… och Höör sen!

IFK Kristianstad – Ysta vit, 37-25 (17-8, 20-17)

SM-semifinal 3 (2-1 i matcher)
Publik: 5 218 (nytt rekord)
16 maj 2017

Rekylen på förlusten i fredags var stenhård. Vinst med 12 mål i en SM-semifinal visar mästarklass hela vägen igenom. 12 är också antalet målskyttar i IFK, mästarklass rakt igenom. Förlusten i fredags var faktiskt positiv för IFK. Spelarna fick uppleva att går man inte för fullt utan istället litar på att någon annan ska göra jobbet är vi inte oslagbara. Nyttigt att få den påminnelsen i semifinalen där det är bäst av fem. Finalen är en enda match där det är svårare att hinna rätta upp en dålig matchutveckling. För oss i publiken var det positivt att få uppleva (åtminstone innan avkastat kom) känslan av att det var ovisst och spännande. Sällan det tillfället ges nuförtiden i Kristianstad Arena.

IFK med avkast och kapten Olafur visar direkt vad som komma skall och sätter bestämt matchens första mål. Nebojsa räddar och Jerry kontrar in 2-0. Det krävs en utvisning för att Ysta ska kunna göra mål, men Albin dunkar raskt 3-1 rakt upp i krysset. När Ysta inte ens vinner sitt sex mot fem-spel (inte en enda gång under matchen!) inser alla att det är kört för dem. Fem minuter in i matchen kommer deras första time out vid ställningen 5-1. De kör med sitt vinnande koncept från i fredags med ett fem ett-försvar, men det behöver IFK ikväll inte ens låsa upp, för med full fart i anfallet stod ”de vida” försvarsdörrarna på vid gavel. Med bara fem man på linjen skapas stora luckor som utnyttjas effektivt. Jerry sätter 8-3 på kontring, men två raka mål av Ysta ger dem en viss liten kontakt, 8-5. Det varade inte länge för Olafur fixar straff och utvisning på Kim Andersson. Straffen sätter Tim enkelt (100%-ig på straffarna ikväll), och två mål till toppat med en straffräddning av Nebojsa ger omgående 11-5. Målvaktsbyte i Ysta hjälper inte alls, IFK fortsätter att göra mål från alla tänkbara positioner. Nebojsa är nu glödhet, en sanslös kanträddning med foten följs av ytterligare två grymma kanträddningar! Sista åtta minuterna av halvlek nollas gästerna och IFK gasar ifrån till halvtidsvilan 17-8. Hade vi spelat 30 minuter och 3 sekunder hade Jerry kontrat in tiomålsledningen redan i paus.

Andra halvlek inleds i ett rasande tempo där Arnar gör tre snabba mål och Ysta tar time out två minuter in i halvleken. I fredags talades om glöden i Kim Anderssons ögon, men ikväll var där mer släckt än ett värmeljus på Hammarsjöns botten i mitten av januari. Blicken med stort B stod istället Albin för. Efter avslutad handbollskarriär kommer han att starta betonghåltagningsfirma, en bild på armdragaren Forsell-Schefvert räcker för att starta skärbrännaren. Som Albin själv kommenterade efteråt, tur att Forsell-Schefvert blev utvisad två minuter annars hade det kunnat sluta illa. Fyra minuter in i halvleken kommer den tekniska knockouten, tiomålsledning 22-12. Ysta slutar köra sitt 5-1-försvar och istället blir det sex man på linjen (6-0). Det var inte bättre för helt plötsligt hade IFK fritt fram på niometer att driva växlarna i ett eskalerande tempo som snurrade bort ystaförsvaret totalt. Tänk tre tropiska tornados som dansar quick step i en svängdörr, typ det tempot. Matchen är avgjord sedan länge och trots att IFK nu luftar hela truppen, tyckte faktiskt jag även skymtade Ingvar och Jeppe på plan i något anfall, och trots att Ysta tar time out för att ”vi ska vinna andra halvlek” så ökar IFK på ledningen ytterligare.  Inge Aas fastställer slutresultat till förkrossande 37-25 i slutsekunderna.

Magisk stämning i Arenan så klart från de brandgula. Sämst alla kategorier var ystasupportern med den gasdrivna kriget kommer-tutan som ljöd så fort IFK hade bollen. Den är inte avsedd för inomhusbruk och kan man inte skapa ljud av egen kraft så ska man vara tyst. Det är inte ens ett exempel på dålig läktarkultur, det är total avsaknad av läktarkultur! IFK, var snälla och beslagta sådant elände så vi slipper uppleva detta fler gånger. I Ysta Arena hörs den antagligen inte för där dränks den i skorrande musikanläggningen som står på full volym.

Nu stänger vi den här semifinalen på torsdag och gör H65 Höör sällskap till finalen i Malmö nästa lördag. De vände sin semifinal genom tre raka segrar till 3-1 och skickade även LUGIs damlag på försäsongsträning. Tror det kan vara positivt för stämningen i Malmö Arena då deras supportrar nog livar upp stämningen bättre än vad de vinröda gör. Där kommer de få det tufft mot IK Sävehof (som kommer att bli finalklara i morgon), men skulle de skrälla i sin första historiska final kan även H65 Höör sjunga med full kraft:

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE, HÄR ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

3 reaktioner på ”… och Höör sen!

  1. Tack Södra Kurvan för att ni kom bort till oss som satt bakom målet igår! 🙂
    Vi behöver stå enade som systrar och brödrar <3 för laget i vårt hjärta!
    Vi ska till Malmö!!!<3

Lämna ett svar