Anton Persson!

IFK Kristianstad – HIF Hammarby, 27-25 (14-9, 13-16)

Handbollsligan, match 25
8 februari 2018
Kristianstad Arena, publik 4 137

Upp på hästen igen, efter en dags vila efter rysaren i Karlskrona (vinst med ett mål), och endast en dags vila efter ikväll innan match i Champions League. IFK har en bred trupp för att klara ett tajt schema, men då vill vi ju kunna använda hela truppen. Med fortsatt skada på Olafur och Helge, två tunga niometersskyttar och nyttiga genom att kunna driva på anfallsspelet, är den breda truppen genast lite tunnare. Något lag gång kommer att bli historiskt som laget som spräckte sviten, men inte Hammarby väl? 16 gånger har de besökt Kristianstad för tävlingsmatch. En gång i Idrottshallen 2009 och 14 gånger i Kristianstad Arena. Samtliga möten har slutat med hemmavinst och 29-21 (14-10) i snitt.

IFK startar med en annorlunda uppställning (Gunnar, Albin, Viktor, Valter, Arnar, Philip och Leo) men den förvaltar chansen i rampljuset väl. Visserligen gör Hammarby mål i första anfallet och tar ledningen med 0-1, men ett äkta hat trick av Valter (två straffar och en kontring) ger 3-1, en ledning som visade sig skulle stå sig hela matchen ut. Hammarby har enorma problem med försvaret i IFK, och får passivitetsvarning i princip varje anfall. Två mål av Viktor ger 5-1 innan Hammarby efter 12 mållösa minuter reducerar till 5-2. IFK maler på och Stig-Tore har fart under fötterna och gör mål lite när han vill. Han var ju norsk mästare på sprintdistansen 500 m på skridskor. Hyfsad konkurrens där och den explosiviteten har han inte tappat. Hammarby tappar bollen och som skjuten ur ett startblock sprintar han förbi två motspelare som har flera meters försprång, tar bollen liggandes, upp igen och sprintar mot mål och trycker in 9-4! Femmålsledningen består de återstående 12 minuterna och lagen, som bägge försöker någon typ av japan i sitt sista anfall, går till pausvila med 14-9 på jumbotronen. Ett mål bättre än det genomsnittliga 14-10 i lagens skånemöten.

Stig-Tore snor bollen i försvar, passar och sprintar på kontring, får tillbaka bollen och dunkar in 15-9. Ingenting talar för att sviten ska vara i gungning, förutom den lilla detaljen att det är handboll vi tittar på. Där kan man aldrig i paus korka upp segerchampagnen (möjligtvis med undantag för IFKs motståndare i Champions League Rhein-Neckar Löwen som i kväll mot TBV Lemgo i paus hade ledning med 23-4!). Hammarby gör fyra raka mål efter flera missar av IFK, 15-13 tre minuter in i halvleken. Matchen lever och IFK tar time out. Valter gör 16-13 på straff, Hammarby får straff i nästa anfall men Leo räddar och visar tvättbrädan till TV4 Sports stora glädje.

Tyvärr har även solen fläckar för i anfallet efter missar även Valter en straff. Lagen blandar och ger, Hammarby kryper allt närmare. Leo räddar friläge, och skickar sedvanligt bollen på kontring men tyvärr är det en spelare i fel lag han skickar på kontring. Arnar gör mål, men Hammarby replikerar med mål efter snabbt avkast. Med 17 minuter kvar är det 18-17, endast ett ynka mål i från. När det blir tufft, kliver de tuffa fram och på några minuter gör Arnar, Stig-Tore och Valter varsitt mål och IFK har en trygg (tror vi, ja) fyramålsledning, 21-17. En time out av Hammarby, följt av en utvisning på Mario ger Hammarby hopp, men det struntar IFK i och ökar istället på till 24-18 med tio minuter kvar. IFK har flera chanser att stänga matchen, men ribbskott, skott utanför, straffmiss och tekniska fel släpper ånyo in Hammarby i handlingen. 26-21 i minut 55 blir 26-25 med 40 sekunder kvar. Time out av IFK med 24 sekunder kvar och med 9 sekunder tar Anton samma läge som Jerry Tollbring gjorde i semifinalen mot Danmark i EM. Skillnaden är att Anton gör mål! Han trotsar därmed Olas direktiv att spara på krafterna idag och hålla nere vinsten till ett mål, men det kan vi stå ut med! Jag förutsätter givetvis att Johannes kräver in kraftiga böter för det till lagkassan. Vi tackar, så här när pulsen har återgått till det normala för spänningen vi bjöds på! Jämna matcher som avgörs i slutsekunderna är det bästa!

Hemmasviterna består, IFK har 59 raka hemmasegrar och 16 hemmasegrar av 16 möjliga mot Hammarby IF!

IFK-HIF

Nu väntar en dags matchvila innan det brakar loss med superviktig match i Champions League hemma på lördag mot HBC Nantes. Ska vi ta oss till ett historiskt slutspel så är två poäng på lördag lämpligt. Kristianstad Arena är vår hemmaborg, vi ses där för

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar