Äntligen är vi igång

HK Malmö – IFK Kristianstad, 24-26 (11-11, 13-15)

Handbollsligan, match 1
Baltiska Källaren
12 september detta märkliga år 2020

Premiäromgång och antagligen seriens jobbigaste match, av tränarna guldtippade Malmö borta i betongkällaren.  Fram till idag har det där sedan 2007 på 15 matcher blivit vinst i blott var tredje. Utöver dessa fem vinster har det blivit två oavgjorda, och åtta gånger har vi fått vända tomhänta hemåt.

Men inte idag! En grym jäkla seger, som avgjordes först i slutsekunderna. De segrarna är alltid de bästa!

Matchen börjar med varsitt mål, Teitur 0-1 och replik direkt av Malmö till 1-1. Sen visar Espen att han är en fullgod ersättare till Richard och Leo, med den ena räddningen vassare än den andra. Tyvärr utnyttjar inte IFK detta framåt för att rycka åt sig en ledning, för det blir mållöst i över fem minuter innan Anton bryter måltorkan i matchen på straff. Kvitterat omgående igen, 2-2. Sen såg jag inget mer av första halvlek.

Istället såg jag sonen spela i Åhus Handboll P16 – Torslanda HK i Gbg Cup. Ingen publik tillåts på plats, så det blir till att följa via stream. Och det var en nostalgikick av den värsta sorten. Solidsport har haft stora tekniska problem under eftermiddagen, vilket smärtsamt påminner om när Kristianstadsbladet sände matcherna via olika plattformar för ungefär 10 år sedan. Adrenalinpåslaget är detsamma då som nu när man ser på klockan att matchen har börjat, och det händer ingenting på skärmen. Det är år 2020 och vi kan bygga en motorväg förbi Tollarp, men vi kan inte sända en handbollsmatch på webben.

Nåväl, tillbaka till IFK lagom till andra halvlek ska börja. Inget problem med tekniken där, det är ju finTolvan som sänder matchen. 11-11 i paus och en titt i arbetsprotokollet visar att det verkar ha varit spännande med två lag som turas om att vara i ledning. Andra halvlek inleds med att hemmalaget tar ledningen, 12-11, men IFK kvitterar och släpper sedan aldrig upp Malmö i ledning igen. Lagen följs åt till 15-15, IFK rycker till tvåmålsledning 15-17, Malmö kvitterar 17-17, IFK rycker på nytt till tvåmålsledning 17-19, Malmö kvitterar 19-19, IFK rycker (ja, som ni kan gissa) till tvåmålsledning  19-21, Malmö (ja, ni gissade rätt) kvitterar till 21-21, IFK (börjar bli lite enformigt nu, va?) rycker till tvåmålsledning 21-23, men nu börjar Malmö tröttna och istället blir det en go tremålsledning 21-24 med sex minuter kvar. IFK har chansen att stänga matchen ett par gånger om, men så lätt ska vi inte ha det. Malmö kryper närmare till bara ett mål ifrån. Med minuten kvar har Adam, förra säsongens skyttekung i IFK, friläge på linjen men han missar lite osjälviskt för att vi inte ska slappna av i TV-sofforna för tidigt. Dock tyckte Malmöspelarna synd om oss orangea supportrar så de tar ett stegfel i kontringen. Bollen till IFK och Johan dunkar in 24-26 med 16 sekunder kvar, och Kagan kan börja baxa in de två blytunga poängen i bussen för spelarna är upptagna med en klassisk segerring!

En sån underbar seger, för spelarna, för tränarna och för supportrarna och den skickar en hög och klar signal till hela handbollssverige: DET ÄR VI SOM ÄR IFK KRISTIANSTAD, OCH VI GÅR FÖR SERIESEGER OCH SM-GULD!

Espen nämnde jag, och många spelare gör det bra ikväll. Men en stjärna lyser klarare än de alla, Polstjärnan från Island, kapten Òlafur är planens gigant som gör lite som han vill. Sätter han inte de andra i läge, så bombar han in den själv. Nio mål och en faslig massa assist.

Nästa match som stundar blir hemma i Arenan på fredag. Då kommer Önnereds HK på besök, samma gäng som var i den tomma Arenan i våras på den publiktomma matchen, och som skulle visa sig bli den sista matchen för säsongen. Nu blir det inte helt folktomt på fredag för 50 personer är ju tillåtna, utöver de som sitter i restaurangerna. Det är ju omöjligt att välja ut vilka av de 2000 årskorten som får gå. Förhoppningsvis kommer nya direktiv den 1 oktober (hallå Regeringen, kanske dags att berätta vad som ska gälla!) och då blir det bara en 50-personersmatch i ligan. IFK gör helt rätt som då ger platserna till säsongskorten i Södra Kurvan. Jag vill med kraft påpeka att inga supportrar är värda mer än andra. För att fylla Arenan och skapa vårt orangea Colosseum behövs ALLA. Men är det bara en enda match det gäller så är det ju en smidig och bra lösning att ta de hängivna och högljudda supportrarna i Kurvan för att skapa så mycket stämning som möjligt. Dock kommer de inte att få klämma ihop sig på sin vanliga ståplats, utan får nu sprida ut sig på långsidorna på coronasäkert avstånd.

Men oavsett vilket, i Arenan eller framför datorn kan vi alla ropa: VI ÄLSKAR IFK!

Malmö jobbar inte riktigt så, de gav inte de 50 platserna ikväll till någon supportergrupp (lever Black Sheap fortfarande?) eller årskortsinnehavarna. De prioriterade sponsorerna …

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar