68, och ingen pension i sikte

IFK Kristianstad – HK Trumma, 23-20 (12-10, 11-10)

Handbollsligan, omgång 2
Kristianstad Arena, publik 4 417
8 september 2018

Någon gång kommer sviten att brytas, och idag fanns en större risk för det än vanligt. Finalrepris och ett skånederby mellan Sveriges kanske två bästa lag. Att Malmö var sugna på att spräcka sviten märktes i valet av deras inspringslåt, Ulf Lundells (Oh La La) Jag vill ha dig. HK Malmö med Beutler i mål som kan tokstänga vilken match som helst och ett hyfsat intakt lag utan särskilt många nyförvärv att spela in i laget. Till skillnad från IFK med sju nyförvärv. Men så är det ju det här med nr 8. Arenan är vår borg och spelarna lyfter sig två hack till från en redan hög nivå. Ingen vill vika ned sig med det stödet i ryggen, och sviten utökades därmed till 68 raka hemmasegrar mot svenskt motstånd. En av Sveriges genom tiderna mäktigaste svit är nu inne på sin femte säsong.

Sviten 68

Ingen trumma i bortaklacken nere i hörnan närmast entrén, och deras ordförande (som ju givit ordet plåtslagare en helt ny innebörd) hängandes i VIP-restaurangen gjorde att man trodde det skulle bli trumlöst, men han hade trumman med sig upp på övre etaget. Det hade nog blivit bättre tryck om den hade varit en våning ned.

Malmö lever högt på sitt tunga skytte från nio meter och redan efter en halv minut har det presenterat sig med en rökare till 0-1. Philip dundrar rakt igenom malmöförsvaret och kvitterar direkt. Malmö kan återta ledningen på straff lite turligt efter att ha fått den första av en lång rad passivitetsvarningar under matchen. Teitur lossar bössan på en oförberedd Beutler men skjuter rakt på honom och returen till Malmö. Ny passivitetsvarning men ingen spelvändning från domarna vilket får Ola att bli vansinnig. Varning på honom och armen ner igen på domarna. Men Malmö kastar bort bollen och Arnar kvitterar från linjen, 2-2 efter 5 minuter. Malmö kastar bort bollen på nytt och Alfred visar tornadohandboll och kontrar in IFK-ledning 3-2. Malmö på genombrott och helt ren inne på linjen men Richard kör en släpande Kappelinarm och räddar. Nytt linjenmål från IFK men då hade domarna hunnit blåsa av för en utvisning på en malmöit. Malmö får chans till kvittering, men det enda anfallet mynnar ut i är passivitetsvarning och ett skott som till och med jag hade klarat (det var tre meter utanför målet). Marc kör en sagolik passning in till Arnar på linjen och vi har 4-2. Philip tittar och lär och passar in till Alfred som smugit in på linjen i nästa anfall och som sätter 5-3. Malmö är nu desperata och drar ett avstämt skott som Richard tippar till hörna. Ny räddning av Richard från sex meter och Marc går ”utsida alla” på högerkanten och sätter 6-3, men får olyckligt Beutlers fot på sin vänsterarmbåge. Byte direkt och på med ispåse och bandage, 15 minuter in i matchen. Med Marc på bänken tappas tempo och 5-1-försvar. IFK kan dock kontra in 7-4 i tomt mål, men sex mållösa minuter av hemmalaget ger bortaledning 7-8 efter fyra raka mål. Även Stig-Tore har blivit inspirerad av Marc och spelar in till Adam på linjen som studsar in kvitteringen 8-8. Malmö passar ut till sin högerkant i följande anfall, men den var för tillfället obemannad så IFK kan gå till anfall och återtar ledningen med 9-8, genom Alfred. En ledning som vi sen aldrig släpper. Richard räddar och sekretariatet stoppar spelet för att ge Malmö en tvåa för felaktigt byte. Philip kör en repris på sitt första mål och sätter 10-8, och Helge hårt hållen på linjen sätter 11-9. Reducering till 11-10 efter att bollen turligt hamnat i händerna på vänstersexan i Malmö efter ett skott som tagit i täcket. Men Philip tyckte en tvåmålsledning var bra att ha i paus så han drar in 12-10 i slutsekunderna, med ett skott helt dolt för Beutler.

IFK har en trevlig vana att göra ett ryck direkt efter paus, och med Marc i spel igen har vi en betryggande sexmålsledning med 18-12 sex minuter in i andra halvlek. Malmö tar en timeout vid 18-11. Vet inte vad som sades, men det var nog inte att man ska tappa bollen på foten direkt när domaren sätter igång spelet, så att vindsnabbe Alfred kan kontra in ett mål. Det delas inte ut några medaljer i september, men trycket på läktarna håller nu slutspelsklass! Bra jobbat Södra Kurvan och alla andra i Arenan! Spelet på plan håller däremot inte slutspelsklass för det tar fem minuter tills nästa mål, och det är gästerna som reducerar till 18-13. Med kvarten kvar sätter Adam 20-15 i ett svårt läge på  linjen (inspel så klart från Marc). Man vinner normalt inga matcher om man inte gör mål på nio minuter sista kvarten, och IFK gör nästa mål först i minut 54. Men Malmös skyttekraft har nu sinat och de gör endast två mål under dessa minuter. IFK blir lite väl försiktiga framåt, och missar ett inspel när man inte vågar skjuta. Chans till bara ett tvåmålsunderläge för Malmö, men Richard gör en viktig räddning. Helge ökar på till 21-17 med ett skott rakt framifrån. Malmö reducerar till 21-18 med fem minuter kvar. Stig-Tore tappar bollen i anfall och i hemspringet visas Alfred ut. Men Malmö tar verkligen inte tillvara på tillfället utan missar helt inspelet till linjen. Rakt i famnen på Richard som har chans att stänga matchen med ett kast mot  tomt mål. Till glädje för alla som vill ha spänning ända in i kaklet går det precis utanför stolpen. Han tar dock omgående revansch genom att på nytt rädda ett friläge på ett genombrott. 21-19 kommer dock i nästa anfall, men Stig-Tores inspel till Arnar bäddar för 22-19 med två minuter kvar. Lagen gör varsitt mål och slutresultatet fastställs av  Alfred till 23-20 efter att Marc kliver rakt fram i en gigantisk lucka när Malmö kör man-man-försvar, men istället för att avsluta själv passar han elegant bakom ryggen förbi en malmöspelare ut till Alfred på vänsterkanten. Handbollsgodis!

IFKs tunga skytte gick på sparlåga ikväll, men det gjorde definitivt inte inspelen till linjen och deras avslut. Richard var grym i målet bakom ett mäktigt försvar. Spelar vi så här är det inget svenskt lag som slår oss, och då är vi inte ens nära högstanivån. Pristet som bästa IFK-spelare gick till  Arnar som helt klart var grym idag, men ingen hade nog klagat om Marc hade fått det. Det kan bli Iman Jamali-klass på den värvningen, dvs en spelare som håller en mycket hög nivå. Gå och se honom, risken är stor att han om en säsong eller två spelar i en större klubb i en större liga.

Nu närmast väntar bortamatch i Ysta mot den näst mest populära klubben där. Lokaltidningen arrangerade ett val om vilken klubb som är populärast i stan, och där vann IFK Ysta. Häng med ner och skapa tryck på läktaren, och ge Mario lite värmande applåder.

Olafur var inne och spelade en kort period innan han fick byta igen, troligen vaden som spökar igen. Hoppas han är tillbaka till lördag, för då väntar en nyckelmatch i Champions League. Seger mot Meshkov Brest är nog nödvändig om vi ska gå vidare till slutspel. Så ni vet vad som gäller:

ALLA TILL ARENAN!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar