Årtiondets sista match

OV Helsingborg – IFK Kristianstad, 28-30 (11-16, 17-14)

IFKs Skånska Resa, stopp 7
Helsingborg Arena
20 december 2019

Känns så klart skönt att stänga det bästa årtiondet någonsin för IFK Kristianstad, vad gäller handboll, med en vinst! (Bästa årtiondet för IFK Kristianstad hittills är fortfarande 1950-talet. För att toppa det behöver även damlaget ta sig till den absoluta toppen i Sverige.)

2010-talet
1950-talet

Men vinsten satt betydligt hårdare åt än väntat.

Matchen på läktaren var vunnen långt innan avkast. Orange var färgen för kvällen i Helsingborg (och på färjorna tidigare på dan).

Det tar några minuter för IFK att komma igång efter julborden och spelarnas korta jullov. OV hinner ta ledningen med både 1-0 och 2-0 innan den orange maskinen vaknar. Efter 12 min har vi vänt till 5-8 och hemmalaget tar timeout. De lyckas krypa lite närmare och börjar även använda spel sju mot sex, men IFK rycker på nytt och i slutsekunden trycker Philip in 11-16.

En snabb omgruppering till baren, som OV hade bemannat med en enda tjej. Hon blev lite förskräckt när den orange invasionen kom innan match. De är inte vana vid en stor och törstig publik. Vi hann även med att förfasas över de uppkilade branddörrarna.

Orange bar
Uppkilad branddörr

Adam (matchens lirare i IFK) gör mål direkt i andra halvlek och vi har en sexmålsledning, 11-17.  Borde kännas stabilt, men vi har ju tappat en sexmålsledning förut den här säsongen mot ett lag på kvalplats. Lite stiltje i anfallsspelet gör att OV sakta men säkert kan minska avståndet med sitt handbollsdödande sju mot sex-spel. Alltid lika skönt när det då blir mål i tomt mål. Richard bjuder även oss på straffräddning.

 

Länge är det två-tre måls ledning, men med sex minuter kvar skjuter Teitur över och OV kontrar in 25-26. Det är första gången som det märks att det finns en hemmapublik. Timeout av IFK med fem minuter kvar. Ólafur studsar retfullt enkelt in 25-27 och Richard räddar sen ett kantläge. Tyvärr missar även IFK sitt kantläge och vi får istället 26-27 på kontring. Nu är varje mål lika viktigt som Janssons/brunkålen/pressyltan/sillen/snapsen/etc (välj själv) på julbordet. Philip bombar in 26-28, men 27-28 kommer direkt och vi har tre minuter kvar. Vår lagkapten kliver fram men skottet blockas och OV kan gå för kvittering med bara två minuter kvar. Viktor vill annat så han snor bollen och kontrar in 27-29 i tomt mål. Richard stänger sen matchen genom ett räddat friläge från linjen. Visserligen returen ut igen till OV men nu har de alldeles för lite tid kvar för att få till en skräll. De tar timeout med halvminuten kvar. Richard räddar på nytt och Adam är först upp och står redan vid straffområdet och väntar på bollen. Hade regelverket tillåtet det kunde han tagit med en brassestol och slappat lite i den i väntan på bollen. Den kommer och vi har 27-30. Hemmalaget hinner dock putsa till siffrorna med ett mål i sista sekunden till 28-30.

Segerdans

Nu håller vi en månads EM-uppehåll där det väntar spel för Ólafur, Valter och Philip, innan IFKs Skånska Resa fortsätter den 30 januari borta mot HK Malmö. Vi ses där!

Apropå Philip så är hans ramsa:
Åhhh, Pillan Pillan!
Oohhh!
 Pillan Pillan Pillan Pillan Henningsson!

Vi kan tyvärr inte fira nyår med en traditionsenlig serieledning, men det beror på den haltande tabellen. Vinst i de två flyttade matcherna (pga Champions League) mot Sävehof och GUIF hade skickat upp oss där vi här hemma, i serieledning för

VI ÄR SVERIGES BÄSTA LAG!

både på plan och läktaren.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar