Avskedsturné

IFK Kristianstad – Eskilstuna GUIF, 32-23 (18-14, 14-9)

Elitserien, omgång 30

Publik: 4 732

GUIF får ursäkta, men Eskilstunas stolthet är rockbandet Kent. De lägger nu ner och ger sig ut på en avskedsturné. Parallellerna är många och det hade krävts ett eget Internet för att få plats med alla skämt om Kent vs. GUIF efter kvällens match. Vi nöjer oss med att konstatera att det även i viss mån är en avskedsturné för GUIF. Tränaren Kristian Andrésson lägger av efter säsongen och många spelare kommer att lämna klubben som nu kommer att gå på sparlåga, både sportsligt och ekonomiskt, utan en vettig hall att spela i under tiden som den nya Arenan byggs. Kent drar fulla arenor på sin turné och får sätta in extrakonserter på många orter. GUIF drar visserligen inte fulla arenor på sin turné, men kommer antagligen att få göra ett par extra framträdande i Kristianstad Arena. För om IFK kan få välja GUIF i kvartsfinalen så kommer de garanterat att göra det, för det var en promenad i parken för IFK.

IFK börjar med Leo i mål. GUIF börjar med Lucau, och med att omgående kasta bort bollen och Olafur kontrar in 1-0 efter 30 sekunder. Även i nästa anfall kastade de bort bollen, men IFK bjöd tillbaka och kastade också bort bollen. Första halvlek präglades av många tekniska fel åt båda hållen. Lagergren gör 2-2, GUIF försöker från linjen lobba över Leo som fällde upp bommen och skickade bollen på kontring och Björnsen gör 3-2.Olafur stegar igenom på egen hand, 4-3, och Lindskog sätter 5-3 efter snyggt passningsspel i IFK. GUIF skjuter högt över och känslan är att nu går tåget. Men slarv bjuder in GUIF som har kvitterat efter 10 minuter. IFK gör tre raka mål på två minuter och GUIF tar timeout. Tremålsledningen står sig några minuter innan GUIF gör fyra raka mål och tar ledningen med 11-12 efter 21 minuter. Nu är det IFKs tur att ta time out. Cederholm och Olafur kvitterar till 12-12 respektive 13-13. GUJF gör 13-14, men blir sen mållösa i 10 minuter (sju minuter kvar av halvleken och tre minuter in i andra halvlek). IFK visar klass och och gör sex raka mål. 18-14 i paus (och 19-14 kommer i andra halvlek).

Simic byter av Leo, även gästerna byter målvakt. GUIF åker på passivt spel och IFK kontrar. Bollen passas stiligt bakom ryggen ut till Lagergren som sätter 19-14. IFK har chansen att lägga in segerrycket omgående men Thulin snor bollen i två raka anfall. Fem minuter in i halvleken gör gästerna 20-16 samtidigt som Olafur åker ut 2 minuter. Läge för GUIF att få kontakt igen. Men ICKE! Jamali bombar in 21-16, Lagergren får kvällens största lucka men missar avslutet och GUIF kan kasta in bollen i tomt mål från nära håll, men gör det inte för bollen går över. Istället gör Tollbring  22-17 i tollbringvinkel. Simic räddar. Jamali kontrar lugnt och stilla och plöjer sig fram som en isbrytare och lägger in 23-17 . I anfallet efter räddar Simic ett kantläge, men det blir både straff och 2 minuter. Mycket upprört både på läktare och på bänken, men det byttes raskt ut mot kvällens största jubel eftersom Simic räddade straffen! Där och då var GUIF ett slaget lag, trots att det återstod 20 minuter. IFK har ett rörligt betongförsvar som inte ger GUIF något som helst utrymme, och defilerar in i mål till en säker seger med 32-23. Noterbart i andra halvlek var Simic nya räddningsmetod där han helt enkelt knäar ut bollen. Nu gick bollen ut över långsidan bägge gångerna, men kan han bara sikta lite bättre har vi uppfunnit världens snabbaste kontringshandboll.

56 poäng, efter endast två uddamålsförluster på bortaplan (Hammarby och LUGI)! IFK är helt utan poängförlust på hemmaplan. Ett styrkebesked inför slutspelet som gör att vägen till finalen i Malmö ligger vidöppen. Nu väntar seriens sista hemmamatch. På Skärtorsdagen ska vi göra äggtoddy av Aranäs.

56 poäng innebär också att IFK har nu totalt 999 poäng i handbollens maratontabell! 999 är för övrigt en låt av, just det, Kent!

För övrigt blir det två matcher till mellan Kristianstad och GUIF. Kristianstad HK måste kvala sig kvar i Elitserien (efter att missat slutspel på målskillnad!). Det blir i bäst av två matcher mot, just det, Eskilstuna GUIF. Damlaget som har lika många säsonger i högsta serien som de har SM-guld! En säsong, ett guld, fast inte samma år! 1956 tog de SM-guld som då avgjordes i en cup. Elitserien för damer startade först 1972 och 1987/1988 gjorde damerna i GUIF sin hittills enda säsong i högsta serien. Vi får hoppas att det dröjer minst ett år till!

Efter den då sensationella segern i femte semifinalen bort mot GUIF 2012 (Christian Sandberg och Johan Persson vände matchen i slutminuterna) skanderade IFK-klacken ”Vi skall till Malmö!”. Det gäller fortfarande för:

VI SKALL TILL MALMÖ!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar