Club 33!

IFK Kristianstad – IK Sävehof 22-20 (12-9, 10-11)

Handbollsligan, match 13
Publik: 4 901

Lördagsmatch mellan tvåan och trean i Handbollsligan, båda på samma poäng och två poäng bakom serieledarna. En vinst betyder alltså delad serieledning fast på sämre målskillnad (IFK hade behövt vinna med 28 mål och Sävehof med 35 för att gå upp som etta i Handbollsligan). Dessutom förmatch i Arenan med ett lokalderby IF Kristianstad – Vinslöv HK. Borde inneburit lapp på luckan och knökafullt, men tyvärr gapade många stolar tomma. En gissning är att företagen inte använder sina platser på helgen fullt ut och att en del valde Sverige på TV i handbolls-EM.

Nåväl, vi som var där ångrade inte detta. Jämnt ändå in i kaklet och IFK-seger! IFK hade tremålsledning flera gånger om med chans på fyra mål, men gästerna kom ideligen ikapp dock utan att ha ledning någon gång.

Nebojsa nekar Sävehof ledningen genom att rädda deras första anfall. Olafur skottfintar och passar Tim på linjen, 1-0 efter en minut. Sävehof hystar ut bollen över långsidan och IFK har chansen på 2-0 men en sittandes (!) Arnar skjuter utanför. 1-1 i nästa anfall innan Jerry drar in 2-1 vid stolproten. Sävehof skjuter högt över och Olafur gör 3-1 på en snabb spelvändning. Två mål av gästerna ger lika, 3-3, innan Olafur spelar in till Arnar på linjen, 4-3 efter 7 minuter. IFK jobbar oerhört bra i försvaret och låter Sävehofs tunga skyttar möta ett ännu tyngre försvar. Nebojsa räddar men retur till gästerna som två gånger om tappar bollen men fångar in den igen och med armen uppe kvitterar 4-4. 5-4, Olafur till Arnar på nytt. Många räddningar av Nebojsa och på kontring tittar Lagergren ut mot Tim på kanten men inget passningsläge så istället går han rakt fram och sätter 6-4. Nebojsa räddar igen men returen rakt ut till linjespelare som sätter 6-5. 7-5 kommer efter 16 minuter av Tim. Mario kommer in men åker ut lika kvickt igen på en utvisning. Utvisningen vinner IFK med 1-0 och Sävehof tar time out 19 minuter in i matchen. Minuten senare hänger Stig Tore i luften likt en kerub i en julgran och drar in 9-6 med kvällens hårdaste skott, 100 km/h! Ny räddning av Nebojsa ger läget för en fyramålsledning men ett tekniskt fel kommer emellan. Mario åker ut igen, 23 minuter in i matchen vid 9-7. Jerry snor bollen och kontrar in 10-7. Ny chans på fyramålsledning när han omgående snor bollen igen men blir bryskt nedriven, utvisning för Sävehof. Arnar fixar straff och hoppet är stort om en femmålsledning i paus, men Jerry flippar bollen i ribban. Stig Tore fintar en pass tvärs över målgården till Jerry men drar istället in 11-8. Simic räddar och Tim vräker sig efter bollen och hindrar bollen från att gå till inkast för Sävehof. Ola vill nog också ha en femmålsledning i paus så han tar time out med fyra minuter kvar, men tre missar i rad kommer innan Philip studsar in pausresultatet 12-9 med fem sekunder kvar.

IFK snurrade friskt på spelarna i först halvleken och startar andra halvlek med startuppställningen igen (Jerry, Olafur, Gunnar, Lagergren, Tim och Arnar). Olafur spelar in till Arnar som har chans på fyramålsledning men miss. Sävehof varnas för passivt spel men får ändå in 12-10. Jerry prickar ribban, Nebojsa räddar men retur och 12-11 efter tre minuter. Kunde varit fem måls ledning men istället bara ett. Sån är handbollen och det gillar vi. Lagergren sätter 13-11, Nebojsa räddar men ser inte var bollen är utan slår in den själv med armen, 13-12, och IFK tar time out efter sju minuter. Lagergren har en stor lucka men passar osjälviskt bakom ryggen till Tim som tyvärr missar. Sävehof provar japan men trampar över och Sävehof (Larholm) åker ut. IFK fortsätter att sätta publikens nerver på prov genom att tappa bollen i spel sex mot fem. Istället utvisning på Arnar och kvitterat 13-13 tio minuter in i halvleken. Jerry sätter 14-13 vilket följs av kvällens längsta anfall med flera räddningar av Nebojsa och som slutar med Jerry som snor bollen med en man mindre på plan och kontrar in 15-13. Nebojsa klippte inte tånaglarna i morse vilket ger en räddning och Lagergren drar avstämt in 16-13 och återigen en tremålsledning. Time out av gästerna. Mario är hårt hållen och sätter 17-14 (linjespelare brukar vara bättre i såna situationer än när de är helt fria) när vi går in i matchens sista kvart. Den kvarten där IFKs fysik ofta gör att de stänger igen butiken och drar bekvämt ifrån till en stabil seger. Straff till Sävehof som Nebojsa är ytterst nära att rädda (17-15). Tim bibehåller tremålsledningen med en studs upp i nättaket. Stig Tore dundrar fram som en stridsvagn på Näsby fält så försvararen får halta ut på bänken, och dunkar in 19-16 med 10 minuter kvar. Nebojsa räddar ett friläge från linjen. Med armen uppe fixar Olafur en utvisning på gästerna och har chansen att stänga matchen med den där rackarns fyramålsledningen som hägrar, men Sandström i gästernas mål räddar. Time out Sävehof. Nebojsa räddar ånyo, men IFK har alldeles för bråttom och drar bollen i ribban (Ola: ”Ska man ta det läget ska man sätta det!”), motkontring ger 19-18 och kontakt på allvar för Sävehof.  IFK skjuter i försvarsblocket och nu är hemmasviten i fara. Men Sävehof har slitit hårt i matchen och varnas för passivitet, skottet sitter utanför målburen. Fem minuter kvar. Jerry skjuter hårt i stolpen till allas fasa men bollen går in! 20-18 med fyra minuter kvar. Nebojsa räddar, retur till Sävehof som blir avblåsta för tekniskt fel. Philip fixar straff med två minuter kvar. Lagergren kan stänga matchen och är iskall från strafflinjen, 21-18! Mario stänger IFKs målproduktion med 22-19 i sista minuten. Matchen slutar 22-20.

Den mäktiga hemmasviten med SEGRAR utökas nu till 33! Kristianstad Arena är vår borg! Kan inte finnas många medlemmar i Club 33 (Sävehofs damer?). Nu väntar två bortamatcher, HK Beutler på torsdag och IFK Kenneth på söndag. Alla matcher i Skåne är hemmamatch för IFK så häng med Södra Kurvan dit. Det är kul att åka buss!

VI ÄR HANDBOLLSSTADEN NUMMER ETT!

Om ni undrar varför det var fullt dagsljus i Arenan under inspringet och Luciatåget i paus så berodde det på några extra starka lampor i taket som inte släckts i tid, och de kan tydligen inte släckas hur som helst utan att gå sönder. Har hänt förut i Idrottshallen vill jag minnas.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar