50% vinster!

IFK-HK Drott 32-26 (14-13, 18-13)

160208, Elitserien omgång 22

Publik: 4 724

Dagens match var IFKs 910:e i handbollens högsta division och vinst nr 455. Det innebär att IFK nu har vunnit minst hälften av alla matcherna. Av de 84 lag som återfinns i maratontabellen är det endast åtta* andra lag som ståtar med detta facit. Med utvecklingskurvan för IFK och diverse långa segersviter pekar den statistiken fortsatt uppåt.

Med tanke på lagens poängskörd hittills under säsongen (40 mot 3) så talade inget för Drott (inte ens med avsaknaden av Cederholm, O’Sullivan och Jepson), och IFK visar omgående var skåpet ska stå. 1-0 på straff redan efter 30 sekunder. Leo spikar sen igen fullständigt och öppnar för tornadohandboll. Efter 10 minuter står det  6-0. En misslyckad japan av Drott ger istället straff och två minuter på Johannes Larsson. IFK sätter in Emil Hansson och Petter Nyström med väst. Leo fortsätter att storspela med räddningar både utifrån niometer och rena frilägen från sex meter. Trots detta kan Drott börja producera mål och kryper ikapp sakta men säkert. De får bra utdelning på IFKs utvisningar i första halvlek och IFK fortsätter att vila förstauppställningen. Bra med sådana här matcher de kan vävas in i spelet. De var på inget vis dåliga, men kändes (helt naturligt) inte lika inspelade med varandra så anfallstempot och försvarsspelet kommer av sig något. Första halvlekens anfallsgigant var Jerry Tollbring som öste in mål. 14-13 i paus.

Drott börjar med boll i andra halvleken och en retlig studs över Leo gör att gästerna kvitterar, men sen var det slut på det roliga. Tollbring (såklart) gör 1-0 nästan direkt på avkast. Jamali vilade första halvlek (sparas till Champions League precis som Björnsen) men kommer nu in. Domarna tyckte dock att han hörde hemma på bänken för han åkte på en två minuters utvisning redan i första minuten. Trots att IFK tappade bollen med västspelare inne (Drott missade tomt mål från halva plan) blev utvisningen mållös. Istället åker Drott på en tvåa och IFK är effektivare med tre raka mål till 18-14 innan Drott tar time out sex minuter in i halvleken. Den får nog anses vara lyckad för de gör ett mål direkt när spelet startade. Tyvärr har inte tränarna ett time out-kort till varje anfall så det blir inga fler mål på ett tag. IFK körde istället det stora segerrycket när de på fyra minuter gör fem mål till 23-15. De två sista målen i femlingen görs av Fredric Pettersson. Det ena dundrar han in efter att som en urstark häst slita sig fri från två man som försöker hålla honom vid frikastlinjen. 24-17 efter 13 minuter bör vara 26-17 efter en kvart, men även solen har sina fläckar ibland. Tollbring missar både straff och kontring, men det är ju rätt läge och rätt match att göra så. I nästa kontring skadar Johannes Larsson sig och får utgå resten av matchen. Förhoppningsvis är det bara en stukning. Resten av matchen får Emil Hansson spela på högerkanten, Björnsen behövs bättre på torsdag mot Kielce, men han får komma in som västspelare på högerkanten under utvisningarna. Drott går stenhårt på att helt släppa västspelaren utan markering (för att få honom till att ta läget och sen inte hinna byta in målvakten). Detta ser så klart Björnsen så han byter helt sonika plats med Lagergren som blir högersexa och blir då helt utan markering. Visserligen blir det inte mål, men däremot straff och utvisning. Däremot hinner inte Drott vid ett tillfälle byta in sin målvakt igen så västspelaren får ställa sig i mål. Det slutar dock lyckligt för båda parter eftersom han hinner flytta på sig när Tollbring skjuter mål. Matchen avslutas lugnt och stabilt med Cosmo, Hansson, Nyström, Dahlin, Hanisch och Jamali. Cosmo tar omgående befälet i försvaret och styr inte bara upp IFK utan dirigerar även Drott när de ska lägga frikast. I anfallet efter gör han IFKs sista mål innan Drott sätter punkt för lektionen med ett straffmål, 32-26.

På torsdag behövs den brandgula väggen på läktarna så nr 8, alla till Arenan!

Just nu ser IFKs rad i maratontabellen ut enligt följande: Plats 7, 43 säsonger, 910 matcher, 455 vinster, 75 oavgjorda, 380 förluster, 18 515-18 231 i målskillnad och 985 poäng. Nästa milstolpe är 1000 poäng (hemma 19/3 mot GUIF?).

Framåt Kristianstad!

/Daniel Sirensjö

* Övriga lag med minst 50% vinster i handbollens högsta serie är i rangordning Redbergslids IK, IK Sävehof, Örebro SK, HK Drott, KFUM Borås, Heim, IFK Skövde och Majornas IK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar