SC Magdeburg – IFK Kristianstad, 39-31 (23-12, 16-19)

EHF European League, kvartsfinal 2:2
Getec Arena
20 april 2021

Returmöte nere i Tyskland där vi måste vinna med sju för att nå en historisk Final 4. Det lilla hopp vi hade om ett mirakel försvann rätt ner i närmsta tyska flod, i det här fallet Elbe som sedan passerar Hamburg på vägen ut i Nordsjön. Platsen där vi i kvalet till EHF-cupen 2014 hämtade hem ett till synes hopplöst underläge efter förlust hemma med 29-27. För övrigt samma domare i den matchen som ikväll. Returen skrällvann vi då med 28-26, och flög alltså på ett mål mindre gjort på bortaplan. Första anfallet ikväll bränner vi ett friläge från linjen, andra anfallet gör vi ännu ett (precis som i första mötet i Arenan) ett misslyckat försök till inspel. Att hämta in sex mål kommer aldrig att gå med spelet, så ganska snabbt blir förhoppningen att vi kanske i alla fall kan vinna eller spela oavgjort ikväll. Men några minuter senare handlar förhoppningen mer om att det inte ska rinna iväg alldeles. Hemmalaget gör mål på sina nio första anfall, innan de bränner ett anfall. Halvleken slutar 23-12 och det är flest insläppta mål i första halvlek det här årtusendet. Det förra rekordet sattes i Nolhagahallen i Alingsås 2004 där det lyste 22-10 på tavlan i paus i den matchen i division 1.

”Snälla IFK” kan vi döpa den halvleken till:

• ”Snälla IFK, hur kan ni släppa in 23 mål på 30 minuter?”
  • ”Snälla IFK, som inte fick en enda utvisning, och bara en varning, på 30 minuter!”

I andra halvlek ökas underläget på till 13 mål som mest innan IFK börjar snygga till siffrorna. Något som underlättas av målvaktsbytet i Magdeburg, och att de går runt friskt på bänken. Förhoppningen blir nu att vi inte ska släppa in 40 mål eller mer, och kanske rent av göra åtminstone 30 mål framåt. Bägge förhoppningarna infrias och tillställningen slutar med i sammanhanget godkända 39-31. 70 mål totalt ikväll, och SC Magdeburg till Final 4 med sammanlagt 73-59.

Bäst i IFK ikväll är solklart Zoran. Sju mål på sju avslut, och något av dem kommer säkerligen att komma med på EHFs topplista över omgångens fem snyggaste mål. Två mål bakom ryggen!

Då är europaäventyret över för i år, denna märkliga säsong. Walkover i säsongens två första matcher (mot norska ÖIF Arendal), turbulens på tränarfronten, och den sämsta placeringen i serien på länge, tomma läktare  och saknade spelare och tränare pga. covid-19. Men ändå gör vi ett av våra bästa resultat i Europa. Jag håller åttondelen i Champions League 2018 mot SG Flensburg-Handewitt som nummer ett i den vägen., men en kvartsfinal i EHFEL kommer inte långt efter. Kanske skönt att vi inte nådde Final 4, för det hade varit oerhört trist att inte kunna vara på plats den finalhelgen pga av covid-19. Undrar hur många busslaster med brandgula supportrar det blivit och hur många liter öl det hade gått den helgen i slutet i maj?

Nu blickar vi framåt mot lördagens match mot IFK Skövde, där vi får ta en match i taget. Nu handlar det om att inte låta säsongen ta slut i april, för vi vill så gärna få till åtminstone en match i Arenan i maj.