Bra bakåt, och ett fall framåt framåt

IFK Kristianstad – IF Hallby HK, 26-17 (13-10, 13-7)

Handbollsligan, match 9
Kristianstad Arena, publik 4 017
30 november 2019

Nykomlingen Hallby på premiärbesök i Kristianstad Arena. Senast de var i stan, 16 november 2008, var det Idrottshallen som var spelplatsen. IFK hade då ledningen i paus med 13-12, men gästerna var då så pass ofina så de vände och vann matchen med 29-27. Det kunde vi ta med facit i hand, för den säsongen slutade med att vi äntligen tog steget upp till den högsta serien igen.

Det var då det, och nu är nu och andra tider. IFK har visserligen gjort några djupdykningar i säsongsinledningen och startade kvällen på en blygsam sjundeplats, men Hallby har haft det ännu tyngre med bara två vinster hittills. En förlust för IFK ikväll hade varit en större mina att springa på än förlusterna mot Malmö och Skövde.

Det börjar bra med en straff till IFK redan i första anfallet, men den bommar Olafur eller snarare är det en räddning av fd. IFK-aren Fredrik Landin. Istället tar gästerna matchens första ledning, som Adam kvitterar några anfall senare. Lagen följs åt till fyra lika innan två Hallbymål ger 4-6. De behåller tvåmålsledning upp till 7-9 och har flera chanser till en tremålsledning. Den främsta anledningen till detta tapp av IFK får nog sättas på kontona ”missade lägen” och ”märkligt dömd straff”. Jag trodde ”täckning innanför” dömdes ut vid just täckning innanför men jag har nog missat något. Det kanske är frikastlinjen domarna tittade på när de blåste?

Richard får inte tag på kantavsluten från Hallby så ett målvaktsbyte sker också, in kommer Leo som spikar igen långa perioder. Sista knappa kvarten gör gästerna endast ett mål och IFK vänder med fyra raka mål till 13-10 i paussiffror. Det kunde blivit några mål till, men en utvisning på Simon gav lite andrum till Hallby. Simon åker ut för att han går för tidigt på ett frikast. Det är målfoto vilken regel jag avskyr mest i handboll, den eller offensiv foul på kontring. Här har IFK ett grymt försvarsspel, och alla jobbar stenhårt i försvaret. Varning för passivt spel kommer för gästerna som inte kommer någonvart alls framåt. För att vinna lite ytterligare tid håller spelaren bollen någon sekund extra när domaren blåser igen spelet på ett frikast. IFK-spelarna är uppe i varv och vill så klart fortsätta jobba stenhårt i försvaret och tar ett steg framåt när domaren blåser. Och går man för tidigt så åker man ut. En idiotisk regel som är rent spelförstörande. Vi vill ju se ett aktivt försvar på tårna, inte ett defensivt maskande anfallspel. Mitt förslag är att bara låta frikastet gå om, om någon försvarare går för tidigt.

Andra halvlek börjar med två kontringar och mål efter räddning av Leo, och Hallby tar en time out redan i halvlekens andra minut. Den hjälper föga för nu har IFK-maskinen rullat igen på allvar. Sex minuter senare står det 19-12 och matchen är avgjord. Resten av matchen blir en trevlig transportsträcka mot två välbehövliga poäng. Leo briljerar med flera dubbelräddningar. Gästerna har förtvivlat svårt att komma till avslut, och gör endast fyra mål på tjugotre minuter. Räknar man in slutet av den första halvleken gör Hallby fem mål på trettiosju minuter, och då vinner man inga handbollsmatcher. IFK slår av lite på tempot i slutet, vi har trots allt två viktiga bortamatcher på ingång. Champions League i Ryssland mot Chekhovskie Medvedi på lördag och serieledarna Alingsås HK på tisdag. Bra att spara på krafterna.

Kvällen slutar med en niomålsseger 26-17. Bakåt är det definitivt godkänt, men framåt (även om det såg bra ut jämfört med tidigare) borde det blivit några mål till för att ge ett väl godkänt betyg, bland annat missades samtliga tre straffar. Det spelar ju ingen roll för utgången ikväll, men i en jämn match kan det vara matchavgörande. Valter körde lite spel på högernio, och gör det med den äran. Han bjuder på växlar, målgivande passningar och egna mål med stenhårda skott.  Vid något tillfälle var Viktor helt ensam på linjen och viftade med armarna, likt Hermione i Harry Potter när hon kan en fråga på en lektion, för att Valter skulle passa men han drar den istället rätt upp i krysset. Vackert värre. Adam måste också nämnas, han har gjort en grym höst med mål i varje match IFK spelat och blev bästa målskytt ikväll med sju mål.

Nästa hemmamatch är först om två veckor, onsdag 13 november mot Dinamo Bucuresti i Champions League. Då ses vi väl? Över 4 000 ikväll i publiksiffra, och det vill vi gärna ha även i Champions Leauge. Innan dess är det bortamatch mot GOG, och Södra Kurvan och IFK har nu i princip fyllt två bussar med totalt 100 platser. Fyra platser var det kvar ikväll. Häng med, Kristianstad Buss eller Kagan kan nog skapa fram en tredje buss också, för

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar