GOG, Glädje Och Gräms

GOG – IFK Kristianstad, 37-37 (15-19, 22-18)

Champions League, omgång 7
Jyske Bank Arena, publik: 100+ orangea
10 november 2019

Line up, IFK Kristianstad

Likheterna med matchen i tisdags är slående:

  • Bortamatch mot topplag i serien
  • Ledning med fem mål med 10-15 min kvar att spela
  • IFK-spelare får ett direktrött i slutet
  • En grym målvaktsräddning bakåt hindrar en kvittering, men tekniskt fel/missat avslut i nästa anfall ger motkontring och kvittering
  • IFK kvitterar på straff med halvminuten kvar
  • Motståndarna tar time out med 15 sekunder kvar

Fast den stora skillnaden är att ikväll lyckas de inte göra mål i slutsekunderna!

Men vi tar det från början. Avfärd kl 9 från Arenan med två bussar med 100 glada orangea supporter. Har ni inte åkt med på någon bortaresa är det dags att göra det nu! Det är kul, och IFK lyfter sig några snäpp med ett massivt läktarstöd.

EHF gillar ju böter i Champions League för struntsaker, så jag har några tips:

  • Bommarna gick inte upp på Øresundsbron
  • Lång kö vid matstoppet
  • Pommesen var jättesalt

Nåväl, vi är på plats en timme innan avkast och smyger tyst och stilla in. Tror knappt någon märkte det.

Södra Kurvan gör entré

Efter värmning och orange dominans i barerna är det så dags för avkast, och IFK tar snabbt kommandot i matchen. Vi visar ett riktigt bra försvarsspel, bra tryck framåt med avslut från alla positioner. IFK roterar friskt på spelare. Tyvärr några tekniska fel framåt, annars hade ledningen i paus varit ännu större än 19-15. Trycket på läktaren är massivt, den kampen vinner vi på knockout. Rösten varade en kvart.

Lyckligtvis finns det botemedel mot torra halsar på plats. Lång kö, men ingen fara. I Danmark behöver man inte kasta i sig ölen, utan här får man ta den med sig upp på läktaren! Varför är det inte så i Sverige? Det om något är ju värt 10 000 euro i böter! Agera, EHF!

Andra halvlek börjar lite skakigt, ledningen krymper till två och GOG i anfall för att reducera ytterligare men det reder vi ut galant. Ledningen ökas på till fem mål igen, med bud på sex mål, men så kommer den tunga perioden när GOG hämtar upp 25-30 till 29-30. En hårt dömd utvisning på Olafur i ett hemspring och ett märkligt direktrött i samma spelsekvens. Om domarna först ger det till Adam, och sen ändrar det till Alfred så kan de inte haft stenkoll på situationen. Dessutom en ny utvisning för att IFK-spelaren sprang in för tidigt efter utvisningen. Vi är ganska säkra på att klockan i hallen visade att utvisningen var klar när han sprang in, men sekretariatet tyckte annat och tyvärr är det de som bestämmer. Vi håller dansken stången ytterligare en stund, och är bara en missad kontring från 32-36 med sex minuter kvar. Istället vänder spelet och vi får 33-35 och en utvisning mot oss som grädde på moset. Återigen en missad kontring och ett avslut i ribban gör att GOG kan ta ledningen för första gången i matchen med två minuter kvar, 37-36. Med halvminuten kvar går Teitur på genombrott, men prickar stolpen. Lyckligtvis belönas vi med en straff och den tar lagkapten Olafur. Stensäkert sätter han kvitteringen, 37 lika. Med 15 sekunder kvar tar GOG timeout, och vi får svettas en minut extra på läktaren. Anfallet mynnar ut i frikast vid full tid, men lyckligtvis är det inte Olafur som gått till GOG.  Skottet passerar visserligen muren, men det dämpas och Leo kan göra en enkel räddning.

Matchen slutar lika 37-37, och med tanke på hemmamatchen mot GOG hade vi tagit det resultatet alla gånger innan match. Men med tanke på matchbilden så grämer vi oss lite ändå för den tappade vinsten. Men vi gläds åt spelet, inställningen och moralen som spelarna visar på plan. Vi går en rolig säsong till mötes. Spelar vi så här så vinner vi mot alla lag i Sverige!

Efter matchen ställer spelarna i IFK upp sig för avtackning, och utdelning av pris till bästa spelare. Men det har man tydligen inte i Danmark, för GOG lämnar planen och publiken går hem. Vad sägs om böter på det, EHF?

På onsdag kommer ledarna i Champions League-gruppen på besök, CSM Bucuresti, så alla till Arenan!

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Vi var värda mer

Alingsås HK – IFK Kristianstad, 29-28 (15–17, 14-11)

Handbollsligan, match 10

Estrad Alingsås publik 2021

5 november 2019

En snabb blogg innan jag sätter mig i bilen för resan hem. Vilken match vi trots allt gör, och ändå får vi åka hem tomhänta. Istället för två poäng upp till serieledaren, med en match mindre spelad, så skiljer det nu sex poäng.

Det börjar bra, men missade lägen ger ett underläge 6-3. IFK jobbar sig in i matchen och tar ledningen helt rättvist.

I andra ökar vi på till fem mål som mest och med ca 10 kvar och ledning 24-19 börjar vi hoppas på en seger. Trots en dubbelutvisning och med bara fyra man i försvaret håller vi tätt bakåt.

Fyra mot sex, som IFK vinner

Men det kan gå kvickt i handboll. Alingsås får chansen att kvittera på straff, men Richard räddar återigen en straff ikväll. Surt att kvitteringen istället kommer på ett tekniskt fel och med målvakten på bänken. Små marginaler avgör, det kunde slutat åt vilket håll som helst. Kvitteringen kommer på straff några sekunder för tidigt, så Alingsås hinner upprepa scenariot från kvartsfinalen i våras mot Ysta IF, ett skott ribba in i sista sekunden. Mög.

Men vi tar med oss att vi ändå gör en stark prestation, som ger hopp inför fortsättningen. Vi får inte glömma att Olafur saknades, och både Philip och Helge fick röda kort i andra halvlek.

Estrad Alingsås var en trevlig bekantskap. En tät arena med härligt enögd och engagerad publik. Men lova mig en sak IFK, håll pappersklapporna borta från Arenan! De skapar visserligen ljud, men ett konstgjort plastigt ljud som inte ger någon stämning. Det går alldeles utmärkt att klappa med händerna. Betydligt trevligare och mänskligare ljud.

Vi blickar framåt mot nya äventyr. Nu närmast Champions League i Danmark, där vi vill visa vår klass på plan och på läktaren.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Märklig sport

Chekhovskie Medvedi – IFK Kristianstad, 37-26 (20-16)

Champions League, omgång 6
Moskva, Ryssland
2 november 2011

Märklig sport det här. För en och halv vecka sprang vi sönder och samman detta ryska storlag (20 raka seriesegrar). Givetvis tänker vi att detta ser ju bra ut, med en god segerchans i Ryssland. Men istället blir det exakt tvärtom. Det är ryssarna som kontrar in mål efter mål, och kör över oss fullständigt. Hur är det möjligt, med en sådan scenförändring?

Men det börjar ju så bra, IFK tar ledningen direkt och har 2-4 på resultattavlan. Känslan är att nu kör vi! Men några tekniska fel framåt ger tre ryska mål och underläge för oss med 5-4. IFK är trots allt bra med i matchen, och kommer till fina lägen men de missas. Lite orättvist kan hemmalaget ta en tremålsledning med 9-6. IFK ger inte upp och kan kvittera två gånger om (12-12 och 13-13) tjugo minuter in i matchen. Nu är känslan att vi kan hålla lika fram till paus och sen öka tempot i andra halvlek och bjuda på tornadohandboll. Men tji får vi, för nu radas missarna upp på rad och vi har istället 20-16 i paus, dessutom med en utvisning i slutsekunderna.

Med en man mer på plan i andra halvlek rivstartar hemmalaget och har efter fem minuter en niomålsledning med 25-16 och matchen är körd. Visserligen är hoppet det sista som överger oss, men inga tecken i skyn talar till vår fördel. Spelet både framåt och bakåt är i fritt fall, och matchen slutar med en svidande elvamålsförlust.

Notera tröjorna i taket för respektive serieseger.

Hoppet om att gå vidare från gruppen är nu helt borta. Nu handlar det om att avsluta snyggt, och att visa Danmark, och övriga handbollseuropa, att vi är trevliga fans som kan lyfta ett lag och en sport. Annars är det nu fullt fokus på ligan och få ihop spelet där, så vi har ett roligt slutspel att se fram emot. Så kom till Arenan, och gärna några bortamatcher också, för det är i sådana här motgångar som nr 8 behövs som bäst!

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Bra bakåt, och ett fall framåt framåt

IFK Kristianstad – IF Hallby HK, 26-17 (13-10, 13-7)

Handbollsligan, match 9
Kristianstad Arena, publik 4 017
30 november 2019

Nykomlingen Hallby på premiärbesök i Kristianstad Arena. Senast de var i stan, 16 november 2008, var det Idrottshallen som var spelplatsen. IFK hade då ledningen i paus med 13-12, men gästerna var då så pass ofina så de vände och vann matchen med 29-27. Det kunde vi ta med facit i hand, för den säsongen slutade med att vi äntligen tog steget upp till den högsta serien igen.

Det var då det, och nu är nu och andra tider. IFK har visserligen gjort några djupdykningar i säsongsinledningen och startade kvällen på en blygsam sjundeplats, men Hallby har haft det ännu tyngre med bara två vinster hittills. En förlust för IFK ikväll hade varit en större mina att springa på än förlusterna mot Malmö och Skövde.

Det börjar bra med en straff till IFK redan i första anfallet, men den bommar Olafur eller snarare är det en räddning av fd. IFK-aren Fredrik Landin. Istället tar gästerna matchens första ledning, som Adam kvitterar några anfall senare. Lagen följs åt till fyra lika innan två Hallbymål ger 4-6. De behåller tvåmålsledning upp till 7-9 och har flera chanser till en tremålsledning. Den främsta anledningen till detta tapp av IFK får nog sättas på kontona ”missade lägen” och ”märkligt dömd straff”. Jag trodde ”täckning innanför” dömdes ut vid just täckning innanför men jag har nog missat något. Det kanske är frikastlinjen domarna tittade på när de blåste?

Richard får inte tag på kantavsluten från Hallby så ett målvaktsbyte sker också, in kommer Leo som spikar igen långa perioder. Sista knappa kvarten gör gästerna endast ett mål och IFK vänder med fyra raka mål till 13-10 i paussiffror. Det kunde blivit några mål till, men en utvisning på Simon gav lite andrum till Hallby. Simon åker ut för att han går för tidigt på ett frikast. Det är målfoto vilken regel jag avskyr mest i handboll, den eller offensiv foul på kontring. Här har IFK ett grymt försvarsspel, och alla jobbar stenhårt i försvaret. Varning för passivt spel kommer för gästerna som inte kommer någonvart alls framåt. För att vinna lite ytterligare tid håller spelaren bollen någon sekund extra när domaren blåser igen spelet på ett frikast. IFK-spelarna är uppe i varv och vill så klart fortsätta jobba stenhårt i försvaret och tar ett steg framåt när domaren blåser. Och går man för tidigt så åker man ut. En idiotisk regel som är rent spelförstörande. Vi vill ju se ett aktivt försvar på tårna, inte ett defensivt maskande anfallspel. Mitt förslag är att bara låta frikastet gå om, om någon försvarare går för tidigt.

Andra halvlek börjar med två kontringar och mål efter räddning av Leo, och Hallby tar en time out redan i halvlekens andra minut. Den hjälper föga för nu har IFK-maskinen rullat igen på allvar. Sex minuter senare står det 19-12 och matchen är avgjord. Resten av matchen blir en trevlig transportsträcka mot två välbehövliga poäng. Leo briljerar med flera dubbelräddningar. Gästerna har förtvivlat svårt att komma till avslut, och gör endast fyra mål på tjugotre minuter. Räknar man in slutet av den första halvleken gör Hallby fem mål på trettiosju minuter, och då vinner man inga handbollsmatcher. IFK slår av lite på tempot i slutet, vi har trots allt två viktiga bortamatcher på ingång. Champions League i Ryssland mot Chekhovskie Medvedi på lördag och serieledarna Alingsås HK på tisdag. Bra att spara på krafterna.

Kvällen slutar med en niomålsseger 26-17. Bakåt är det definitivt godkänt, men framåt (även om det såg bra ut jämfört med tidigare) borde det blivit några mål till för att ge ett väl godkänt betyg, bland annat missades samtliga tre straffar. Det spelar ju ingen roll för utgången ikväll, men i en jämn match kan det vara matchavgörande. Valter körde lite spel på högernio, och gör det med den äran. Han bjuder på växlar, målgivande passningar och egna mål med stenhårda skott.  Vid något tillfälle var Viktor helt ensam på linjen och viftade med armarna, likt Hermione i Harry Potter när hon kan en fråga på en lektion, för att Valter skulle passa men han drar den istället rätt upp i krysset. Vackert värre. Adam måste också nämnas, han har gjort en grym höst med mål i varje match IFK spelat och blev bästa målskytt ikväll med sju mål.

Nästa hemmamatch är först om två veckor, onsdag 13 november mot Dinamo Bucuresti i Champions League. Då ses vi väl? Över 4 000 ikväll i publiksiffra, och det vill vi gärna ha även i Champions Leauge. Innan dess är det bortamatch mot GOG, och Södra Kurvan och IFK har nu i princip fyllt två bussar med totalt 100 platser. Fyra platser var det kvar ikväll. Häng med, Kristianstad Buss eller Kagan kan nog skapa fram en tredje buss också, för

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Supporterresa till Danmark!

Söndag den 10 november är det dags för IFK Kristianstad att ta sig över sundet till Danmark för Champion League match mot GOG! Självklart vill vi supportrar vara på plats och stötta vårt lag!
Buss avgår från Kristianstad Arena kl 9:00. Mat- och vätskestopp på vägen innan vi anländer till Jyske Bank Arena för matchstart kl 15:10.
Pris för buss och biljett är 500kr.

Denna resan ordnas i samarbete med IFK Kristianstad så ni som brukar boka via IFKs kansli
är välkomna att boka via oss.

Anmälan sker senast torsdag den 7 november kl 9:00 till: info@sodrakurvan.se
Betalning sker på:
Swish: 123 346 78 42
Bankgiro: 176-9843

Häng med och stötta vårt IFK Kristianstad och färga den danska arenan Orange!

//Eva Rothman Englesson,Södra Kurvan

Glädje!

IFK Kristianstad – Chekhovskie Medvedi, 36-28 (19-13, 17-15)

Champions League
Kristianstad Arena, publik 3 116
19 november 2019

Dagens match kan sammanfattas med ett enda ord, glädje! Glädje på plan, glädje på bänken, glädje på läktarna och glädje efter matchen.

Glädje på plan

IFK är på spelhumör redan från start. Visserligen missas ett inspel i första anfallet, så gästerna istället kan ta ledningen. Teitur kvitterar två gånger om (1-1 och 2-2). Vid 2-3 missar IFK två gånger om och Chekhovskie har momentum och möjlighet till ett litet miniryck. Då kliver Leo in i handlingen och räddar kantläget, och Adam kan sen kvittera (3-3). Gästerna tar ledningen med 3-4, men Alfred sätter en enorm fart efter avkast och rinner rätt igenom det ryska försvaret och kvitterar. En ny rysk ledning som Adam kvitterar till 5-5. Leo räddar och IFK tar ledningen för första gången genom 6-5 av Adam. Nu är det ryssarnas tur att kvittera, men tre raka IFK-mål ger 9-6 efter tio minuters spel, och en ledning som IFK aldrig släpper. Visserligen tar gästerna time out och knappar in till 9-8, men IFK har fart och spelglädje och gör mål från alla håll och kanter. Tidigare matcher har de haft svårt att få in bollen, men nu är det tvärtom. Allt går in! 11-10 blir 14-10. IFK börjar nu växla in spelare från bänken, men det märks inte på spelet för det är fortsatt fart och spelglädje. Ryssarna smiter emellan med 14-11 på en kontring efter en passmiss i IFKs anfall, men tre raka IFK-mål för tredje gången ger 17-11, trots att IFK spelar fyra mot sex i två minuter! Alfred stegar och bombar in 18-12. Olafur fastställer halvtidsresultatet till 19-13 med ett stenhårt skott i krysset. På en halvlek gjorde vi fler mål än under hela matchen mot Skövde!

Glädje på läktarna

Efter de senaste matcherna kände publiken glädje över IFKs återfunna fart och fläkt. En stabil sexmålsledning i paus skapade ännu mer glädje, med några stänk av oro av att IFK skulle falla tillbaka i gamla synder. Men den oron försvann fortare än kvickt.

Glädje på bänken

Andra halvlek inleds med att gästerna kan krympa ledningen till blott fyra mål, vilket är ingenting i handboll om det är mer än tre minuter kvar att spela. Men IFK fortsätter att rotera på spelarna (alla utom Kappelin spelar ikväll), och de som för stunden är på bänken står upp mangrant och jublar vid samtliga räddningar och mål. Underbart att se den glädjen! IFK kan omöjligt tappa detta nu, även om det smyger in en och annan miss jämfört med första halvlek. Med tio minuter kvar är det en förkrossande tiomålsledning (30-20 och 32-22). Ryssarna kan minska ner lite på underläget, men tillåts inte komma närmare än åtta mål. IFK bjuder på handbollsgodis, men marginalerna är inte med utan de målen döms bort för övertramp.

Glädje efter matchen

Åh, IFK! (Klicka på länken!)

En underbart glädjande seger, välbehövlig för både laget, tränarna och publiken. Nu håller vi spelledigt för dubbla landslagskamper mot Island, vilket betyder att en del av IFK-spelarna kommer att få dra på sig en gul eller blå landslagströja. Den ena matchen går på fredag här i Arenan, så passa på att se uppladdningen på plats inför handbolls-EM.

Nu lyfter vi mot nya höjder, för

VI ÄR SVERIGES BÄSTA LAG!

/Daniel Sirensjö

 

Framåt Tillsammans!

I morgon är det dags för ännu en Champion League match när IFK Kristianstad tar emot Chekhovskie Medvedi i vår Arena och våra spelare behöver oss på plats!

Vi supportrar ska tillsammans visa att vi tror på och älskar vårt lag! Att vi står upp för dem i både med och motgång! Vi ska ge dem allt vårt stöd från läktaren och tillsammans fortsätta att skapa en magisk stämning i Arenan! Det är Framåt Tillsammans som gäller!

Vi laddar upp i Södra baren som vanligt, livemusiken står Josef & Maria för och på entrétorget arrangeras Oktoberfest!
Det är lördag !Det är handbollsfest! Alla till Kristianstad Arena!

Det är VI som är IFK!

Eva Rothman Englesson/ Södra Kurvan

Ihärdighet, färdighet, kraft och kamratskap!

Imorgon smäller det rejält i Colosseum, CL-kväll med Kadetten på besök! En av säsongens viktigaste matcher står på menyn. Självklart blir det bra drag från vår sida! Uppladdning i Södra Baren med Matte och Jocke. Happy Hour mellan 17-19! Kurvan kommer vara smockfull så har du inte skaffat biljett gör det genast, och vill du hellre sitta ner så skaffa biljett för det! Var på plats från 17.00 och kom i rätt stämning tillsammans med resten av alla brandgula fans.

Nu gäller det att alla är på tårna. Från bänken till planen, från planen till läktaren! Tillsammans är det dags att visa att vår borg är en jobbig plats att komma till. Tillsammans vet vi hur starka vi är. Alla brandgula måste kraftsamla och visa Europa och Sverige vilka IFK Kristianstad är. Tillsammans gör vi en gammal hederlig torsdag till ett lördagsparty.

Vi vill att ni ska veta hur mycket spelarna uppskattar ert stöd. Vi vill ni ska veta hur mycket det betyder när vi står bakom laget till 200%.

Idrottsföreningen kamraterna står för,  ihärdighetfärdighetkraft och kamratskap! Vilket symboliserar exakt vad Södra Kurvan står för. Det är den känslan vi vill förmedla till er, alla är välkomna i vår gemenskap. För tillsammans med resten av arenan är vi som starkast, tillsammans med alla oss på läktaren är laget starkast.

Så kavla upp era ärmar, ladda era strupar, värm upp era handflator. För imorgon finns det inga ursäkter, imorgon ska vi göra det vi är bäst på. Skapa stämning för vårt älskade IFK Kristianstad.

Det är vi som är IFK!

/André Sjöberg, Södra Kurvan

Vad hände i andra halvlek?

Önnereds HK – IFK Kristianstad, 28-26 (12-17, 16-9)

Handbollsligan, match 7

ÖHK-hallen

Bortamatch en måndag i allt annat än elitmässiga ÖHK-hallen ger alltid en känsla innan match att det kan gå hur som helst. Vi har ju haft några usla insatser där genom åren.

Jag såg första halvlek, och det såg ju hur bra ut som helst, även om det missades lite väl mycket i lägena som kom. IFK kontrollerade matchen utan att förta sig. Bra att spara krafterna till den viktiga Champions League-matchen i Arenan på torsdag.

Andra halvlek såg jag inte eftersom jag åkte in till Idrottshallen för ta del av information om NIU (handbollsgymnasiet). Slutet följde jag genom livescore och såg förvånat hur ledningen sakteliga krympte. 10 mållösa minuter gjorde 20-24 till 25-24. Chanserna till återtagen ledning försvann genom ideliga bortkastade bollar (passmissar och missade avslut). Chanserna fanns ända in i slutminuten, men de brändes alla.

Man kan lägga många olika vinklingar och dra många slutsatser om vad som fallerar och vad som måste göras. Jag väljer att lyfta fram det vi supportrar kan göra, nämligen att ge laget stöttning och kärlek! Visserligen förväntar vi oss att heltidsproffs ska göra mer än nio mål på en halvlek, och inte tappa en sexmålsledning (12-18) i andra halvlek, men jag är säker på att det inte hänt med nummer 8 på plats. Vi behövs för att IFK ska ta nya kliv i Europa och för att återigen bli svenska mästare!

Så slut upp bakom laget, ta er till Arenan (nu närmast på torsdag) och häng gärna med på de bortamatcher ni kan, för

Det är VI som är IFK Kristianstad!

/Daniel Sirensjö