Den segern fick vi slita för

Redbergslids IK – IFK Kristianstad, 28-29 (16-16, 12-13)

Handbollsligan, match 23
Estrad Alingsås (!)
4 februari 2019

Bortamatch för bägge lagen, då Göteborgs stad varit så hygglo så de rivit Redbergslids hemmaarena Lisebergshallen, UTAN att fixa en ny. Istället ska de på obestämd tid spela i Scandinavium, ni vet den där isladan som inte ens vi brandgula fyller på en SM-final. Där ska 800 förskrämda själar sitta på läktarna och försöka skapa stämning. LYCKA TILL! Idag var dessutom isladan uppbokad för, hör och häpna, ishockey (!) så Sveriges mest klassiska handbollslag är förvisat fem mil i nordöstlig riktning till en annan kommun. Så bedrövligt skött av Göteborg så det är läge för en annan stad att göra som i USA och helt enkelt köpa över hela laget. Lär ju räcka med att bygga en schysst arena. Vilken stad det skulle vara har jag ingen aning om, för Stockholm kan vi ju räkna bort. De är ju lika usla som Göteborg på handbollsarenafronten. Halmstad kanske? Arenan finns ju, och förhoppningsvis även ett handbollsintresse, i alla fall när det går bra för laget, och det gör det ju för RIK, Redbergslids IK. Sex raka matcher utan förlust, innan ikväll, och en uddamålsförlust mot IFK Kristianstad är ju inget som drar ned betyget.

För uddamålsförlust blir det ikväll för bortalag 1, för i bortalag 2 dansar Uffe Larsson vidare med två nya poäng. Två matcher, två vinster. Mr 100%!  Men det sitter långt inne, och matchen lever ända in i det berömda kaklet. Uddamålsvinst och aldrig någon större ledning för något av lagen med mer än två mål. Varje gång IFK gör ett ryck och går för tremålsledning gnetar sig RIK ikapp. Men en knapp seger är ju också en seger, och faktiskt också en riktigt skön seger. Hade matchen gått i Göteborg så hade det kanske blivit annat resultat, tack Göteborgs stad!

Det börjar sådär för efter tre minuter är det RIK-ledning (kan ju inte skriva hemmaledning) med 2-0 efter två raka missar framåt för IFK. Arnar öppnar målskyttet och reducerar till 2-1. 3-1 följer efter utvisning och straff på Olafur. Mål i varje anfall fram tills linjespelaren i RIK prickar stolpen gör att Olafur kan kvittera till 5-5 efter nio minuter. Lagen följs åt hela den första halvleken. Med sju minuter kvar till pausvilan har IFK en tvåmålsledning (11-13 av Valter i tom bur) och bra fart på fötterna i försvaret vilket ger chans till en utökad ledning, men Emil missar målet när han träffar försvararen som går i däck. Istället lyckas RIK reducera med en vacker japan, som kommentatorn på CMore misstänkte var inövad. RIK hänger på och efter ett par missar framåt av IFK kan istället RIK ta ledningen i slutminuten, men Teitur kvitterar och RIK kastar bort chansen till ett ledningsmål i slutsekunderna. Dock får de till en utvisning på Emil. 16-16 i paus.

IFK börjar andra halvlek med en man mindre på banan, då är det dumt att passa till en RIKare när man spelar anfall för då är de inte snällare än att de kastar in bollen i det tomma IFK-målet. 17-16 vilket visar sig vara sista gången IFK är i underläge. Tre raka mål av IFK (enda gången i matchen som ett lag gör tre raka mål, jämnt så det förslår) ger 17-19 och ett hopp om ett ryck, men icke trots anfall för tremålsledning. Nio gånger i andra halvlek har IFK tvåmålsledning. Sista gången är 27-29 med tre minuter kvar när Richard gör en grym foträddning och IFK har chans till att stänga matchen, men två bortkastade bollar i anfall ger RIK en kvitteringschans med drygt halvminuten kvar. Men precis som i slutsekunderna av första halvleken kastar de återigen bort bollen i slutsekunderna av den andra halvleken med ett missat inspel till linjen. IFK vinner med uddamålet 28-29. Jag tänker aldrig erkänna det, men oavgjort hade faktiskt varit ett rättvist resultat med tanke på matchbilden. Men att IFK ändå vinner är inget jag tänker gråta mig till sömns över ikväll.

Stor delaktighet i segern har Richard med många fina räddningar från alla möjliga positioner, inklusive två identiska straffräddningar. Noterbart är det röda kortet på Olafur efter tre utvisningar. De två första tidigt i första halvlek var lika solklara som onödiga, men den tredje med fem minuter kvar är han oskyldig till för det var nog snarare Arnar som skulle åkt ut i den situationen. Tapp av lagkapten och bästa målskytt i matchen kan straffa många lag, men inte IFK där det hela tiden finns andra spelare som kliver in och tar ansvar. Dock är det lite underligt att för andra matchen i rad (med Stig-Tore sjuk) så tar IFK bara ut en femtonmannatrupp. Varför inte ta med en sextonde spelare, när det finns plats både i truppen och i bussen? Överlag visar IFK ett grymt försvarsspel där RIK har svårt att komma till bra lägen. Framåt däremot var det lite sämre, och missade avslut och tekniska fel är en stor anledning till att RIK hänger med ända in i kaklet.

Vinst i den första av veckans tre matcher. Nu väntar först HIF Karlskrona på lillördag och sedan Kielce i Champions League på storlördag, båda hemma i Kristianstad Arena. Kom och stötta IFK så Uffes segerdans fortsätter tills Ljubo löser av honom i mars.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar