Vi viker inte ned oss

IFK Kristianstad – HK Malmö, 31-28 (13-14, 18-14)

Kvartsfinal 2
Kristianstad Arena, publik 0 (för annars får alla covid-19) plus folk i loger och restaurang (för där får ingen covid-19)
20 mars 2021

IFK har kört över Malmö två matcher i rad, och vunnit alla tre matcher vi möts den här säsongen. Så upplagt för en ny överkörning i kväll!? Men så logisk är ju inte handboll, och dessutom så gapar läktarna tomma. Idag saknades helt klart det magiska publiktrycket som bara kan skapas av märkliga domslut mot IFK, och motståndare som spelar fult mot våra spelare, gärna i kombination. Och många sådana situationer bjöds vi på i kväll, det ska handbollsgudarna veta. Malmö kände att det var nog sista chansen att vinna för att sätta press på IFK och ha en rimlig chans till avancemang i slutspelet.

Malmö börjar med offensivt försvar, lite väl offensivt kan vi tycka för det delas ut många fula smällar. Teitur som är tillbaka i spel efter sin hjärnskakning får en ny smäll och får utgå. Hampus får en rak vänsterkrok med boll (!?) mitt i plytet efter signal. Domarna tycker dock detta ger max en tvåa, så då är det bara att gilla läget. Matchen inleds med flertalet målvaktsräddningar, och det är först efter drygt två och halv minut som Gregor gör eftermiddagens första mål, på straff. Säkerheten själv, och han duttar inte med bollen (VAR ÄR BOLLRADARN?), fyra mål på fyra straffar. Men Malmö biter sig kvar i matchen. IFK har en tvåmålsledning några gånger i första halvlek, men lyckas aldrig göra ett större ryck än så. Sista tio minuterna innan vilan blir det bara två mål framåt för IFK, bland annat beroende på att domarna två anfall i rad dömer bort Ludvigs mål för gruff (!?). Hallå, har ni inte sett behandlingen våra linjespelare fått sedan matchen blåstes igång? Adam kvitterar med 12 sekunder kvar, och Espen räddar avslutet från Malmö, men returen tyvärr rätt i händerna på Malmös kantspelare som kan sätta 13-14 precis innan signalen ljuder.

Malmö börjar sedan andra halvlek med boll, och kan därmed också ta en tvåmålsledning. Vi har 15-17 tre minuter in i halvleken och Uffe tar timeout för att förklara för spelarna att stå upp och tåla smällarna, och fokusera på att kriga istället för att gnälla på domarna. Helt rätt, spelarna ska fokusera på spelet. Att gnälla på domarna kan de lämna till spelare nummer 8, det fixar vi! Timeouten ger effekt, Ólafur sätter 16-17 och Gregor dundrar in kvitteringen på straff. IFK är på gång, men Malmö kör med den svages vapen i handboll (sju mot sex-spel). De fortsätter att göra mål, och pressen blir stor på IFK att göra mål i varje anfall. Det lyckas vi med, och till slut fallerar fegspelet för Malmö. IFK gör tre raka mål (Gregor och Albin) och vänder till 22-20. En ledning som vi sen aldrig släpper. Det uppställda anfallspelet går lite knackigt och vi tar en del dåliga avslut vid passivitetsvarning. Vid ställningen 28-26 med fyra minuter kvar har vi nästan kört slut på passningar men får frikast. Uffe måste hört vårt vrålande trots de inte öppningsbara fönsterna i svängen uppe i restaurangen. ”IN MED OCVIRK!”, och det är precis det som sker. Petersen pinnar ut, och in kommer Gregor som så hejdundrandes vackert dundrar in 29-26! Viktigt! Lika viktigt är Espens räddningar i slutet, och med två minuter kvar kan Albin stänga matchen med 31-27 i tomt mål med två minuter kvar. Seger och 2-0 i matcher! Underbart!

Nu närmast är det tänkt att spela kvartsfinal i EHF European League, men Ademar León har fem spelare smittade med covid 19, så det är tveksamt om den matchen kan bli av. Nästa match mot Malmö är först på fredag. En evighet bort i slutspelstider, och ger Malmö tid att slicka såren och kanske få tillbaka någon/några spelare. Men å andra sidan så hinner vi kanske få Teitur i spel igen.

I övrigt en hyfsad lördag för Kristianstad i sportens värld. KDFF var först ut och vann i Svenska Cupen och skaffade sig ett bra läge för avancemang. Efter IFK var det KIKs tur men de brände tyvärr chansen till säkrat kontrakt på hemmaplan. Ny chans i morgon (i vanliga fall till kassörens stora glädje över mer publikintäkter, men det hjälper ju inte i år), annars väntar en nagelbitare uppe i Stockholm på tisdag.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar