Höga berg och en djup dal

IFK Kristianstad – Mario-Ysta, 26-23 (16-7, 10-16)

Handbollsligan, match 10
Kristianstad Arena, 4 668
7 november 2018

Finbesök i Arenan med Mario som kom med sitt nya lag, Ysta Vit. Vi glömmer inte en IFK-hjälte så självklart får han varma applåder innan matchstart.

IFK ångar på, efter missräkningen mot HK Malmö kom nionde vinsten i tionde matchen. IFK var aldrig i underläge och i ledning hela vägen från 2-1. Nyckeln till segern är Leo som kan Ysta utan och innan och taggar till lite extra när det är just Ysta vi möter. Räddningar och kontring, dvs. tornadohandboll. En rejäl dipp i andra halvlek skapade lite onödig spänning, men det kan vi ta för IFK kunde kontrollera matchen fram till 72:a raka hemmasegern.

Ysta inleder med övertramp, IFK replikerar med en miss innan Leo sätter Anton H på kontring till 1-0. Leo räddar på nytt, men Arnar hårt hållen på linjen missar utan att få frikast och Ysta kvitterar. Den kontakten varar tills anfallet efter där Stig-Tore glider in på linjen och sätter 2-1. En ledning som IFK sedan aldrig släpper. Leo spikar igen totalt och sätter bollen i spel fortare än ölglasen fylls i Södra Kurvans bar.

Anton H kontrar in både 3-1 och 4-1. Ysta reducerar till 4-2 innan IFK på 10 minuter gör sju raka mål. Teitur på straff, Anton H på kontring, Helge stenhårt i krysset, Anton H på linjen, Anton P på vänsterkanten, Johannes kör slalom på kontring och kapten Olafur på ett snabbt frikast. Ledning 11-2 efter 19 minuter. Det enda som nu hindrar Ysta från att ta en timeout är det faktum att de redan tagit de två man får ta under en halvlek. Omedvetet slår IFK av på tempot och niomålsledningen består halvleken ut till stående ovationer.

Så lång talar allt för en utklassningsseger, men så lätt ska vi inte få det på läktaren. IFK har nu antagligen redan tankarna på lördagens match i Champions League. Nio minuter in i andra halvlek är det fortfarande en ledning med nio mål, men nu är det Ysta som kan göra sju raka mål. 21-12 blir 21-19 efter nästan 12 (!) mållösa minuter för IFK. Stillastående anfallsspel och viss motarbetning från domarna möjliggör detta. IFK skjuter via täck till hörna vid ställningen 21-17, men bollen döms till Ysta och i anfallet som följer hittar domarna inte bara en utan två orangea utvisningar. Med nio minuter kvar kommer så det förlösande målet till 22-19. Med armen uppe var det så klart Stig-Tore som gjorde det. Tremålsledningen består sedan matchen ut. IFK har flera lägen att stänga matchen. Vid 25-22 i minut 57 är Helge sopren men skjuter över. Ysta blir så chockade av detta så de tappar bollen. IFK får straff men Teitur som varit säkerheten själv från sjumeterslinjen missar. Helge revanscherar sig med att sno bollen och kontra in 26-22 med dryga två minuter kvar och hemmasviten är säkrad. Ysta gör ett tröstmål till 26-23 och har chansen på ett till men på lobben plockar enkelt Leo bollen. IFK får en straff vid fulltid, men Johannes drar den i ribban.

Matchbilden i Arenan kan te sig precis hur som helst, men det slutar ändå alltid med att IFK dansar i segerringen.

På lördag blir det betydligt tuffare motstånd som kommer på besök. Veszprém kommer för spel i Champions League. Kan vi lugga de regerande mästarna Montpellier på poäng så kan vi skrälla mot fler. Men det kräver så klart understöd från nr 8. Och nr 8 kan få understöd på ett fåtal sekunder i Södra Kurvans bar.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar