ETT j-vla mål

IFK Kristianstad – Kielce, 33-34 (15-16, 18-18)

Champions League, omgång 11
Kristianstad Arena, publik 3 812
9 februari 2019

Tung, tung, blytung uddamålsförlust mot tunga Kielce. En poäng, eller två, hade gjort susen i tabellen och lyft IFK till en slutspelsplats. Nu står vi där med ännu en hedersam förlust som inte hjälper oss ett smack. I kväll kan vi verkligen tala om små marginaler som inte var på vår sida:

 • Kielce gör mål i slutsekunden i första halvlek
 • Kielce tar egen retur ståendes innanför utan avblåsning, istället kontring till 20-23
 • Leo har två räddningar i slutet där bollen går ut till fri Kielce-spelare som gör mål
 • Missade kontringar för IFK
 • Missade frilägen för IFK
 • Flera skott i ribban för IFK
 • Sista reduceringen kom en halv minut för sent för att ge en riktig kvitteringschans

Ett enda mål (helst två) i dessa lägena till IFKs favör hade räddat kvällen, men så blev det tyvärr inte. Istället får Uffe inkassera sin första förlust som IFK-tränare på 12 år.

IFK börjar bra med räddning av Richard och mål av Viktor. Men tre raka mål Kielce-mål ger en tung start och 1-3 efter fyra minuter. Olafur reducerar efter ribbträff och fångad egen retur. Två linjemål av IFK (Arnar och Anton H) kvitterar till 4-4 innan Kielce rycker till 4-7 efter fyra mållösa minuter av IFK. IFK gnetar ikapp på nytt och precis som Karlskrona senast så kvitterar Olafur till 8-8 (en kvart in i matchen). Lika fram till 10-10 innan Stig-Tore ger IFK ledningen med 11-10. IFK är på gång, men får det kämpigt efter två tvåor på nummer två på tre minuter. Inget inhopp som Emil kommer att skriva brev hem till föräldrarna om. Trots det står det 12-12 när utvisningarna är avklarade. Ribbträff av Olafur och tappad boll av Stig-Tore sätter Kielce återigen i förarsätet med ett mål marginal. Teitur kvitterar med minuten kvar till paus, men efter matchens första timeout kan Kielce sätta 15-16 med sekunder kvar. Ett mål som rent krasst kan anses vara vinstmålet med facit i hand.

Valter som bara varit inne på straffar i första halvlek startar andra halvlek, och som han gör det! Två raka IFK-mål till lika 17-17 (kontring och ett kantläge efter att Stig-Tore gentilt släppt ut bollen istället för att ta egen lucka). Det kunde blivit ett tredje raka IFK-mål och ledning efter att Stig-Tore återigen gentilt släppt ut bollen till Valter men tyvärr sitter avslutet rätt i ansiktet på Kielcemålvakten som går i däck. Andra halvlek fortsätter med samma matchbild som första, Kielce har ledning med 1-3 mål innan IFK går i kapp på nytt genom bra försvarsspel (många passivitetsvarningar på gästerna) och snabbt omställningsspel, men IFK tar aldrig ledningen. Leo kommer in sista kvarten. Med tio minuter kvar gör han första räddningen och Teitur kontrar in 29-29, ny räddning av Leo men IFK kastar bokstavligen bort ledningsmålet efter tre långa växlar där ingen vågar ta avslutet. Kielce tröttnar på att vänta så de bryter och kontrar in 29-30. IFK har ett bra försvarsspel sista tio minuterna där Kielce har svårt att komma till läge. De tar flera avslut långt utifrån som Leo enkelt räddar, men tyvärr går två gånger returerna rakt i händerna på en fri Kielcespelare som gör mål. Med tre minuter kvar är det underläge 31-33 och IFK tar timeout. IFK testar spel sju mot sex, men det hade de nog inte övat för det resulterade i mest ingenting. Leo räddar och med två minuter kvar kommer läget som Viktor antagligen ligger sömnlös över i natt, i kvällens största kantvinkel missar han reduceringschansen till 32-33. Det målet kommer sedan, men först en minut senare när Anton kontrar in det efter en offensiv foul av Kielce (framstressad av Viktor som indian i ett aggressivt fem-ett-försvar). Kielce sätter 32-34 med halvminuten kvar och åker på en utvisning när de stör IFKs avkast. Valter reducerar på straff med 20 sekunder kvar, vilket är för lite tid mot ett rutinerat Kielce. De håller undan och vinner med ETT j-vla mål, 33-34.

Ingen skam att förlora mot ett lag som vann Champions League för tre år sedan, men det ger inget pluspoäng i tabellen.

Nya tag i Handbollsligan och Champions League nästa vecka genom bortamatcher mot Hammarby och Barcelona, innan det blir tre hemmamatcher mot Alingsås, Vardar och Sävehof. Självklart ställer nr 8 upp och stöttar Uffe & Co på plats för

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

O Captain! My Captain!

IFK Kristianstad – HIF Karlskrona, 28-26 (16-13, 12-13)

Handbollsligan, match 24
Kristianstad Arena, publik 4 001
6 februari 2019

Mellanmatch mot ett bottenlag några dagar innan Champions League i helgen. Stickan ur matchform efter magsjukan och ett behov av att vila spelare inför CL. Kändes som att det kunde bli kanske inte den bästa hemmamatchen för säsongen och IFK. Och det var precis vad det blev. Ett trögfotat IFK med dåliga avslut framåt och alldeles för dålig hjälp bakåt för målvakten. Varje match brukar någon kliva fram, och ikväll var det Olafur, vår kapten, som tog ansvar och visade upp en isländsk vulkan i anfall, i försvar, på avbytarbänken och på utvisningsbänken. Spelade endast en halvlek, men blev ändå matchens bästa målskytt med sex mål. O Captain! My Captain! som John Keating (spelad av Robin Williams) ropade i filmen Döda Poeters sällskap.

IFK börjar med boll, men missar inspelet till linjen (vilket blev signifikant för hela matchen). Karlskrona fixar sitt inspel till linjen och tar ledningen. Det blir det enda målet i matchen de fyra första minuterna innan IFK på straff kan kvittera. Lagen följs åt till 4-4 (efter en rökare av Olafur) elva minuter in i matchen. Sedan rycker Karlskrona genom fyra raka mål till 4-8. IFK är helt under isen och gör inte ett enda mål på sju minuter, trots en straff och bra lägen. Men så blixtrar IFK till och kvitterar genom fyra raka mål på fyra minuter (Teitur bombar i krysset, Leo räddar och smörpassar Anton H på kontring två anfall i rad och Olafur bombar otagbart). Momentum för IFK som har flera chanser till ledning, men en passmiss ger kontring och ny bortaledning 8-9. IFK visar dock fortsatt fart framåt och gör mål i varje anfall (fyra gånger i rad av Olafur), men det gör tyvärr gästerna också. 13-13 efter retur ut på kanten efter räddning av Leo med två minuter kvar till pausvilan. Olafur passar Ludvig på linjen till 14-13. Leo räddar och Viktor kontrar in 15-13. Ett sista anfall för gästerna för reducering, men det skulle vara skönt med en tremålsledning. Det tycker vår kapten också, så med sekunder kvar bryter han och drar majestätiskt på kontring rakt på mål flankerad av de brandgula kantspelarna, likt ett slagskepp med jagare som yttre skärm. Jagarna är någon meter längre fram, men det är aldrig aktuellt för en pass för USS Olafur dundrar fram med siktet inställt och skjuter otagbart in 16-13. Trots en usel halvlek av IFK med endast fyra mål de första 18 minuterna har vi en tremålsledning i paus.

Tremålsledningen består tre minuter in i andra halvlek innan fem raka mål av IFK ger 22-15. Fyra minuter tornadohandboll bjuds vi på. Två stolpträffar i rad, ett karlskronamål efter straff trots en dubbelräddning av Richard, och missad IFK-straff släpper tillbaka gästerna in i matchen. 22-19 med knappa tjugo minuter kvar. IFK håller länge en fyramålsledning, men har förtvivlat svårt att stänga matchen. IFK brukar rycka sista tio minuterna genom att stänga bakåt, men nu stänger de framåt istället och avslutar matchen nästan lika dåligt som den inleddes. Fyra mål sista kvarten är inte godkänt, och det är först när Johannes sätter 28-25 i slutsekunderna som vi kan andas ut.

Visserligen vilades flera spelare inför lördagens match (Arnar spelade inte alls, Valter var bara inne på några straffar, Olafur spelade inte alls andra halvlek, Stig-Tore och Marc vilades långa perioder) men mot lag på kvalplats ska vi inte behöva vara oroliga för att sviten ska spricka.

Slutspelet (som vi ju redan är klara för) behöver vi inte vara oroliga för då är gruppspelet i Champions League slut men framför allt så är Philip tillbaka. Han är saknad!

Nåväl, ingen skada skedd och Uffes minisvit utökas till tre raka vinster, och jag är helt övertygad om att vi får se ett helt annat IFK på lördag. Men för två välbehövliga poäng där behövs all hjälp från läktarna, så vi ses väl där?

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Den segern fick vi slita för

Redbergslids IK – IFK Kristianstad, 28-29 (16-16, 12-13)

Handbollsligan, match 23
Estrad Alingsås (!)
4 februari 2019

Bortamatch för bägge lagen, då Göteborgs stad varit så hygglo så de rivit Redbergslids hemmaarena Lisebergshallen, UTAN att fixa en ny. Istället ska de på obestämd tid spela i Scandinavium, ni vet den där isladan som inte ens vi brandgula fyller på en SM-final. Där ska 800 förskrämda själar sitta på läktarna och försöka skapa stämning. LYCKA TILL! Idag var dessutom isladan uppbokad för, hör och häpna, ishockey (!) så Sveriges mest klassiska handbollslag är förvisat fem mil i nordöstlig riktning till en annan kommun. Så bedrövligt skött av Göteborg så det är läge för en annan stad att göra som i USA och helt enkelt köpa över hela laget. Lär ju räcka med att bygga en schysst arena. Vilken stad det skulle vara har jag ingen aning om, för Stockholm kan vi ju räkna bort. De är ju lika usla som Göteborg på handbollsarenafronten. Halmstad kanske? Arenan finns ju, och förhoppningsvis även ett handbollsintresse, i alla fall när det går bra för laget, och det gör det ju för RIK, Redbergslids IK. Sex raka matcher utan förlust, innan ikväll, och en uddamålsförlust mot IFK Kristianstad är ju inget som drar ned betyget.

För uddamålsförlust blir det ikväll för bortalag 1, för i bortalag 2 dansar Uffe Larsson vidare med två nya poäng. Två matcher, två vinster. Mr 100%!  Men det sitter långt inne, och matchen lever ända in i det berömda kaklet. Uddamålsvinst och aldrig någon större ledning för något av lagen med mer än två mål. Varje gång IFK gör ett ryck och går för tremålsledning gnetar sig RIK ikapp. Men en knapp seger är ju också en seger, och faktiskt också en riktigt skön seger. Hade matchen gått i Göteborg så hade det kanske blivit annat resultat, tack Göteborgs stad!

Det börjar sådär för efter tre minuter är det RIK-ledning (kan ju inte skriva hemmaledning) med 2-0 efter två raka missar framåt för IFK. Arnar öppnar målskyttet och reducerar till 2-1. 3-1 följer efter utvisning och straff på Olafur. Mål i varje anfall fram tills linjespelaren i RIK prickar stolpen gör att Olafur kan kvittera till 5-5 efter nio minuter. Lagen följs åt hela den första halvleken. Med sju minuter kvar till pausvilan har IFK en tvåmålsledning (11-13 av Valter i tom bur) och bra fart på fötterna i försvaret vilket ger chans till en utökad ledning, men Emil missar målet när han träffar försvararen som går i däck. Istället lyckas RIK reducera med en vacker japan, som kommentatorn på CMore misstänkte var inövad. RIK hänger på och efter ett par missar framåt av IFK kan istället RIK ta ledningen i slutminuten, men Teitur kvitterar och RIK kastar bort chansen till ett ledningsmål i slutsekunderna. Dock får de till en utvisning på Emil. 16-16 i paus.

IFK börjar andra halvlek med en man mindre på banan, då är det dumt att passa till en RIKare när man spelar anfall för då är de inte snällare än att de kastar in bollen i det tomma IFK-målet. 17-16 vilket visar sig vara sista gången IFK är i underläge. Tre raka mål av IFK (enda gången i matchen som ett lag gör tre raka mål, jämnt så det förslår) ger 17-19 och ett hopp om ett ryck, men icke trots anfall för tremålsledning. Nio gånger i andra halvlek har IFK tvåmålsledning. Sista gången är 27-29 med tre minuter kvar när Richard gör en grym foträddning och IFK har chans till att stänga matchen, men två bortkastade bollar i anfall ger RIK en kvitteringschans med drygt halvminuten kvar. Men precis som i slutsekunderna av första halvleken kastar de återigen bort bollen i slutsekunderna av den andra halvleken med ett missat inspel till linjen. IFK vinner med uddamålet 28-29. Jag tänker aldrig erkänna det, men oavgjort hade faktiskt varit ett rättvist resultat med tanke på matchbilden. Men att IFK ändå vinner är inget jag tänker gråta mig till sömns över ikväll.

Stor delaktighet i segern har Richard med många fina räddningar från alla möjliga positioner, inklusive två identiska straffräddningar. Noterbart är det röda kortet på Olafur efter tre utvisningar. De två första tidigt i första halvlek var lika solklara som onödiga, men den tredje med fem minuter kvar är han oskyldig till för det var nog snarare Arnar som skulle åkt ut i den situationen. Tapp av lagkapten och bästa målskytt i matchen kan straffa många lag, men inte IFK där det hela tiden finns andra spelare som kliver in och tar ansvar. Dock är det lite underligt att för andra matchen i rad (med Stig-Tore sjuk) så tar IFK bara ut en femtonmannatrupp. Varför inte ta med en sextonde spelare, när det finns plats både i truppen och i bussen? Överlag visar IFK ett grymt försvarsspel där RIK har svårt att komma till bra lägen. Framåt däremot var det lite sämre, och missade avslut och tekniska fel är en stor anledning till att RIK hänger med ända in i kaklet.

Vinst i den första av veckans tre matcher. Nu väntar först HIF Karlskrona på lillördag och sedan Kielce i Champions League på storlördag, båda hemma i Kristianstad Arena. Kom och stötta IFK så Uffes segerdans fortsätter tills Ljubo löser av honom i mars.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Uffe Larsson

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 31-23 (14-10, 17-13)

Handbollsligan, match 22
Kristianstad Arena, publik 4 037
31 januari 2019

Dagen D var så kommen, dagen då det äntligen blev officiellt att Ljubomir Vranjes presenterades som ny tränare i IFK Kristianstad. Precis som när Ola kom för sju år sedan och tog över mitt i säsongen så lämnade han lika hastigt. Ola har för alltid en plats i våra brandgula hjärtan efter dessa sju sanslöst framgångsrika år och vi hoppas få tillfälle att tacka honom för detta. Alla sagor har tyvärr ett slut, så även vår framgångssaga med Ola.

Nu ser vi med spänning fram mot vilken resa klubben kommer att göra tillsammans med Ljubomir Vranjes. På den mycket välbesökta presskonferensen lyfte Ljubomir fram hela IFKs bredd, dvs både A-laget och arbetet med ungdomarna. Han vill locka ännu mer publik som är viktigt för att lyckas. Det är också viktigt att det kommer nya förmågor underifrån som kan utvecklas och ta plats i A-laget. IFK har skapat sig ett namn i Europa och Ljubomir vill ta IFK ännu längre på den resan. Han vann Champions League med Flensburg på en spelarbudget på 22 miljoner kronor, så visst finns även möjligheter för IFK att lyckas på den nivån. På frågan om att locka nya spelare så svarade han att ikväll kommer han att ha minst hundra samtal från spelare (och agenter) som vill komma till IFK Kristianstad.

Huvudnyhet på kvällens Sportnytt på SVT.

Efter presskonferensen fick jag en pratstund med Ljubomir. Han är precis så lika trevlig och ödmjuk som han verkar, och är väl bekant med IFKs supportrar och ser fram emot med att få uppleva stödet från oss. En spelare som ligger oss brandgula supportrar extra varmt om hjärtat är Iman Jamali som Ljubomir tränade i Veszprém, men han följer tyvärr inte med till Kristianstad. Jag passade även på att fråga om det inte egentligen var det faktum att IFK är regerande mästare på Åhus Beachandboll som fick honom till att tacka ja till IFK. på temat ”If you can’t beat them, join them”, ”Om du inte kan vinna mot dem, gå med dem”, men så var det inte. Han hade inte koll på att IFK äntligen hade vunnit i sanden, men han såg så klart fram även mot detta event i sommar. Med familjen kvar i Ungern så är där en del att avsluta först innan han tar över som tränare. En vecka i februari kommer Ljubomir att vara i Kristianstad, och är på plats för att ta över fullt ut den 11 mars.

Fram tills dess kommer IFK-skutan att styras av trotjänaren Uffe Larsson tillsammans med Lasse Olsson. Kantspelare i IFK-under 80-talet och IFK-tränare i sju säsonger under åren 1999-2007. Första matchen för Uffe blev dagens mot GUIF. Viss press kändes så klart för att inte vara den som spräckte sviten, men den var aldrig i fara. Vi satt länge och funderade på om Ola tagit med sig timeout-korten för det dröjde till matchminut 53 innan Uffe tog sin första (och enda) timeout.

GUIF valde Aviciis Levels som inspringslåt. En låt som jag för evigt förknippar just med GUIF för den spelades inför förlängningen i SM-semifinal 22 april 2012. Då jäklar var det tryck i Arenan! Underläge för IFK med 11-13 i paus, 26-26 full tid efter att GUIF kvitterat med fyra sekunder kvar. Målskytt? Helge Freiman. Johan Jepson sätter 32-30 med 29 sekunder kvar, men GUIF hinner reducera till 32-31 och gör faktiskt ett mål till, men slutsignalen hann ljuda innan bollen passerade mållinjen. Det var den semifinalserien som slutade med IFK-vändning uppe i Eskilstuna i slutet av den femte och avgörande matchen. Ni vet där Ola Lindgren återfanns efter matchen på en parkbänk utanför Sporthallen ätandes nötmix. En klassisk semifinalserie på så många plan. Tyvärr är Avicii enda likheten med kvällens match, som blir en ganska avslagen historia.

Matchreportaget på Sportnytt på SVT.

GUIF startar matchen med ett tekniskt fel och Helge kontrar in 1-0 efter en halv minut. IFK visar spelglädje efter det månadslånga speluppehållet vilket visar sig i försvarsarbetet. GUIF har förtvivlat svårt att komma till läge och får passivitetsvarning i varje anfall. Ett par missade avslut av IFK gör att GUIF hänger med och faktiskt kan ta ledningen med både 1-2 och 2-3. Efter 10 minuter är det lika, 5-5, innan IFK drar ifrån. 10 minuter senare är det femmålsledning med 11-6. Även om gästerna lyckas krympa detta till endast två mål (12-10) så är hemmasegern aldrig hotad, IFK kontrollerar tillställningen helt. Halvtidsresultat är 14-10.

I pausen presenteras Ljubomir för sin nya hemmapublik och får ett mycket varmt mottagande med stående ovationer.

Det lilla hopp GUIF har försvinner omgående när IFK gör 3-1 på två minuter i inledningen av andra halvleken. 17-11 gör Olafur på kontring, även fast han är snäll och väntar in så att alla andra kan springa före. Han är sist upp över mittlinjen, men springer ändå rakt fram och trycker in bollen med öppen gata (med i SVT-klippet). GUIF upptäcker att om man kastar sig bakåt och stönar ljudligt när IFK anfaller får man bollen av domaren. Några anfall senare springer så GUIF rakt in i stillastående IFK-försvarare. Alla i Arenan ser detta, inklusive alla spelare på planen som raskt springer över till GUIFs planhalva, och Leo stormar ut för att sätta bollen i spel. Kvar på IFKs planhalva står domaren och pekar på straffpunkten. Antagligen för att IFK-försvararen glömde att stöna ljudligt när han blev nedsprungen. Som mest är ledningen nio mål, men en reducering i slutsekunden fastställer resultatet till 31-23.

Närmast väntar bortamatch mot Ljubomirs gamla klubb Redbergslids IK på måndag, därefter ny hemmamatch på onsdag mot HIF Karlskrona, innan Champions League drar igång på nytt. Kom till Arenan och stötta IFK och Uffe på plats!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Tack Ola Lindgren!

För sju år sedan kom nyheten ut om att Ola Lindgren skulle ta över IFK Kristianstad, efter en lång tids rykten. Mitt under en svensk landskamp släpptes bomben. Några ur Södra Kurvan var på plats för att välkomna vår nya tränare. Ingen av oss kunde då ana var vi skulle stå idag, vad Ola skulle åstadkomma med IFK Kristianstad.


För drygt en vecka sen kom beskedet att Ola Lindgren kommer lämna IFK Kristianstad i sommar, det var ett tungt besked men man kände ändå en viss lättnad att vi skulle få avsluta säsongen tillsammans med vår guldmakare.

Idag kom beskedet att IFK och Ola bryter med omedelbar verkan.
Det är ett besked som sätter varenda brandgult hjärta i sorg. Det är svårt att ta in vad Ola gjort för föreningen under sina sju år som tränare. Likt när Nikolas Larsson valde att lämna är det nu en del av en epok som har sitt slut.

Vad som än kommer efter Ola så kommer den tacksamhet som man känner aldrig försvinna. Ola är och förblir en stor del av IFK Kristianstads historia, förmodligen den största kuggen i hjulet att ta oss till toppen av Svensk handboll. Utan Ola Lindgren hade vi aldrig varit där vi är idag.

Om man tänker tillbaks till var vi var för sju år sedan är det nog få som kunde tro vi skulle stå där vi gör idag. Vi hoppas självklart att det trots det abrupta avslutet finns ett brandgult hjärta som bultar hos Ola. För han ska veta att varenda brandgul supporter alltid kommer älska honom för vad han gjort för oss.

Vi hoppas nu att IFK tillsammans med oss supportrar kan ge Ola den avslutning han förtjänar med en avtackning förtjänt en KUNG, för det är precis det Ola är.

Tack Ola! Tack tack och åter tack!

/ André Sjöberg med styrelse

 

Som väntat

IFK Ystad – IFK Kristianstad, 23-29 (9-14, 14-15)

Ystad Arena, publik 2321
Handbollsligan, match 21
28 december 2018

Sista matchen innan det välbehövliga VM-uppehållet efter en intensiv höst med hårt matchande i både Handbollsligan och Champions League. Tredje matchen mot IFK Ystad på tolv dagar. För att det inte skulle för tjatigt klämde man in två matcher mot LUGI också. 5 matcher, och 10 poäng har gett ett ryck i tabellen med åtta poängs ledning.

Om matchen ikväll finns inte sådär jättemycket att säga:

 • IFK vinner på bredd, med elva målskyttar och ingen med mer än fyra mål, Ysta har sju målskyttar där två av dem gör mer än hälften av målen (13 av 23).
 • Richard gör flera grymma räddningar, i rätt lägen.
 • Anton Halén är tungan på vågen när IFK går från 23-25 till 23-29.
 • Det uttalas ”Krints”!
 • Stig-Tore är fusk.
 • Tröttnar Arnar på handbollslivet kan han alltid ta jobb i serien Vikings, han behöver ingen sminkning.
 • Det är vi som är IFK!

VM/EM-uppehåll innebär nuförtiden fortsatt spel i olika landslag för många spelare i IFK. Ett tecken på att IFK är ett europeiskt topplag, och det är utvecklande med landslagsspel för spelarna. Nackdelen är skaderisken och att IFK brukar gå lite sämre när Handbollsligan drar igång igen för vårsäsongen. Men det tar vi där och då, nu njuter vi av serieledningen och handboll av världsklass på andra sidan bron i januari.

/Daniel Sirensjö

 

Skyttefest på Annandagen

IFK Kristianstad – LUGI HF, 37-29 (20-12, 17-17)

Handbollsligan, match 20
Kristianstad Arena, publik 4 884
26 december 2018

Det fanns en tid då mötena mellan IFK och LUGI var drabbningar värdiga två städer med varsitt pansarregemente. Lund har visserligen kvar P7, men det tunga försvaret på handbollsplanen med ett gigantiskt mittblock finns inte längre kvar. Nuförtiden är det fritt fram för IFKs niometersskyttar att bomba in bollen när helst de vill (kanske en fördel att även haft ett artilleriregemente i stan). Bataljerna förr var alltid ovissa möten, och LUGI smet ofta hem till Lund med bägge poängen efter en knapp vinst. IFKs tre senaste poängförluster i Arenan är alla uddamålsförluster mot LUGI, men då pratar vi om 2014 och 2015. Sedan dess har även LUGI sju gånger om fått känna hur det är att springa in i Colosseum, och lämna det tomhänt. Snittresultatet är 30-24.

Mycket folk på läktaren, det gillar vi. Vi gillar också inspringslåten LUGI valt, en skön upptempoversion av Last Christmas, Whams evergreen (eller heter det everwhite när det gäller odödliga jullåtar?). Lite nostalgikänsla och det är kanske det också som LUGI syftar på, en längtan tillbaka till förr och de jämna matcherna i Arenan? Vi gillar också att spelarpresentationerna satt som en smäck idag.

Det börjar bra även på planen, även om matchens inleds med passivitetsvarning för IFK och ett kantavslut som målvakten räddar. LUGI vill inte vara bättre så de kör på samma linje, passivitetsvarning och ett räddat kantskott. Sen släppte IFK handbromsen, och la in högsta växel. IFK gör mål i 15 raka anfall, med mål från alla positioner, och det är först vid läge 15-7 som IFK-anfallet inte renderar i ett mål. Mest minnesvärt är när Olafur spelar vägg  med en LUGI-spelare innan friläget kommer. Undrar vad den kombinationen heter?IFK kör skiftbyte på i princip hela uppställningen vid just 15-7. Det tar en stund innan de nya kommer in i tempot, och försvarsspelet är inte lika mycket på tårna så LUGI får chansen att komma till bra avslut. Åttamålsledningen krymper till blott fem (16-11). Ola tar timeout och ger lite instruktioner, och vips så är ledningen återigen åtta mål, 19-11. 20-12 kommer med tre minuter kvar av halvleken, tre minuter som blir helt mållösa och därmed har vi även 20-12 in i pausen.

Andra halvlek börjar med en straffräddning av Richard, men returen olyckligt till straffskytten som kan reducera 20-13. IFK fortsätter att hålla ett bra tempo och håller åttamålsledningen fram tills Paradis i LUGI kliver in i handlingen. Han vill så gärna ha en IFK-tröja men är orolig att shopen är stängd innan han hunnit duscha efter matchen. Så han försöker ta Adams tröja när han tror att ingen ser det. Men tyvärr, domarna har falkögon och upptäcker stöldförsöket, och delar ut ut ett straff med omedelbar verkan (två minuter på botbänken). IFK utnyttjar detta och gör två raka mål till 26-16. Publiken skanderar ”Oj! Oj Oj!”, både för tiomålsledningen men även för kvällens snyggaste mål signerat Marc som stegar igenom och knorrar in bollen. Handbollsgodis! Allt är upplagt för en skön och avkopplande resa in till slutsignalen, men räkna aldrig bort IFK med sin förmåga och vilja att bjuda publiken på spänning. Helt plötsligt tappar de all fart framåt, och låter LUGI halvera ledningen till blott fem mål med dryga tio minuter kvar, bland annat genom spel sju mot sex. Men IFK reder ut stormen och ökar på ledningen till återigen åtta mål, understödda av Södra Kurvans nya sång, så ny så den inte ens hunnit läggas upp här på hemsidan. Vi kanske kan få hjälp med att sprida texterna (IFK Play?, klapporna? jumbotronen?). Slutresultatet fastställs av Teitur som sätter 37-29 på egen retur.

37 mål framåt är mer än väl godkänt. Det enda som hindrade IFK från att nå 40 gjorda mål är antagligen spelarböterna både på att göra mål nummer 40 samt på att göra mål i tomt mål (för IFK har ju helt slutat kastat i de lägena). 29 insläppta i vår hemmaborg är inte lika godkänt. Det är faktiskt tangerat rekord i hemmasviten. För att hitta fler insläppta mål måste vi gå tillbaka till 4 november 2014 när IFK Skövde besegrades med 35-30. Flest antal insläppta mål av IFK i Arenan är 32, i en uddamålsförlust mot HK Drott 12 mars 2014.

76 raka hemmavinster och en gedigen ledning i Handbollsligan. En match återstår innan VM-uppehållet, häng med Södra Kurvan till Ystad Arena för match mot Kenneth & Co. Smolken i bägaren är just det stundande VM. IFKs enda svenska landslagsspelare, Philip, fick en spricka i foten i slutminuterna. Operation i morgon och följaktligen missat VM. Han missar även återstarten av Handbollsligan och Champions League i februari och är kanske inte tillbaka förrän det drar ihop sig till SM-slutspel i vår. Trist för Landslaget, trist för IFK men givetvis mest trist för Philip själv.

Med en, under stora delar av hösten, haltande tabell är det svårt att vara i serieledning från start till mål. Men efter IFKs tjugo spelade matcher i höst, har IFK varit i serieledning nitton gånger. Enda undantaget är efter elvamålsvinsten borta mot Önnered 15 oktober. Då var vi tvåa i Handbollsligan, på ett (1!) måls sämre målskillnad än IFK Skövde, som ju hade två mer spelade matcher än IFK.

Tabellen direkt efter spelad match av IFK.

FRAMÅT KRISTIANSTAD

/Daniel Sirensjö

Årets sista Supporterresa!

Häng med oss på årets sista bortaresa till Ystad 28/12!
Bussen avgår från Arenan kl 17.15
Pris för buss+biljett är 200kr.
Ni som brukar anmäla er via IFK kansliet är välkomna att anmäla er via oss!

Anmälan sker senast 27/12 och skickas som vanligt till info@sodrakurvan.se
Betalning sker på:

Bankgiro: 176-9843
Swish: 123 346 78 42

/Eva Rothman Englesson

Sönderlästa

LUGI – IFK Kristianstad, 26-35 (15-15, 11-20)

Bibblan i Lunn
Handbollsligan, match 18
21 december 2018
Swinging LUGI ledde Handbollsligan i början av månaden (med fler spelade matcher än IFK), nu ligger de åtta på sista slutspelsplatsen.
IFK har full koll på LUGI och tar kommandet från början till slut, enda plumpen är de slarviga slutminuterna av den första halvleken när IFK släppte upp LUGI till 15-15 efter ledning 15-10.
Andra halvlek bjuder på snabbläsning när IFK kontrar sönder LUGI. De tekniska felen som hemmalaget bjuder på straffas direkt av ett löpvilligt IFK. I det uppställda anfallet ligger LUGI hela tiden nära niometersskyttarna, vilket skapar stora ytor för sexmetersspelarna som är i det närmaste kliniska i sina avslut.
Bloggen idag bjuder endast på denna pamflett, pga semester så här några dagar innan jul. Två matcher kvar innan nyår och VM, LUGI hemma på Annandagen och några dagar senare IFK Ysta borta.
GOD JUL!
/Daniel Sirensjö