Bäst i Norden, så ock i Skåne!

YIF-IFK, 30-33 (19-16, 11-17)

Elitserien, 151001

Så var det dags för det sista klassiska skånemötet i Österporthallen mellan Ysta och IFK. Bättre värdemätare än så kan IFK inte få på hur vi klarar av Elitserien mellan de tunga mötena i Champions League. För två säsonger sedan klarade Ysta sig kvar med ett nödrop via kvalserien, förra säsongen blev det semifinal (mot IFK) med Lukas Nilsson som lok. Nu har en av världens bästa spelare anslutit sig till truppen (kävlingefostrade K Andersson). Kombinerat med ny hall på gång innebär det med ystalogik automatiskt SM-guld, men ikväll vaknade de nog upp ur sina drömmar. Två spelare gör inte ett lag.

Matchen började i rasande tempo med mål i varje anfall. Ysta hade någon bolls ledning, men IFK kommer alltid ikapp på vanligt magiskt vis, trots flertalet tappade bollar i anfall. Efter 10 minuter tar IFK time out vid 9-7 och sedan är känslan att IFK nu kommer att gå ikapp och förbi. Vid 11-10 vilas Lukas och Kim skjuter högt över och sedan straff till IFK och 2 minuter på Ysta. Ett gyllene tillfälle att gå ikapp och förbi. Men straffen missas, utvisningen slutar 0-0 och Ysta kan ta en fyramålsledning med 14-10 efter 20 min. IFK är mållösa under nästan 10 minuter men minskar sedan underläget till två mål. Leo räddar med halvminuten kvar, men Ysta får tillbaka bollen och i momentet efter blir det straff och 2 minuter. Tungt, tungt för IFK som nästan var ikapp, men får börja andra halvlek med tre bollars underläge (19-16) och en man mindre.

Andra halvlek börjar med en (av många) räddningar av Leo på Kims skott. IFK missar sen straff och efter 35 minuter leder Ysta med 4 mål igen (23-19). Tre minuter senare är det kvitterat, 23 lika! Time out av Ysta. Lagen följs åt till 27 lika, sedan orkade inte himmalaget längre, medan IFK maler vidare med nya friska krafter. I kväll var det Lagergren som var tungan på vågen, med straffmål och flera mål efter att helt sonika bara trampa rakt igenom försvaret. Leo stänger butiken och nu är det Ystas tur att ha måltorka under 10 minuter. Med fem minuter kvar och ställningen 28-32 får Ysta straff. Lukas mot SImic som ånyo gör en straffräddningar (3 av 4!). Där och då var Ysta ett slaget lag. IFK gick från -4 mål till +5 på 20 minuter! Med lite bättra skärpa sista minuten hade vinstmarginalen nog blivit dubbel så stor. Nu stannade den vid 30-33, men det kan vi leva med en sådan här dag.

Den svåraste matchen i Elitserien är så klart att möta IFK i Arenan. För IFK får kvällens match anses vara den svåraste. Match i Österporthallen med ett taggat, upphaussat Ysta med Kim tillbaka i laget efter 14 år. Och nu vet vi ju hur det slutade.

Ysta har alla möjligheter att ta upp kampen med IFK, med ny arena bokstavligen på gång runt hörnet och med ett gediget handbollsintresse i stan utan konkurrens av annan sport. Men tyvärr skiner avundsjukan igenom. Tyken speaker och värdelösa platser till IFKs Södra Kurvan. Det är bättre att inte sälja biljetterna än att erbjuda platser där man endast ser bråkdelar av planen, skamligt! Till råga på allt så fick IFKs supportrar betala 110 kr för ståplats (utan se planen), medan hemmasupportrarna bara betalade 90 kr! Gnidet värre av klubben som ville ha 300 000 kr av IFK för en pensionerad målvakt. Snacka om att försöka sko sig på IFKs framgångar. En herre i 50-årsåldern skickas ut från hallen efter att ha betett sig illa bakom IFK-bänken och mot IFKs supportrar. Vad hände med ”Älska, inte hata!”?

Det har talats mycket om de två bombkastarna i Ysta, men de fick se sin överman i kväll, Iman Jamali. Vilken bössa den grabben har! Han gör mål precis när han känner för det. När han får upp matchtempot ytterligare (efter förra årets långvariga skadeproblem) kommer han att bli helt ostoppbar. Risken är stor att han går vidare i karriären efter säsongen, så passa på och njut så länge han är kvar i Sverige! IFK, sätt in bollradarn i arenan innan Iman slutar så har kommande generationer något att mäta sig mot.

Det var det. IFK är tillbaka i toppen av tabellen igen, som enda lag utan poängförlust. På söndag väntar en stormatch av högsta europeiska klass. Den största hittills i IFKs 116 år långa historia. HC Vardar från Makedonien kommer på besök i Champions League. Efter IFKs fantastiska säsongsinledning väntas en storpublik. Det kommer att bli fullsatt i Arenan så skynda er att skaffa biljett. Bara matchtiden i sig, den klassiska söndagstiden 16.30, är värt ett besök.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar