IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 29-30 (17-14, 12-16)

Handbollsligan, match 8
Kristianstad Arena, publik 50
23 oktober 2020

Ingen bra dag för IFK. Igår släppte Regeringen helt oväntat nyheten att från 1 november tillåts 300 personer på läktarna. Fortfarande helt uppåt väggarna med ett hittepå-tal istället för att titta på varje enskild salong/arenas förutsättningar, men ändå ett fall framåt. Framförallt ger det alla en chans att ändock få se några matcher på plats. Men idag släppte Länsstyrelsen i Skåne nyheten att de funderar på att använda sin rätt att ha en hårdare linje och i så fall behålla hittepå-talet 50. Ingen vet vad 50 eller 300 grundar sig på , och varför 300 skulle vara farligt i en arena som tar 18 gånger mer i vanliga fall.

Känslan och förhoppningen är att IFK ska studsa tillbaka efter den dåliga insatsen i Berlin (med historiska 10 mål insläppta i rad). GUIF står får motståndet. Ett lag långt från sin forna glans, och som tog sin enda seger i Arenan i mellandagarna för 10 år sedan.  Det börjar bra, IFK tar tag i taktpinnen och drar sakta ifrån. Men så tappar de en fyramålsledning 14-10 till 14-13, och det är endast tack vare en dubbelräddning av Gustaf som GUIF inte kan kvittera till 14-14. Istället rycker IFK på nytt till 17-13, ny fyramålsledning och känslan är att det här går vägen. 17-14 i paus kan vi ta.

Andra halvlek i tisdags började med tio mållösa minuter för IFK, och 0-9. Inte riktigt lika illa ikväll, men sex mållösa minuter släpper upp GUIF i likaläge, 17-17. Två raka mål av Ólafur ger 19-17 och en ny tro på seger, och vid 20-18 snackar GUIFs tränare till sig en utvisning. Men sen är det bara mörker. Ingen vågar tar avsluten, och flera anfall i rad kommer IFK inte ens tills avslut. Gästerna tillåts gå ikapp och dra ifrån till en tremålsledning, 26-29, med tre minuter kvar. Tre raka mål av IFK kvitterar till 29-29 i slutminuten. Men det borde blivit några mål till innan dess. Bra lägen skapades och brändes i rask takt. Istället får GUIF chansen med ett sista anfall, och sätter 29-30 med sekunden kvar.

IFK gör en usel insats ikväll, men det borde ändock räckt till både en och två poäng för IFK. Vi får inte heller glömma att med 4000 till på läktarna hade vi lyft spelarna den lilla nivå till som hade räckt för seger. Enda trösten ikväll är att så länge GUIF bara vinner vart tionde år i Arenan kan vi stå ut med det.

Nu får vi verkligen bryta ihop och komma igen. På tisdag är det viktig hemmamatch i EHF European League, och en vinst är välbehövlig. Både för självförtroendet och för möjligheten till avancemang till slutspelet i vår.