USAM Nîmes Gard – IFK Kristianstad, 24-25 (12-13, 12-12)

EHF European League, match 3
Le Parnasse, publik: 3 (Jesper, Adam och Ludvig) och några fransmän
17 november 2020

Bortamatch mot franska ligafemman. Inte den matchen vi räknar med att vinna för att gå vidare till slutspel. Ännu mindre räknar vi med en vinst när våra kanske just nu tre bästa spelare saknas. Trollväggen Espen som stänger igen, och målmaskinerna Adam och Anton som gjorde 14 respektive 12 mål i sina respektive senaste matcher är matchvinnare av rang i vilket lag som helst. Vi har ikväll endast 12 spelare totalt i matchtruppen. Senast det hände var våren 2014 borta mot MOL-Pick Szeged i EHF-cupen, och då blev det förlust med 29-18. Det enda positiva med allt detta är att man innan avkast är helt avslappnad framför TVn. Allt annan än en stabil hemmavinst känns som en ren bonus.

Det börjar bra i kvällens första anfall med ett fint inspel till Ludvig som ikväll, i sin hundrade match för IFK, får bära ett stort ansvar i Adams frånvaro. Men sen är det slut på den bra början för tyvärr bränner han friläget. I såna frilägen hade det nog varit bättre för en linjespelare att vänta in motståndarna. De behöver en, gärna två, spelare som hänger som en ryggsäck på dem för att det ska bli mål. I fransmännens första anfall får kapten Ólafur först en varning och sen en utvisning. Anfallet slutar med en straff som sitter till 1-0. Men IFK får också en straff i följande anfall. Vem ska kliva fram i Antons frånfälle? Petersen kliver fram, men målvakten räddar. Attans, ska det bli en sån kväll? Men Petersen tar en gruvlig revansch och kontrar in tre raka mål till 1-3. Tre raka franska mål ger dock 4-3. Lagen följs därefter åt. IFK gör det riktigt bra, och har läge för en tremålsledning 7-10. Men fransmännen biter sig kvar. Teitur har inte krutet torrt, och vi passar på att bränna ytterligare en straff. I slutminuterna av första halvlek har vi en tvåmålsledning, men det sista målet görs några sekunder för tidigt så hemmalaget hinner reducera till 12-13 innan pausvisslan ljuder. Ledning i paus var vi inte beredda på, och helt plötsligt börjar vi bli lite nervösa i sofforna. Ska detta kunna hålla hela vägen in i mål, eller kommer den tunna truppen att ta ut sin rätt?

Precis som den första halvleken börjar även den andra olyckligt för IFK. Ludvig åker ut i anfall för protest, när det borde varit en utvisning på försvarsspelaren istället. Markus prickar stolpen och en Nîmes-spelare gör mål med foten i golvet i målområdet. Inte lätt att rädda då. Ny ledning för hemmalaget, men nu är det IFKs tur att bita sig kvar. En nyckel till detta är att Teitur fortsätter skjuta trots missarna och på femte försöket sitter så äntligen hans första mål, och som det sitter. Krutet har torkat! Med ca. 10 minuter kvar av matchen får till slut Ludvig sin tredje utvisning och rött kort. Det är fortsatt jämnt i matchen, inget lag har någon gång en större ledning än två mål, men det börjar väga över när IFK missar ett kvitteringsläge, och Nîmes kan göra mål trots att de skulle blivit avblåsta för offensiv foul på Johan. Tvåmålsunderläge för IFK 24-22 med fem minuter kvar, nu ser det mörkt ut och vi hoppas på ett litet mirakel och åtminstone en poäng med på flyget hem. Det är vi så väl värda. En förlust skulle visserligen vara hedersam, men det finns ingen kolumn i tabellen för hedersamma förluster. När anfallsspelet kör fast drar Teitur ett underarmskott från dålig vinkel hårt i mål, 24-23. Nästa mål kommer när Markus går upp och dunkar in kvitteringen 24-24 med två minuter kvar. Förlust nu skulle vara bittert, men Gustaf räddar och ger IFK chansen till att ta ledningen och bärga en poäng. Och den chansen tar Markus, och vi har IFK i ledning 24-25 med drygt en minut kvar att spela. Tre raka mål (den här matchens signum) har vänt på tillställningen. IFK jobbar heroiskt i försvaret så Nîmes kommer ingenstans och får passivitetsvarning. De tar till slut ett avslut från niometer men det läste Gustaf om i Nîmes Allehanda redan innan matchen och kan täcka ut bollen till eget inkast.

Tio sekunder kvar och fransmännen kör man-man men IFK har lärt sig läxan och kan låta tiden rinna ut. Seger!

Hela laget gör en bragdartad insats. Den stora matchvinnaren är kollektivet. Det fanns alltid spelare som klev fram, och alla jobbade stenhårt både i anfall och försvar. I och med vinsten går IFK nu upp i topp i tabellen, men är i i och för sig det enda laget som spelat alla sina tre matcher. Övriga lag har spelat en eller två matcher. Men det bryr vi oss inte om, för vi är i topp både i Sverige och i Europa!