60 POÄNG! SEXA NOLLA!

Alingsås HK – IFK Kristianstad, 27-28 (15-15, 12-13)

Elitserien, omgång 32 (egentligen omgång 33, men 32:a och sista matchen)

Lisebergshallen, eftersom Alingsås lyckats dubbelboka Estrad så får även de spela på bortaplan.

Publik: 1 154

Sista omgången och en sedan för länge betydelselös match för serien. Det märktes för lagen var inte riktigt på hugget i kväll. Men lite låg i potten ändå, så givetvis ville bägge vinna. Alingsås är nere i en djup svacka och ville säkert visa sig själva och sin egen publik att nu börjar slutspelet och allvaret. IFK spelade som vanligt för vinst och i potten låg dessutom historiska 60 poäng!

För första gången på länge hade IFK fullt lag. Leo stod i första halvlek, Simic i andra. Säkerligen bestämt på förhand för att hålla igång bägge målvakterna inför slutspelet.

IFK börjar med boll, men Lagergren missar avslutet. Kontring för AHK men de kastar bort den. IFK missar inspel till linjen och AHK går på anfall men Leo räddar. Jamali skjuter över och Leo räddar nästa anfall på nytt. Redan de två första minuterna var svajiga åt båda hållen. Lagergren öppnar sen målproduktionen genom att i kontring bomba in 0-1 från 10 meter. IFK snor boll och Tollbring gör 0-2 i en för honom löjligt stor vinkel efter 4 min. Leo är på nästa boll men den går i mål, 1-2, och Jamali bombar sen in 1-3. Lagen turas sen om att skjuta i stolpe, skjuta över eller helt enkelt bara kasta bort bollen. Jamali bombar på och sätter 3-5 efter 10 minuter. I anfallet efter gör AHK 4-5 från kanten. På två minuter gör IFK tre raka mål till 4-8 och AHK tar timeout. Den får betecknas som lyckad för de gör fyra raka mål på fyra minuter. Kvitterat 8-8 och time out för IFK. Den får betecknas som lyckad för de gör fyra raka mål på fyra minuter. 8-12, efter 22 minuter. Sen räddar Leo straff, men Alingsås gör ändå fyra raka mål på fyra minuter. Kvitterat igen, 12-12 efter 26 minuter. Nu kunde man tro att halvleken helt logiskt skulle sluta 12-16, med fyra raka IFK-mål på fyra minuter. Men istället följs lagen till 15-15 i pausvila. Sista målet av Cederholm i sista sekunden.

AHK börjar med boll, men missar inspelet till linjen. Simic sätter bollen i kontring till Björnsen som sätter 15-16. Han gör även 16-17 efter pass bakom ryggen. Jamali snor bollen och Björnsen gör 16-18. Tre raka björnsenmål på tre minuter. IFK är på väg att glida ifrån, men den obligatoriska utvisningen på Lindskog gör att det är kvitterat två minuter senare, 19-19. Lagen följs åt till 22-22, trots en utvisning på Jamali. Lindskog sonar sin utvisning genom att ordna en utvisning på AHK och IFK kopplar ett litet grepp genom 22-25 med 13 minuter kvar. AHK gör ett snabbt avkast och Ollie hinner inte med och åker på en utvisning. O’Sullivan går igenom i världens lucka men missar. Kanske på grund av knuffen i sidan som gav straff. Tollbring missar den tyvärr, och i anfallet åker Cederholm ut i två minuter. AHK är nog rätt trötta nu för de får varning för passivt spel med en man mer på plan. Efter 49 försök att få in bollen på linjen lyckas de och får en straff. Den sätter de, 24-25 med tio minuter kvar. En klassisk nagelbitare är på ingång, något vi IFK-supportrar inte har varit bortskämda med på sistone. O’Sullivan fixar ny straff. Ny straffskytt blir Björnsen, men han bommar också. Simic räddar nästa anfall, men IFK lyckas med konststycket att bli avblåsta för stürmer foul på en kontring, tveksamt domslut. Istället kvitterar hemmalaget (nåja) med åtta minuter kvar. Pettersson gör 25-26 från linjen, men kvitterat igen i anfallet efter. Hanisch tappar boll i anfallet, men lyckligtvis på en AHK-fot. Ny chans, men den drar han över målet med armen uppe för passivt spel. AHK har chans att för första gången sen 15-14 att gå upp i ledning, men de bjuder tillbaka och skjuter också över. IFK tar timeout med fem minuter kvar och 26-26. Johan Jepson sätter säkert kantläget, 26-27. Cederholm snor bollen men väljer att inte gå på kontring. Istället ett vanligt anfall som slutar med att Pettersson fixar straff. IFK sätter nu in tredjevalet på straffarna, Lagergren, som som vanligt är säkerheten själv. Aldrig något fintande eller skruvande, han drar dit den direkt på domarsignalen, 26-28 med tre minuter kvar. AHK är pressade att göra mål, och gör det också. IFK går till anfall för att stänga matchen med minuten kvar. Istället tappar de bollen och AHK går till anfall för att snuva IFK på magiska 60 poäng. De får ett friläge med 20 sekunder kvar, men Simic gör en fantomräddning. Tyvärr får AHK tillbaka bollen och de tar timeout. De gör ett sista försök, men i vägen står Johan ”Rainbow Warrior” Jepson och stoppar både skytt och skott. IFKs boll och matchen är slut!

Jag är evigt tacksam att det bara var seriematch med akademisk betydelse och inte en SM-final. Det hade tömt Sveriges lager på Losec (magsårsmedicin).

En fantastisk serie är till ända. 30 vinster och endast två uddamålsförluster, där dessutom båda segermålen gjorde i sista sekunden. 60 päng, nästan bäst genom historien, men under milleniets första tre år hade man vad man kallade Superelitserien med 36 omgångar. Det gjorde att Redbergslids IK, vilka annars, lyckades knåpa ihop 61 poäng. Ett rekord som får leva ett tag till.

Listan på poängrekord ser ut som följande:

 1. 61 poäng (36 matcher) säsongen 02/03, Redbergslids IK
 2. 60 poäng (32 matcher) säsongen 15/16, IFK Kristianstad
 3. 59 poäng (36 matcher) säsongen 01/02, Redbergslids IK
 4. 58 poäng (30 matcher) säsongen 97/98, Redbergslids IK
 5. 57 poäng (36 matcher) säsongen 00/01, Redbergslids IK
 6. 56 poäng (36 matcher) säsongen 01/02, IFK Ystad
 7. 55 poäng (30 matcher) säsongen 93/94, HK Drott
 8. 53 poäng (36 matcher) säsongen 00/01, HK Drott
 9. 52 poäng (36 matcher) säsongen 00/01, ESkilstuna GUIF
 10. 51 poäng (30 matcher) säsongen 90/91, HK Drott
 11. 50 poäng (32 matcher) säsongen 11/12, Eskilstuna GUIF

IFK fortsätter att ta nya kliv. Etablerat oss i Europa, och passerat 1 000 poäng i Maratontabellen. Plats sju, 27 poäng efter Sävehof, i år tog vi in 21 poäng på dem.

Nu stundar så äntligen SM-slutspelet, kvartsfinaler i bäst av fem:

 • IFK Kristianstad – Redbergslids IK
 • Alingsås HK – Eskilstuna GUIF
 • LUGI – IK Sävehof
 • Ystads IF – HK Malmö

Nu målar vi handbollsarenorna orange, Kristianstad Arena, Lisebergshallen, någon hall till och sen Malmö Arena den 22 maj i SM-finalen!

Framåt brandgult! HEJA KRISTIANSTAD!

Vi rundar av årets elitserie med en titt på den magiska sluttabellen! 60 poäng!

/Daniel Sirensjö

image

 

Lämna ett svar