Miniflodhäst och monolit

IFK Kristianstad – HK Beutler 32-24 (16-10, 16-14)

Handbollsligan, omgång 5
Publik: 4 780

Toppmatch mot ett hårdsatsande HK  Beutler som av vissa tippas spela SM-final i vår, och ett IFK som knappt hunnit ladda om efter en hård match i Champions League. Det kunde bara sluta på ett sätt, och det gjorde det, IFK körde över malmöiterna från start till mål.

Det var ont om biljetter till kvällens match, och läktarna på nedre plan lyste rött i biljettbokningssystemet. Ville du ha sista minuten-biljetter till platser bredvid varandra var du hänvisad till takbalkarna på övre plan. Då blir man oerhört besviken när det ser ut så här på en läktare som var markerad som helt utsåld.

publik

Över 50 tomma platser på absolut bästa läge! Det såg lika illa ut på övriga tre långsidesektioner, dvs 200 tomma platser! Skämmes ta mig fan, ni som sitter med dessa årskort och inte orkar masa er dit själva, låna ut platserna eller använda funktionen ”Fyll hallen” så andra kan få njuta av handbollen på bästa plats. Som mest sju (7!) tomma stolar i rad! Antar att det är årskort som sponsorer sitter på. Jag föreslår att IFK har en uppföljning på hur väl årskorten utnyttjas och agerar därefter. Företag som alltid använder sin platser kan gärna få ha fasta platser, men övriga borde hamna i en pool istället. Är det låt säga 500 företag som är dåliga på att gå så håll 300 stolar till dem. De har alltså inga fasta platser utan får hämta ut biljetter vid varje match. I vilket fall så är det dålig stil att inte använda platserna. Funktionen Fyll hallen har många fördelar:

  • Bra platser gapar inte tomma
  • Skapar bra stämning med fullsatta läktare
  • Ger fler chansen att se matchen även om det är lapp på luckan
  • Ger IFK extra pengar i kassan

Om lagen ska redovisa sålda biljetter eller faktiskt publik på plats bryr jag mig inte om, bara alla lag kör samma system.

Nu ska jag sluta gnälla och istället återgå till det viktigaste, dvs. själva matchen. IFK börjar med ett teknisk fel och Gamle Z kan dundra in 0-1. Albin visar varför han är uttagen i landslaget och kvitterar direkt och sen vaknar vår egen vulkan Olafur med ett äkta hattrick på två minuter, 4-1. Beutler är inte i närheten av att rädda en boll. På det följer 10 usla minuter av IFK där Malmö nu gör 4-1 och det är kvitterat 5-5. Flera tekniska fel av IFK och två missade genombrott i rad möjliggör detta. IFK tar matchens första timeout och Ola styr upp skutan på rätt köl igen. Matchens mål gör Jerry på kontring (efter att Malmö passat till Tim) när han skjuter 6-5 via skott i ribba och retur in via ryggen på Beutler. 7-5 kommer bara sekunder senare när Tim vräker sig fram på kontring och trycker in 7-6 och trycket i Arenan är magiskt. Albin drar in bollen vid stolproten till 8-6, Simic skickar Tim på kontring till 9-6 och Malmö tar timeout 18 minuter in i matchen. Rycket fortsätter med Mario på linjen till 10-6, Richard sätter kvällens hårdaste skott (97 km/h) till 11-6 och Olafur kontrar in 12-6 efter 21 minuter. Malmö byter målvakt och IFK byter in andrakedjan, utan att  påverka spelet. Johannes sätter 13-7 och och när sen Petersen i ren frustration vill springa sig till ett kantläge efter ett avkast fångas han enkelt in av ett famntag från Johannes. En dubbelutvisning i slutminuterna av första halvleken bidrar till en jämn avslutning med tre mål var och bibehållen sexmålsledning för IFK, 16-10.

Pausen gör nytta för Malmö som ser lite trötta ut. De gör två snabba mål till 16-12 och får lite kontakt och momentum, men sen tar kraften slut igen. Fyra raka IFK-mål av fyra olika målskyttar (Albin, Gunnar, Tim och Olafur) på lika många minuter avgör matchen, 20-12. Jerry gör mål nummer 21 (kanten efter upprullning av Malmö) och nummer 22 (straff) och Olafur dundrar in 23-15. Gamle Z vill inte vara sämre och försöker han också men där står Simic och plockar enkelt bollen. Ny chans får de på straff men Simic Is on fire! som Ola uttrycker det och räddar. Några minuter senare sätter Tim 25-15 och IFK har en förkrossande tiomålsledning. Med kvarten kvar gör gästerna 25-16, det tar dem alltså trekvart att göra lika mål som IFK gör på en halvlek. Malmös sista mikroskopiska chans till poäng kastar deras tränare i Helgå å genom att först få en varning för protest och omgående en utvisning för protest mot protesten han precis fick en varning på. IFK tar timeout enbart för att låta kvällens provspelare visa vad han/hon går för. Krutis dansar nämligen in på plan till Gloria Estefan och vickar på höfterna i pardans med Simic. Även den platsen har IFK kunnat fylla upp med bibehållen klass! IFK har 31-21 med fem minuter kvar, men tre raka malmömål (bland annat pga. olycklig retur på en ny straffräddning av Simic) håller nere segermarginalen till åtta mål, 32-24.

Matchen visades på TV4 Sport aka LUGI-TV och visas i repris två gånger i rad söndag lunch. Så ut på stan och fira segern, ta sovmorgon och kör en lååååång söndagsbrunch framför TVn. Annars kan ni se den två gånger om måndag natt.

tabla

IFK upp på andraplats, bakom LUGI som är enda lag som tagit poäng av IFK. En liten lustig detalj i tabellen är att ettan LUGIs enda tappade poäng är samma som jumbon IFK Röds enda tagna poäng.

tabell

Bortamatch på onsdag mot LMM Karlskrona, åk med Södra Kurvan dit och stötta IFK på plats. Därefter är det alla till Arenan på lördag! Viktig match i Champions League mot RK Celje i kampen om slutspelsplats.

Miniflodhästen då? Det är inte lätt att föra anteckningar i paddan när IFK kör tornadohandboll, och stavar man fel går autocorrect in och gissar med blandad framgång vad man egentligen försökte skriva. Ibland står det märkliga ord i anteckningarna, idag var det miniflodhäst och monolit som dök fram. Monolit kan väl anses vara de stillastående försvarsspelarna i Malmö, men vem miniflodhästen ska vara har jag inte den blekaste aning om så det låter jag vara osagt.

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE HÄR ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar