Så underbart krigat hela matchen igenom!

Rhein-Jerry Palicka – IFK Kristanstad, 32-29 (16-14, 16-15)

Champions League, omgång 12
Heidelberg Hofbrauhaus, publik: ett tjog eller två brandgula (och 2 500 tyskar)
18 februari 2018

Fasen med! Vi står upp matchen igenom och viker aldrig ner oss. Vi pressar de tyska mästarna nästan ända in i kaklet. De tror flera gånger om att de gjort ett segerryck, men vi biter oss kvar och är så nära att kvittera flera gånger om. Vi tvingar dem till en timeout där de är så nervösa så de går över till spel sju mot sex. Det är tillräckligt svårt med en linjespelare i världsklass att hålla koll på, det blir ju inte direkt lättare med två. Men vi lät aldrig siffrorna rinna iväg utan fortsatta att kriga hela vägen. Underbart, IFK! Tyvärr stannar det där, ännu en försmädlig hedersam förlust, och det är väl så det ser ut. Lagen vi stångas med i Champions League har en helt annan spelartrupp att ösa av. När vi fått hål på deras svenska landslagsmålvakt så byter de bara in en ny svensk landslagsmålvakt.

Matchen börjar i ett rasande tempo med träff i de nio första anfallen. I det tionde bommar Olafur, men RNL tappar boll och Philip kontrar in 5-5. Flera bom av IFK följer, men Richard räddar lika ofta så tio minuter in i matchen kvitterar Albin, 6-6. Tre raka hemmaträffar ger 9-6. En treträffsledning som tolv minuter senare växer till fyra träff, 14-10. Risk för att tåget går, men icke. Tre raka träffar av IFK (Mario, Tim och Stig-Tore) ger 14-13 med fyra minuter kvar (Stig-Tore tar emot bollen och skjuter i samma rörelse). Minuten senare är det 15-14 (träff av Philip). Leo har ersatt Richard i mål vilket skrämmer den tyska högersexan så pass mycket så han i samma anfall prickar först den vänstra stolpen och sen den högra. Chans till en psykologisk kvittering innan paus, men en IFK-bom ger istället 16-14. Philip plockar fram sin patenterade ångvält och dundrar rakt fram i slutsekunderna för att reducera, men då blåser domarskrället av spelet för att ge den tyska tränaren en varning (!?). Snacka om att sakna Fingerspitzengefühl! Han kunde ju väntat fem sekunder och delat ut den varningen några sekunder senare istället. Med blott två sekunder kvar lyckas tyvärr inte IFK göra träff. 16-14 i paus. Tims straffbom i slutet av halvleken svider, varje träff är ju så extrem viktigt.

Andra halvlek drar igång med en bom (jag har uppenbarligen sett alldeles för mycket skidskytte i OS) av Stig-Tore. Baena på linjen (bredbent på gränsen till spagat i sina spärrar) är klinisk matchen igenom och skjuter 17-14. Viktor knorrar in 17-15 (prova det i skidskytte!). Leo räddar linjeläget, men retur till RNL och något moment senare får Arnar en straffrunda på två minuter och Jerry den rackaren gör 19-16. Mario skjuter in 18-16 i det liggande skyttet, men ett snabbt motanfall ger 19-16. Olafur skjuter kant ut i det stående skyttet och tyskarna kontrar skoningslöst in 20-16. Återigen en skillnad med fyra träff, med chans på fem flera anfall i rad. Philip dundrar fram och fixar fram Pekelers tredje straffrunda (fast det var inte han som var skyldig den här gången) och därmed rött kort. Två raka träff av Albin ger hopp och 20-18. Leo räddar och vi har chans till ytterligare reducering men en tappad stav i form av ett övertramp hindrar det. RNL har problem i anfallet och varnas för passivt spel, men lyckas så klart få in bollen på linjen och utvisning på Mario som följd. Men de bommar sedan i anfallet och IFK ska kontra när Philip hindras bryskt att passa vidare. En solklar straffrunda som gett IFK chans till kvittering men bägge domarna fick uppenbarligen något i ögonen för de missade fasthållningen helt och hållet. Olafur är het som lava ikväll och skjuter fullt i det stående skyttet med 20-19, 21-20, 22-21, 23-22 och 24-23! Fem raka träff i Champions League, han är Handbollsligans bästa spelare! RNL har tur med returerna i sin anfall, skott i block som går rakt i händerna på en fri kantspelare etc. Tyskarna är nu pressade och tar time out med tolv minuter kvar och 24-23. De sätter in två tunga pjäser som blir oss övermäktiga: spel sju mot sex samt Palicka. Nu är det Albins tur att kliva fram, han reducerar till 25-24, men en straff och en ny tvåminuters straffrunda på Arnar bäddar för ett segerryck á la Fourcaud. Även IFK provar sju mot sex, men till skillnad mot tyskarna gör vi tekniska fel och missade inspel med eget tomt mål, och straffas direkt. Som mest är ledningen fem träff, 31-26 och 32-27, men två träff i slutminuten av IFK snyggar till resultatet till klart godkända 32-29. Kyligast i matchen är Valter som helt iskallt lobbar in en straff på Palicka! Weltklasse!

Hem igen, och match mot Alingsås hemma på onsdag. En vinst där säkrar hemmaplansfördel i SM-semifinalen. Sedan hemmamatch i Champions League mot FC Barcelona på lördag, och fest i Arenan igen! Visst hade det varit grymt skönt med en skrällpoäng eller två där, men eftersom inbördes möte går före vid lika poäng, så spelar det faktiskt inte så stor roll. Allt kokas som väntat ändå ner till seriens sista match, där en bortavinst mot RK Zagreb troligen krävs för att vi ska gå vidare till slutspel. Men den dagen, den sorgen. Nu njuter vi istället av vår prestation ikväll. Håller vi den nivån även på hemmaplan så går vi en ljus vår till mötes.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar