Tungt? Ja! Ridå? Nej!

Pick Szeged – IFK Kristianstad, 33-28 (20-17, 13-11)

Champions League, omgång 8
Publik: Ett 25-tal tappra orangea och några tusen ungrare

Förlust, inte oväntad, med fem mål, inte heller anmärkningsvärt. Men vi ville ju så mycket mer och när vi hämtat in sexmålsunderläget till bara ett ifrån var hemmafavoriterna i ordentlig gungning men de redde ut stormen och kunde defilera i mål. Det sura poängtappet mot Celje hemma gör fortfarande att vi är utanför slutspelsplatsen. Minst 2 poäng till krävs och det är ju inte mot Källman & Co. de är tänkta att komma mot. IFK gör på inget vis en dålig match. Insatsen hade gett 2 poäng oavsett motstånd i Handbollsligan, men i Champions League är det tuffare. 20 insläppta på en halvlek är inte önskvärt om man tänkt vinna matchen. Försvarsspelet var inte dåligt men Pick Szeged är tunga och oerhört spelskickliga och kommer till lägen ändå, och även om lägena i vissa fall var dåliga gör de ändå mål.

Det är jämnt i matchinledning, och IFK har ledningen två gånger om (2-3 och 3-4). Några  alldeles för ärliga avslut av IFK gör att Pick Szeged rycker till en tremålsledning, 8-5. Två mål av IFK (Mario på linjen och Gunnar på kontring) ger 8-7 elva minuter in i matchen. Fyra raka ungerska mål ger dock en femmålsledning 12-7 bara en kvart in i matchen. Det kunde knäckt många lag, men inte IFK. Räkna aldrig ut IFK för laget har en förmåga att, utan att briljera, jobba sig tålmodigt ikapp och hänga kvar i matcher. Så även idag för med två minuter kvar av halvleken är det bara två måls underläge, 18-16, och Pick Szeged känner sig tvingade att ta time out. Mario och Stig Tore har gjort flera mål, Gunnar fixade en utvisning och Leo har löst av Simic och gjort flera räddningar. Med mål i varje avslutande anfall slutar halvleken 20-17. Sjutton gjorda mål är klart godkänt, men som sagt är tjugo insläppta några för många.

Inledningen av andra halvlek brukar kunna avgöra matcher när det ofta visar sig vilket lag som vill och kan mest. På bara fyra minuter har Pick Szeged återigen en femmålsledning 23-18. Pick Szeged gör en passmiss, IFK sticker på kontring men bjuder också på en passmiss och motkontringen sätter hemmalaget 24-18 toppat med att Mario åker på en utvisning. Tungt? Ja! Ridå? Nej! Tim sätter 24-19. Pick Szeged gör passmiss och Tim missar läget. Leo räddar, men det blir straff. Tungt? Ja! Ridå? Nej! Simic kommer in och självklart räddar han straffen. Kan ju inte finnas någon målvakt som räddat fler straffar i årets Champions League!? Simic stannar kvar på plan och gör flera räddningar. Med armen uppe på domaren för passivt spel drar Albin in 24-20 i krysset. Ungrarna försöker sig på en japan, men den bryter IFK och kontring sätter Mario till 24-21. IFK-sviten på tre raka mål bryts av stolpe in till 25-21. Mario fixar straff vilket är lika med mål så länge vi har Jerry kvar i laget, 25-22. 26-22 av Pick Szeged följs av en ny IFK-svit på tre mål i rad. Jerry snor bollen och kontrar in 26-23. Som en service till TV-bolaget bjuder Gunnar på en repris sekunderna senare till 26-24. Simic räddar och Mario sätter 26-25. Pick Szeged är i gungning och tar time out med 13 minuter kvar av matchen. IFK är på väg mot en sensationell kvittering i nästa anfall men Jerry får bollen på foten när han bryter för att sticka på kontring. Simic räddar skottet som kommer, men med maximal otur går returen med minsta möjliga marginal till en hårt trängd ungrare vilket slutar i utvisning på Olafur. IFK går på anfall med ny kvitteringschans när ungraren tar bollen ur handen på Gunnar i en märklig sekvens. Borde gett frikast till IFK, men när Gunnar försöker ta tillbaka bollen uppe i anfallet åker han ut och Pick Szeged för straff eftersom IFKs mål är tomt (Simic utbytt mot en extra utespelare eftersom IFK har en man mindre på plan). 27-25 och spel med två man mindre på plan för IFK. 10 minuter kvar av matchen. Det ljusnar något när även ungrarna får en utvisning men reduceringschansen försvinner när kantspringaren sticker för att byta in målvakten sekunden innan passen ut till honom slogs. Istället 28-25 följt av 29-25 med sju minuter kvar. Nu känns det tungt och matchen gick där. IFK har inte kraft att komma tillbaka på nytt. Resten av matchen har Pick Szeged full koll på och den slutar 33-28. Mycket möjligt att den hade slutat med både en eller två brandgula poäng om kvitteringen till 26-26 hade kommit. Tungt? Ja! Ridå? Nej!

Bäst i IFK var Mario Lipovac. Känns skönt att det lossnat för honom, och särskilt nu när Arnar ligger nedbäddad sjuk. Matchen går att se i sin helhet på ehftv.com.

Nu får det räcka med hedersamma förluster i Champions League. På onsdag kommer Meshkov Brest på besök och där är det alla till Arenan av två skäl:

• Hylla vår brandgula hjälte Iman Jamali som i våras bokstavligen bombade hem IFKs sjätte SM-guld!
  • Ge IFK det stöd som behövs för att plocka poäng i Champions League. Med nr 8 i ryggen kan vi vinna mot alla lag!

Lagkapten Olafur spelade inte med den vackra regnbågsbindeln. Fegisarna i det europeiska handbollsförbundet har gömt sig under bordet och helt enkelt förbjudit den i Champions League och för landslagen. Då är det oerhört glädjande att FA, det engelska fotbollsförbundet, sätter ner foten för alla likas värde och rätten att älska precis vem man vill. Den här helgen spelade alla lag i Premier League med regnbågsfärgad kaptensbindel. Självklart tillskriver vi brandgula detta till Johan Jepson som tog fram bindeln inom handbollen. Starkt av FA och läser man vissa av kommentarerna i social medier förstår man hur viktigt en sådan markering är.