tom bur! Mycket märkligt, men all den statistiken ska tas med en rejäl näve salt.

OV inser det kloka i att låta målvakten stå kvar. IFK har nu flera chanser till en tvåmålsledning och lite andrum för publiken i Arenan och framför skärmarna. Men skärpan och farten framåt saknas. Gästerna lyckas ta ledningen för tredje och sista gången i matchen med kvarten kvar efter ett dåligt hemspring av IFK. Johan kvitterar 21-21 och Markus dundrar in 22-21 via stolproten. Espen gör flera goa räddningar och Anton har kontring för tvåmålsledning 23-21, men miss och en motkontring ger 22-22. Matchen står och väger och varje mål är nu oerhört viktigt. Med tio minuter kvar bombar Òlafur in 23-22, och sitt mål nummer 1200 för IFK Kristianstad.

Espen räddar ett kantläge och Anton revanscherar sig för kontringsmissen genom att fånga upp en retur och göra 24-22. Stiltje framåt igen ger 24-24 med fem minuter kvar. Vi alla inser att det här kommer att bli en rysare. Dock kunde ingen i sin vildaste fantasi ana magnituden på den rysaren, Hitchcook-klass! IFK har anfall med minuten kvar, Ólafur missar skott men Emil gör en dykning efter bollen, Jepson-klass! Med 57 sekunder kvar av matchen har Markus bollen på högernio men ingen att passa. Han vänder sig istället mot målet och trycker in förlösande 27-25. Nu är segern i hamn tänker vi. Men det var lite väl tidigt. OV gör mål i princip mål direkt på avkast, 27-26, med 43 sekunder kvar, och kör sen man-man i försvaret och stör Ólafur så det blir dubbelstuds. Han jobbar dock hem bra och hindrar OVs kontringsavslut, men domaren dömer en tveksam straff. Den sitter med 11 sekunder kvar. Ve och fasa, ska vi åka på vår första poängförlust i år? Så himla onödigt. Men icke, sa nicke, eller snarare var det Adam ”Gå på vatten” Nyfjäll som sa det. Espen snabbt ut med bollen till Adam för ett snabbt avkast. Pass till Ólafur går upp för skott. Det lockar ut det snabbt grupperade OV-försvaret och som lämnar Adam som snabbt sprungit upp i anfall ensam på linjen. Till allas stora eufori drar han in 28-27 med två sekunder kvar av matchen! Lite mer marginal än Ólafur i den första halvleken. Det var inte bara ett segermål vilket som, det var även Adams mål nummer 300 av Adam.

Högst oväntat fick vi oss till livs en lika dramatiska avslutning som mot HK Malmö för tre år sedan när IFK också tappade en tvåmålsledning i slutminuten, men då Òlafur räddade segern och hemmasviten med sitt frikastmål vid full tid.

Den berömda Handbollsguden var i farten med två skrällar. Önnered slog Skövde, och Varberg tog sina första poäng med segern mot IFK Ysta. Antagligen hade Handbollsguden planerat en tredje skräll ikväll, men se det gick om intet. Inte ens Handbollsguden rår på IFK.

Ingen Södra Kurvan på plats, men de tappra 50 på läktarna och folket uppe i restaurangen gjorde ändock sitt bästa för att stötta vårt lag.

Alltid kul med en tajt seger, men oerhört trist att inte ett antal tusen åskådare fick uppleva detta drama på plats. Fast känslan är att i en välfylld Arena hade IFK avgjort matchen betydligt tidigare än med två sekunder kvar för

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö