IFK skakade Barcelona, i Barcelona!

IFK-FCB, 34-32 (17-16)

Champions League, omgång 2

Lägg dagens datum, 26 september 2015, på minnet. Det var dagen då IFK Kristianstad etablerade sig i handbollseuropa! Inget lag kommer längre att underskatta IFK, utan alla kommer nu att möta oss med den största respekten och med sin förstauppställning från start. Idag var vi ytterst nära att upprepa Drotts skräll från 1989 och besegra FC Barcelona i deras hemmaborg! Där har nu de regerande mästarna i Champions League inte förlorat en tävlingsmatch på tre år, och då är det inga ängagäng som varit på besök.

Matchen började i ett hiskeligt tempo med 2-2 efter 2 minuter med varsitt kantmål av Tollbring och Björnsen. Leo började matchen och gjorde en del räddningar, det kunde blivit några till som han var på men kunde inte stöta bort helt. Lagen följdes åt med IFK i ledning tre gånger om med uddamålet. 6-6 på snabbt avkast av Tollbring efter 9 minuter, och kontring mot ledning 7-6 men tappad boll gav istället 7-6 till Barcelona.

Efter 11 minuter (och 7-6) åker Barcelona på 2 minuter när Cederholm stegade igenom. Det blir 2-0 under utvisningen, men tyvärr till hemmalaget. 4 raka mål ger 10-6 och många trodde tåget gick, men IFK svarar med 4 raka mål till 10-10 efter 18 minuter! Bland annat tack vare straffräddning av Simic, och som tack fick han stanna kvar på plan! Därefter jämna steg halvleken ut som avlutas med mål av Tollbring till 17-16 med endast någon sekund kvar. Viktigt!

Underläge med uddamålet i halvlek är mycket bra, men det väntar en halvlek till där Barcelona förväntas växla upp och köra över gästerna. Alingsås hade samma läge när de spelade borta mot Barcelona i Champions League förra året. 18-17 stod det då i halvlek, matchen slutade 42-29 (tack Daniel Vandor för statistiken!).

Andra halvlek börjar med att Barcelona sätter in sin bästa uppställning. De är skakade, och vågar inte chansa. Saric i mål är grym på kantavslut och stänger igen. Efter 32 minuter åker Pettersson ut och straff till 20-16. IFK vinner resten av utvisningen med 1-0, men det står ändå 22-17 efter 34 minuter och Ola tar Time out. Sakta men säkert krymper IFK avståndet och Barcelona kan aldrig slappna av. Länge leder Barcelona med 2-3 mål, men med 3 minuter kvar dundrar Jamali in 32-31. 33-31 från Barcelona blir 33-32 på straff av Björnsen. Med en minut kvar sätter Björnsen bollen i stolpe, ribba och ut och där gick chansen till poäng. Små marginaler i handboll.

Men vilken insats av IFK! Flera spelare klev verkligen fram. Nämnas kan Simic såklart med många högklassiga räddningar. Claes Hellgren var mycket imponerad! Björnsen gjorde mer än 10 mål, och Jamali sköt så det dånade i hallen. Men min favorit ikväll är helt klart Fredric Pettersson. When the going get’s tough, Fredric Pettersson gets going! Ju renare han är i friläget, ju svårare har han att sätta bollen. Han behöver ha två-tre man som hänger på honom. Barcelonas tunga försvar var som klippt och skurna för att hjälpa honom. Fredric, du kan få låna ett luftpaket i stål av oss på räddningstjänsten att hänga på ryggen i Elitserien om motståndarna är för lätta!

Kvällens hjältar som hördes, men aldrig fick synas i bild, är givetvis ni 160 brandgula supportrarna som var på plats! Respekt!

Visst är det surt med 0 poäng efter vår insats ikväll. Det hade inte varit orättvist om IFK hade tagit poäng. Men brist på kyla i vissa lägen, någon tappad boll för mycket, en tveksam utvisning i slutet och ett hemmamål i slutet med foten nere blev tungan på vågen.

Nu väntar Ysta i veckan. Ett lag med en (1) världsstjärna känns överkomligt efter dagens insats. Sedan är det HC Vardar hemma i Arenan 16:30 på söndag 4 oktober. Det finns inga dåliga lag i Champions League, så vi behöver alla till Arenan!

Det är vi som är IFK!

Och glöm inte att vi efter två omgångar fortfarande är före Barcelona!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar