Sviten står stadigt!

Svenska Mästarna – Mesta Mästarna, 30-26 (17-15, 13-11)

Handbollsligan, match 8
Kristianstad Arena, publik 4 328

För en gångs skull en match där det är lite spänning i luften. Ska sviten bestå? Största chansen/risken på länge att den kommer till vägs ände är faktiskt ikväll. IFK har gått knackigt i Olas frånvaro, kombinerat med ett oerhört tungt matchschema i oktober och är det något lag skulle lyckas så är det just Redbergslids IK. De har gått bra i höst och var faktiskt för en kort sekund uppe i serieledning. Viktigare än att bevara sviten är så klart för IFK att bevisa att vi kan vinna även utan att Ola måste styra och leda matchen. Med facit i hand kan vi konstatera att Mästarna från Skåne, här är vi! och här hemma är det inget svenskt lag som lämnar stan med poäng i bussen med sig hem. Matchen är spännande från start och en stund in i andra halvlek. Det är märkligt nog glest på läktarna (hur är det möjligt?). Det lägger vi ingen energi på för det är deras förlust (de som stannade hemma). Däremot är det bedrövligt att man inte töjar att lämna tillbaka sina platser! Vi köpte två biljetter kl 17 idag, och då var i princip hela nedre plan markerat som slutsålt i biljettbokningssystemet!

Att det är glest på läktarna är definitivt inget som hördes och redan i matchens första minut rungar IFKÅÅÅ! i Arenan. Gästerna gör första målet från linjen och Arnar replikerar direkt med 1-1. Leo räddar och IFK går för ledning, men Helges genombrott slutar med ett stenhårt ribbskott. Istället får Albin ordna en kvittering i nästa anfall, 2-2. IFK har ett grymt försvar och RIK får varning för passivt spel. De kastar bort bollen som sedan går som på en röd tråd med magiska precisa passningar fram till Arnar som hårt trängd trycker in bollen, 3-2. RIK tar timeout efter 5 minuter! Helge sätter 4-4 på eget genombrott, men blir tyvärr avblåst för offensiv foul i nästa anfall och istället kan RIK ta en tvåmålsledning (4-6) på en märkligt dömd straff där Olafur trycktes in i målområdet av skytten. Tim flippar in 5-6 från kanten, men 5-7 kommer direkt. Albin får en ordentligt smäll och går i golvet. I tisdags fick Mario rött kort för en sådan situation, här ger det bara två minuter. Gästerna håller sin tvåmålsledning till 8-10 en dryg kvart in i matchen när IFK tar timeout. Richard ersätter Leo i mål. Albin gör 9-10 men så åker Mario ut för tröjdragning, något märkligt för det har dragits friskt i det orangea tyget tidigare ikväll utan åtgärd. IFK visar vilja ikväll och Helge snor bollen med en man mindre på plan och kontrar in kvitteringen 10-10 till stort jubel. I spel med en man mer på plan varnas RIK för passivt spel (!) men har tur med att få ut en rullande boll på kanten och kan göra 10-11. Det är sista gången RIK har ledningen i matchen, ett mål värt att göra två gånger. De gjorde nämligen 10-11 några minuter tidigare, men då klev matchdelegaten in i handlingen och stor förvirring utbröt. Inget vet vad och varför som hände, men det slutar med att målet stryks, RIK får fortsätta anfallet (och göra mål) och Lasse Olsson får en varning. Nu är det Philips tur att slitas ned på golvet, men det ger bara varning (att jämföra med Marios utvisning för tröjdragningen). IFK varnas för passivt spel, men räddas av matchdelegaten som nu kom på att den där Zuta i Redbergslid (deras tränare) minsann inte skulle stå där och tro att han kan komma undan, så han får sig en varning. Den innebär att passivitetsvarningen försvinner och IIFK kan i lugn och ro bygga upp ett anfall som avslutas med mål på en kullagerfint från Albin. Rickard spikar igen och det gör att IFK rycker till en fyramålsledning (17-13) med fyra minuter kvar till halvtidsvilan. Nu kliver domarna in på nytt i handlingen och hittar två utvisningar på Gunnar och Mario. I spel 6 mot 4 lyckas med RIK med ett nödrop sätta 17-15 via ribban. Albin går för ett skott slutsekunderna, men hindras av antagligen tidernas största tröjdragning. Det föranleder endast i ett frikast så chansen till tremålsledning i paus försvann.

När andra halvlek börjar är det ingen tvekan. IFK tänker förlänga segersviten. Philip passar Tim som sätter 18-15. RIK skjuter i blocket (dvs försvaret stoppar skottet med uppsträckta händer). Albin drar in 19-15 med ett avstämt skott (dvs utan att hoppa). RIK i block och Philip stegar rakt fram och sätter 20-15. RIK i block, men tyvärr missar vi avslutet. RIK i block, men har tur med returen och kan sätta 21-16. Nu tröttnade RIK på att skjuta på försvaret, istället hoppar de själva in i försvaret flera anfall i rad och således döms bort för offensiv foul. Tim kontrar 22-16 sju minuter in halvleken. IFK har gjort ett avgörande ryck och trycket i Arenan är mäktigt. Mästarna från Skåne, Här är vi!. Tre missade skott i rad av IFK gör att RIK kan krypa närmare till 23-20. Lasse Olsson tar timeout och styr upp resten av tillställningen. Albin har sedan lekstuga och ordnar fram en ny sexmålsledning till 28-22. Det tröttnar RIK på och går hårt åt Albin, och det tycker domarna att så får det inte gå till. De stoppar spelet och säger till Albin att genast sluta med det han gör (!?). Rickard har fortsatt i andra halvlek med många fina räddningar. Med 3 minuter kvar (och ställningen 29-25) sätter hans räddning spiken i kistan, och han visar stor rutin när han istället för att skicka bollen till Viktor som drog på kontring så väljer Rickard att lugna ner spelet. Det tycker Lasse är en ypperlig idé så han kastar in timeout-kortet. Matchen slutar med 30-26 och sedvanlig segerring. Den gillar vi för

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar