IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 30-19 (17-7, 13-12)

Kvartsfinal 1
Publik: 4 971
13 april 2017

Då var transportsträckan Handbollsligan avklarad och slutspelet är äntligen igång. Vinna eller försvinna och varje match är viktig på vägen mot Malmö. Jösses, vad IFK var laddade ikväll. Matcherna brukar vara jämna ett tag innan IFKs tyngd och rutin tagit över. Det brukar variera mellan 10 minuter till 59 minuter och 59 sekunder (Lex Ricoh), men idag var det ingen tvekan från första till sista sekund. IFKs försvar var magiskt bra, och vi väntade bara på att de skulle börja köra Nebojsas målgest där man stänger porten, låser och sen sväljer nyckeln.

Arnar öppnar målproduktionen och åker på en varning, allt inom 45 sekunder. Bra start på matchen! GUIF ska inte komma här och komma! IFKs försvar var betong från första början, GUIF skjuter i blocket i sina tre första anfall. I IFKs kontring efter den tredje blocken bjuds Arnar på århundradets tröjdragning i kontringen. Två GUIFare tar tag i hans tröja och kastar ut varsitt ankare som sätter sig djupt i arenagolvet. Ett under att den tröjan höll (måste vara gjord av mithril) och utvisningen är odiskutabel. I anfallet efter åker Arnar själv ut och det ger GUIF möjligheten att i spel 6-5 (med sin målvakt på bänken) göra sitt första mål efter fem minuter (2-1). Sen dröjer det till matchminut sexton innan de gör sitt andra mål (på kontring efter en passmiss av IFK). Ny passmiss av IFK gör att tredje GUIF-målet (och andra i rad) kommer redan i nästa anfall igen. Fast å andra sidan hade IFK då gjort nio (9!) mål i rad och redan avgjort matchen, trots två time outer av gästerna. Mest minnesvärt i den första halvleken är Stig-Tores rökare till 14-5. En snabb blick bakom målet för att läsa av skottradarn … men den står bakom IFKs mål!? IFK, kom igen nu och fixa fram permanenta skottradar bakom varje mål och dunka upp hastigheterna på jumbotronen! Ett lag får ta max två timeouter under samma halvlek, så att för att vara hygglo mot gästerna kastar Ola in ett timeout-kort med fem minuter kvar av halvleken. Den slutar 17-7 efter att Viktor gör mål vid tiden 29.59, snubblande nära historiska 18-6. Tiomålsledning i paus borde ge teknisk knockout.

Andra halvlek blir en enda lång transportsträcka fram till 1-0 i kvartsfinal och IFKs 43:e raka hemmaseger. IFK snurrar runt på alla spelare, och sista 2o minuterna kommer även Leo in. Den enda som vilas helt är Albin vilket givetvis är helt rätt. Finns bara ett lag i Sverige som kan hålla en landslagsman (i det riktiga landslaget) på bänken under SM-slutspelet som en taktisk reserv. Det mest minnesvärda är Inge Aas avstämda rökare i 105 km/h till 29-18 med fem minuter kvar. I slutet av matcherna ser man sällan sådana skott då storskyttarna normalt sedan länge tröttnat i skottarmen, men det gäller inte IFK med svensk handbolls överlägset bredaste trupp. I normala fall är man livrädd för skador på nyckelspelare i ett slutspel, men IFK har inga nyckelspelare. ALLA kan kliva fram och bära IFK till seger. GUIF tycker nog det är lite småjobbigt att bli överkörda för de drar på sig två utvisningar i slutminuten och med i spel 6 mot 4 dunkar Philip in 30-19 stenhårt i krysset! Mästarklass!

Matchens lirare blir helt välförtjänt Stig-Tore som visar ett grymt spelsug efter sin långa skadeperiod. Han blir en oerhört tung pjäs i slutspelet. Och apropå tung så har han numera också en egen sång. Melodin är Kinamockaskogen, och det är lika bra att ni lär er den redan nu, för den kommer att sjungas hela vägen fram till finalen i Malmö.

Kvartsfinal 2 uppe i Eskilstuna på söndag, och sedan väntar fredagsmatch i Arenan i kvartsfinal 3 när vi säkrar vår plats i semifinalen! Jag kan redan nu utlova en klang och jubelföreställning och fest i stan både före, under och efter matchen för