Annandagshandbollsbonanza

IK Sävehof – IFK Kristianstad, 25-28 (9-13, 16-15)

Handbollsligan, match 20
Partille Arena

26 december 2017

Annandag jul, och full omgång i Handbollsligan med returer från matcherna precis innan jul. I konkurrens med bandy och ishockey visas dessutom två av matcherna på TV4 Sport. Först IKS-IFK kl 15 följt av YIF-AHK kl 17. Härlig satsning på handbollen, men aldrig kan man vara riktigt nöjd. Såg fram mot en handbollsstudio i pauserna samt mellan matcherna med uppsnack och analyser, matchbilder och rapporter från övriga matcher samt en summering av handbollshösten med toppar och floppar. Men istället visas inköpta minidokumentärer om diverse halvkända utländska fotbollsklubbars historia!? Säkert intressant, men just där och då är jag inte särskilt intresserad om varför Den Haag har de klubbfärger de har. Skärpning!

Match mot IK Sävehof, som nog får betraktas som höstens besvikelse i Handbollsligan. Tippat som topplag av många och som seriesegrare och finallag av några. En klubb med stor rutin, många namnkunniga spelare och en ny fin arena. De har definitivt inte fått ut maximalt av sin trupp och arena, och huserar just nu på den sista slutspelsplatsen, med hälften så mycket poäng som IFK och en allt som oftast en halvfull arena.

Olafurs fingerskada var ringa och han är med i kvällens starttrupp. Härligt! Saknas gör dock Moen och Inge Aas, vilket gör att Albin får kliva fram och spela 60 minuter. Tim kan ju användas som avlastning, men han får ikväll stanna på kanten och det är ett helt igenom lyckat drag. Albin kanske inte riktigt kom fram i full klass framåt, men bakåt var han grym hela matchen igenom. Tim blir målbäst med 8 mål varav 4 från straffpunken.

IFK startar med bollen och Helge kommer i ett bra läge framifrån, men hade inte riktigt skjutit in sig. Istället gör Sävehof 0-1 i anfallet efter, vilket blir enda gången de är i ledning under hela matchen. Mario kvitterar direkt. Viktor snor bollen i nästa anfall, men Olafur bommar i kontringen med ett försök till skott bakom ryggen. Richard fortsätter att ha full koll på sin gamla klubb och räddar nästa skott från Sävehof, och Helge kan ta ledningen för IFK efter tre minuters spel. En ledning som vi sedan aldrig släpper. IFKs visar ett grymt försvarspel och plockar ned Sävehof gång på gång. Johan Jakobsson fejkar skott och försöker passa linjen, men det läser IFK av varje gång. Han försöker ibland variera med pass ut på deras vänsterkant, men även det läser IFK enkelt av, och de få gånger de lyckas plockar Richard kantavslutet. Olafur går utsida två och ordnar straff som Albin drar in, 1-3. I anfallet efter åker Olafur som tack ut på två minuter. Mario kontrar med att fixa utvisning på Sävehof och Viktor sätter 2-4. Philip studsar in 2-5 och Sävehof tar timeout, i minut 12. Tim sätter 3-6 på straff och vrålar Andra sidan, är ni klara!. Viktor svarar Jajamensan, fattas bara! och sätter 4-7. Ny timeout av Sävehof, i minut 20. Tim gör både 5-8 på straff och 5-9 efter en grym pass av Assistkungen (Albin). Gunnar drar dit 6-10. Johan Jakobsson har tröttnat på att försöka hitta linjen eller kanten, så han kör tittfinten och passar nån på läktaren istället. Olafur visar skyttekraft och drar in 6-11 från 11 meter. Gunnar bibehåller femmålsledningen med 7-12, men två raka hemmamål krymper deras underläge till tre mål, med minuten kvar. Ola kom på att han en timeout han inte behövt utnyttja så han kastar in kortet med 28 sekunder kvar. På 28 sekunder hinner man mycket i handboll. Tim sätter 9-13 och har även ett kontringsläge för en femmålsledning i paus, men gör där tyvärr en miss (hans enda under hela kvällen).

Johan Jakobsson visar att han håller landslagsklass och bombar in 10-13, men han kan inte känna sig säker på att ha första tjing där för hans landslagskollega Albin replikerar omgående med samma mynt till 10-14. Sävehof kastar bort bollen och Albin kontrar in 10-15. Sävehof känns avhängda, men får ny luft efter fotfel av Philip följt av kontring som resulterar i mål (11-15) och IFK-utvisning. Men den luften gick ur dem lika fort igen och de förlorar utvisningen med 1-0 (Tim på straff). Sävehof är nu desperata och kör med spel sju mot sex och Richard sätter 12-17 i tom kasse (hans första mål i IFK?). Tim drar in 12-18 på straff och IFK har sen en kontring för en sjumålsledning, men missar läget. Mario på linjen gör 13-19, Viktor 15-20 och Helge sätter sitt i varje match obligatoriska avstämda underarmsskott, denna gång rätt upp i krysset, till 16-21 med kvarten kvar att spela. Två raka hemmamål ger dock kontakt och Ola tar timeout. Han sätter in Leo i mål och mål av Olafur, Tim, Mario och Albin ger en stabil ledning 20-25 med mindre än tio minuter kvar. Handboll hade inte varit handboll om det hade räckt för att kunna ropa Hej! så ledningen var inte stabil. Timeout av Sävehof och tre raka mål på fem minuter ger trots allt lite spänning i slutet. En sista timeout i matchen av Ola för att lotsa tvåpoängaren i hamn. Viktor får in skutan innanför pirarna med 23-26, Tim revar seglen med 24-27 och Helge fickparkerar och förtöjer vid kajen med 25-28.

Segersviten är nu 14 matcher. Vi närmar oss det tidigare rekordet på 20 från säsongen 2014/2015.

IFK tronar i serietoppen med 38 poäng, åtta före tvåan Alingsås (dock med en match mindre spelad) och 18 poäng före Sävehof (som nu får blicka nedåt där Hammarby nu flåsar dem i nacken). Jag trodde det först kunde ske nästa säsong (2018/2019) att hämta in Sävehof försprång i handbollens maratontabell, men det tog IFK endast en halv säsong komma ikapp! Nu har vi bägge 1092 poäng, och med tanke på att Sävehof möter LUGI borta på torsdag (som en del av Lundaspelen) och IFK har Aranäs hemma på fredag kan vi mycket väl ringa in det nya året på en återtagen sjätteplats i maratontabellen.

Fredagsmatch i Arenan, och sista matchen innan Handbollsligan och Champions League tar fart på nytt i februari. Så ni vet vad som gäller:

ALLA TILL ARENAN!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar