GUSTAF BANKE!

Kamratmöte, Skövde – Kristianstad, 31-32 (12-14, 19-18)

Handbollsligan, match 30
Skövde Arena, bra tryck i ladan

10 mars 2019

Stora svitstopparhelgen, i dag var det dags att sätta stopp för Skövdes prydliga hemmasvit med 14 raka hemmavinster. Det är nästan på dagen ett år sedan (14 mars 2018, i Handbollsligans sista omgång) som de förlorade senast på hemmaplan. De hamnade den säsongen i ingenmansland så alla 14 vinster har kommit i årets liga, och det var först nu som de mötte IFK Kristianstad.

Än en gång finns det faktorer som talar mot det brandgula IFK: seriesegern är klar, Skövde slåss om den viktiga andraplatsen, och IFK saknar fem viktiga spelare (Philip, Richard, Leo, Stig-Tore och Teitur). Ingen ordinarie högernia med alltså. Den vakansen får Anton H täcka, och Valter får därmed ta hand om högerkanten. Ingen ordinarie målvakt heller, men den luckan är ju inte svårfylld, där har vi ju Banke som nästa år lånas ut (bara på lån, inget annat) till HIF Karlskrona. Som backup finns också Evon på högernio med, och han hade säkert fått komma in om matchen hade varit avgjord i ett tidigare skede än med 59.57 på klockan.

Faktorer som talar för IFK är att spelarna säkerligen brann av revanschlusta efter fredagens förlust, och är spelare borta får andra kliva in och ta ansvar.

Skövde gör 1-0 i första anfallet och är därmed i ledning tre gånger under matchen (första, enda och sista) för på mindre än två minuter gör brandgult tre raka mål och håller ledningen hela matchen ut. Matchbilden kan närmast illustreras som ett sågblad där lagen turas om att göra mål. 16 mål i rad som mest, från 17-18 till 24-26 med ett mål i taget för respektive lag.IFK gör ett ryck med fyra raka mål till 24-29. En femmålsledning som sedan sakta krymper. I sista anfallet har Olafur läget att stänga matchen men skottet stryker precis förbi det tomma krysset, och det är vi glada för. Nu får vi spänning ett anfall till, och framför allt ger det matchens spelare chansen att även avgöra matchen. Och som han tar chansen, med tre sekunder kvar räddar han friläget från linjen, Gustaf Banke!

Matchvinnare kan också den andra ynglingen på plan kallas. Valter Chrintz fick ju ta hand om högerkanten när Anton förvisades till niometersgänget. Och som han tog hand om kanten. Elva mål på elva avslut (!) är ju rena Tollbring-klassen!

Det blir målfoto på vad som är märkligast ikväll. Att Skövde skjuter i täck från niometer när IFK-målet är tomt, eller att Arnar utses till matchens lirare i IFK. Med sina fyra mål är han delad trea i IFKs skytteliga, det enda han är bäst på ikväll är busligan med en varning och två utvisningar. Det kanske är det som Skövde ville premiera!? För givetvis skulle någon på firma Banke & Chrintz fått den utmärkelsen i kväll.

Snart vankas slutspel och jag ser gärna att vi möter IFK Skövde i final. De har helt klart varit ligans näst bästa lag den här säsongen, spelar en rolig handboll och har bra publiktryck i sin arena. Det ger oss dessutom fler chanser att se Hanisch spela, nu fick han utgå redan efter några minuter efter en kollision med Arnar.

Serien avslutas med Önnered hemma på torsdag och AIK borta på måndagen därpå. Eftersom jag missar Önneredsmatchen får jag göra bot och bättring och åka till Solnahallen istället för

VI ÄR IFK KRISTIANSTAD, VI ÄR SVERIGES BÄSTA LAG
ÅH VI RESER ÖVER LAND, ÅH VI RESER ÖVER HAV
VI ÄR SVERIGES BÄSTA LAG!

/Daniel

Lämna ett svar