Andra gradens överkörning

HC Vardar – IFK Kristianstad, 31-15 (14-8, 17-7)

Champions League, omgång 10
Skopje, Makedonien

Det finns tre grader av överkörning i handboll:

  1. Tvåsiffrigt, dvs vinna med minst 10 mål
  2. Dubbel, dvs vinna med minst dubbelt så många mål
  3. Trippel, dvs vinna med minst tre gånger så många mål

Det började bra. Visserligen passivitetsvarning i första anfallet och missat inspel till linjen och 1-0 i motanfallet som följde. Kvitterat direkt av Philip. Vardar prickar ribban och IFK går för en ledning, men skott över och 2-1 följer. Passmissar och stoppade kontringar åt båda hållen slutar med en straff till Vardar. Den räddar Richard och Tim kan sen kvittera, 2-2 efter sex minuter. 3-2 på det men sen spikar Richard igen holken en stund. Tyvärr utnyttjar inte IFK läget för kvittering utan efter ett långt anfall med Arnar utvisad och med flera räddningar av Richard gör Vardar 4-2 via stolpe in från kanten. Albin passar Viktor fram till 4-3 (med armen uppe). 5-3 på kantläge. Vardar får en tvåa för avsiktlig fot och läge för en upphämtning. Tyvärr presenterar sig nu Vardars målvakt på allvar, Sterbik. Jösses Amalia vad bra han är! Han räddar ett kantläge från Viktor och ett friläge för Helge. Istället för kvitterat 5-5 blir det 7-3 genom två straffar (där Rickard är nära en ny räddning) arton minuter in i matchen. Två raka mål av Gunnar håller kvar IFK en stund till i matchen (8-5). För en kort stund har Vardar dubbelt så många mål som IFK 10-5, men Tim gör 10-6 som vänsternia, Valter flippar (!) in 11-7 över Sterbik på straff. IFK går för 12-8 men Vardar bryter anfallet genom att en spelare hoppar in i målområdet och med foten stadigt på marken slår han undan bollen. Hallå domaren! Tim prickar stolpen men Viktor snor tillbaka bollen och kontrar in 13-8 hårt trängd av de storvuxna makadonierna, med en minut kvar av halvleken. Förhoppningen är att det skall stanna vid just ett femmålsunderläge i paus men en prickad utsida stolpe av Viktor sätter stopp för det. Underläge 14-8 i paus. Med en normal målvakt i hemmalaget hade det säkerligen varit betydligt jämnare.

Sen var det slut med det roliga. Fem raka hemmamål ger Vardar ledning med elva mål, 19-8, innan Viktor på ett inspring på linjen efter tio mållösa IFK-minuter reducerar till 19-9. Vi har nått både en första och andra gradens överkörning. Sex raka hemmamål ger Vardar ledning med 25-9 under tio nya mållösa minuter av IFK. Sterbik är i zonen så det sjunger om det, och de få gånger IFK ser ut till att överlista honom så sitter bollskrället i stolpen. Mål nummer 10 kommer först med tio minuter kvar av matchen när Philip kliver rakt fram (25-10) och även ordnar en utvisning. Vardar slår av på takten och IFK får en chans att snygga till siffrorna genom mål i nästan varje anfall. Anton drar in 26-11 i krysset. Valter sätter 27-12. Tim 28-13, Philip 29-14 och ett litet hopp tänds om att undvika den där nesliga andra gradens överkörningen (dubbelt så många mål). Tim lobbar elegant in 30-15 på ett genombrott. Leo räddar när Vardar spelar med tomt mål pga utvisning, men missar hårfint det tomma målet. Istället gör Vardar sista målet, 31-15. En andra gradens överkörning.

Vi ska inte gräva ned oss allt för mycket. Vardar är obesegrade i Champions League i år och regerande mästare i turneringen. De är både en och två storlekar större och har som sagt Sterbik i mål. Lägg till avsaknaden av Olafur (fortsatt skadad), så är det bara att konstatera att vi var aldrig i närheten av att rubba dem ikväll. Målskillnaden spelar ju heller ingen roll, det kommer att handla om inbördes möten vid samma poäng.

Läget i tabellen tätnar. Zagreb skrällde mot Rhein-Neckar Löwen och ikväll skrällde Wisla Plock borta med uddamålsvinst mot Pick Szeged (som hade bland annat fyra straffmissar). Nu gör Champions League uppehåll över jul och EM. Fyra matcher återstår i februari-mars, och visst ska vi kunna ta några poäng till!?

CL 10

Nu är det fullt fokus på Handbollsligan fram till nyår! Match borta mot OV på onsdag innan det vankas Riksväg 19-derby i en knökad Kristianstad Arena på lördag.

IFKÅÅÅÅ!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar