Bortkastade och bortblåsta

IFK Kristianstad – Rhein-Neckar Löwen, 27-32 (13-18, 14-14)

Champions League, omgång 10
Kristianstad Arena, publik 4326
1 december

Hemmamatch i Champions League, där IFK har en positiv trend, mot Rhein-Neckar Löwen. Läge för två poäng och ett kliv upp på slutspelsplats. Vi har besegrat dem förr, och chansen fanns där i kväll också för motståndarna imponerade inte. Men det sket sig. Var det inte IFK (för kvällen i svart) själva som bokstavligen kastade bort lägena (eller till och med la bollen i motståndarnas händer), så var det domarna som blåste bort oss. Domarnas insats kan vi inte göra särskilt mycket åt, däremot får vi nog lägga in ett pass med kast mot tom bur. Jösses, fyra kast med tomt mål varav tre utanför/över och en bruten passning. Gästerna däremot var kliniska med fem kast mot tom bur och fem mål. Där ligger hela skillnaden ikväll. Hade IFK satt sina kast och RNL missat hade vi vunnit med 31-25. Hade lagen satt hälften av kasten så hade det blivit lika.

IFK börjar bra, och har ledningen vid 1-0, 2-1 och 3-2 med flera anfall för en tidig tvåmålsledning. RNL vänder dock till 3-5 med tre raka mål. IFK går ikapp till 5-5 och 6-6 efter 12 minuter. Sen var det slut på det roliga. RNL gör 6-7 och i samma moment åker Stig-Tore ut. En kostsam utvisning och efter 16 minuter står det 6-10. Time out IFK. Utvisning följer för gästerna och Stig-Tore sätter 7-10 efter en snygg båge som drar isär försvaret. Två klara läge följer som borde gett 9-10, men Anton missar tomt mål och Alfred missar en kontring. Istället 7-11 och sedan matchens märkligaste sekvens. I anfall för IFK med armen uppe kastas bollen bakåt och Olafur och en försvarare går omkull i hård kamp om bollen. Bägge ligger ner och vi ser att domaren står redo för en utvisning för det rycker i armen likt en revolverman som står redo i Vilda västern för en duell. Av någon anledning visas aldrig en spelare ut han/hon ligger ner, utan fingrarna åker i luften först när spelaren kommer upp på benen. Till allas förvåning är det Olafur som visas ut, och till allas ännu större förvåning går frikastet till IFK. Tränaren i RNL blir så förvånad så han får också en utvisning. Lagen får därefter varsitt läge på linjen, men bara ett resulterar i mål och det var tyvärr inte vårt. Så 7-12 istället för 8-11. Utvisning på Stig-Tore och så klart mål i tom bur av RNL. Att de la frikastet från fel plats så Leo inte hann in tyckte inte domarna var så farligt. Underläge med sju mål, 7-14. Tre raka mål av IFK styr upp skutan på rätt köl, men med tre minuter kvar av halvleken är det underläge med sex mål (11-17). IFK reser sig likt fågel Fenix, och med lite kyla i sista anfallet kunde det blivit bara tre ifrån, men istället blir det mål åt andra hållet i slutsekunderna till 13-18.

IFK tänker inte kasta in handduken i halvtid, utan börjar andra halvlek i ett frejdigt tempo. Tio minuter senare är försprånget krympt till bara två mål (18-20) och RNL har dessutom en utvisad. Leo räddar men istället för att kasta mot det tomma målet, som han i normala fall kan pricka i sömnen, väljer han att passa. Passningen når inte fram och RNL rycker på nytt. De har nu sett att det är helt riskfritt att spela utan målvakt när de anfaller, så då kör de med sju utespelare. IFK bjuder upp till samma dans, något vi inte är vana vid att se. Med knappa kvarten kvar skiljer det fyra mål, 21-25, och hoppet lever fortfarande. Men fem mållösa minuter framåt skjuter det hoppet i sank och när 21-28 sitter i, just det, tom bur är hoppet ute. IFK putsar till siffrorna i slutet och det lyser 27-32 på jumotronen när signalen ljuder.

Nu pausar vi Champions League för i år, och lägger allt fokus på Handbollsligan där vi har en serieledning för stunden att försvara. Flera lag med fler matcher spelade kan dock passera i veckan. Nu närmast väntar bortamatch på torsdag mot HIF Karlskrona som lyft sig ordentligt sedan deras besök i Arenan. De är uppe på säker mark och blickar uppåt mot slutspel. Det är snart slutsålt för pillemasarna går man ur huse när det vankas finbesök. Vi vill ju inte ha den fjärde raka bortaförlusten, så åk med Södra Kurvan och bär fram IFK till seger. Därefter vankas ny lördagsmatch i Arenan när Redbergslids IK kommer på besök. Det blir IFKs match nummer 999 i den högsta serien.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

 

Lämna ett svar