Nästan sämre än sämst!

LMM Karlskrona – IFK Kristianstad, 31-32 (17-14, 14-18)

Karlskrona Idrottshall (eller vad den nu heter)
6 februari 2018
Handbollsligan, match 24

Ja, hur ska man summera den här tillställningen? Att HIF Karlskrona är sämst i Handbollsligan framgår ju av titt i tabellen. 5 poäng på 24 matcher, dvs tagit 10% av vad som varit möjlig i poängväg. Deras senaste vinst var 8 oktober, senaste poängen 15 oktober. 16 förluster i rad. Då ska de inte vara något problem för den överlägsna serieledaren, som har tappat mindre poäng än vad Karlskrona tagit. IFK har tagit 45 av möjliga 48 poäng, dvs 94%. Sedan 8 oktober har Karlskrona vunnit en match (och spelat en oavgjord), IFK har sedan 4 oktober förlorat en match (och spelat en oavgjord). En förlust innebär bevisligen att vi är sämre än sämst. Visserligen saknas ikväll tre tongivande spelare i form av Olafur (magmuskeln), Helge (ryggen) och Tim (hälarna). Men IFK bör ändå med kvarvarande trupp vaska av den här matchen lugnt och stillsamt.

Men icke, ledning med 1-0 men ett tekniskt fel i nästa anfall släppte upp hemmalaget i en ledning, visserligen direkt kvitterat, 2-2. Ett par minuter med tekniska fel åt båda håll slutar med en räddning av Rickard på ett skott från LMM, men returen rakt ut till Karlskrona som gör 3-2. Passmiss ger kontring och 4-2. Varsitt friläge på linjen ger stolpträff av Mario men mål av Karlskrona och 5-2. IFK kastar bort bollen och 6-2 följer omgående. Fyra raka hemmamål och timeout av Ola. Inga byten av spelare, utan det räcker med ett kort kvartssamtal för att IFK ska stoppa raset. Kanske inte för att vi är bra, utan för att Karlskrona faktiskt för stunden är ännu sämre. I en lång rad av tekniska fel åt bägge hållen (övertramp, trillande, offensiva foul etc) och dåliga avslut lyckas IFK göra två mål och hämta in till 6-4 och kontakt. Men sen är det dags att plocka fram losec på nytt. Karlskrona rycker åt sig en deprimerande sjumålsledning (sju, seven, sieben, syv, sette, sedam, seitsemän, sept, sjö, septem, saith) och 12-5 efter 18 minuter. Kanske ser Karlskrona något som vi andra inte ser, för efter två raka mål av IFK (wow!) blir de nervösa och tog timeout. Bra för IFK, som på fem minuter gör 5-1 och kontakt, 13-10. Avståndet håller i sig halvleken ut, sista målet med sekunder kvar görs genom ett välplacerat hårt skott från en av planens giganter, Karlskronas storskytt LMM, 17-14. Nåja, tremålsunderläge i handboll är ju inget onormalt eller svårupphämtat, och med den matchbilden känns det faktiskt som ett OK resultat för IFK.

Karlskrona har kört spel sju mot sex en stor del av första halvlek och fortsätter med det i andra halvlek. Mål direkt och 18-14, men sen snäpper IFK upp försvarsspelet och får fart på fötterna vilket är exakt vad som krävs för att vända på tillställningen. Karlskrona får allt svårare att komma till bra lägen och IFK kan ofta kontra in bollen i tomt mål. Fem minuter in i halvleken är det kontakt på riktigt, 19-18. Karlskrona lyckas dock skaka loss IFK som hade bitit sig fast och rycka åt sig en tremålsledning, 25-22, med dryga kvarten kvar. Men fyra raka IFK-mål ger så äntligen IFK ledningen, 25-26 på kontring av Albin efter pass av Viktor. Tretton gastkramande minuter följer där IFK hela tiden är i förarsätet. En solklar utvisning på hemmalaget gör att IFK kan ta en tvåmålsledning, 28-30. Men ett för löst inspel för en japan till Viktor gör att Karlskrona kan kvittera 30-30 med två minuter kvar. Med armen uppe av domarna gör Moen 30-31. Karlskrona kvitterar på nytt och IFK går till anfall med mindre än en minut kvar. En poäng är förhoppningsvis säkrad, men det hade ändock varit en av säsongens största skrällar så vi hoppas så klart på ett förlösande mål. Den här halvleken avslutas återigen av ett välplacerat hårt skott från en av planens giganter, Kristianstads (Lalalalalalalalalala La) Albin Lagergren! Det var så välplacerat och hårt så bollen fastnar i nätet. Målvakten får inte loss bollen och chansen till kvittering försvann.

Seger, till glädje för IFK, OV Helsingborg, HK Aranäs och Ricoh HK och till sorg för övriga i Handbollsligan. Det är inte utan man lider med spelarna i Karlskrona. De får bryta ihop och komma igen, men då mot något annat lag. Det vi tar med oss är lagmoralen, att aldrig ge upp trots ett hopplöst läge i matchen, enstaka prestationer här och var och Stig-Tore Moens besked i TV-intevjun om att det ser ut som att han stannar i IFK. De tekniska felen (typ felaktigt avkast!) och de missade lägena glömmer vi fortare än kvickt.

På torsdag är det dags att försvara hemmasviten när Hammarby IF kommer på besök. De är inne i en svit med tre raka vinster och häng på en slutspelsplats, bara en poäng bakom IK Sävehof. Vi får hoppas att den saknade trion är tillbaka på banan. På lördag väntar sedan en oerhört viktig match i Champions League. Då måste vi höja oss till en helt annan nivå än vad som presterades idag.

Ni vet vad som gäller, ALLA TILL ARENAN! Det behövs mer än på länge.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar