Deppa eller jubla?

IFK Kristianstad – RK PPD Zagreb, 28-28 (14-16, 14-12)

Champions League, omgång 1
Kristianstad Arena
Publik: 4 040

Innan match hade jag inte varit nöjd med oavgjort, men definitivt under de första 50 minuterna under matchen. Med tanke på att vi hade ledning och var bara ett missat friläge från en tvåmålsledning i slutet och att vi låg i anfall med 15 sekunder kvar så känns det lite småsurt att inte ta två så oerhört viktiga poäng i starten av Champions League. Fast å andra sidan så hade Zagreb ett friläge i sista sekunden som de brände så vi får nog ändock glädja oss ändå. Tappad poäng där hade svidit något kopiöst. En märklig match där vi trots total avsaknad av räddningar i 45 minuter ändå biter oss kvar i matchen. Oerhört starkt av IFK!

Två missade skott och ett stegfel av IFK ger gästerna en tremålsledning efter tre minuter. Ett källarskott, en kontring och ett mål på en retur ger kvittering 3-3 efter sex minuter. IFK har svårt i uppställt försvar mot de kroatiska bjässarna, men så fort vi kommer med fart går det enklare. Men det är svårt att köra tornadohandboll när motståndarna ideligen dunkar in bollen i mål när helst de känner för det. Efter 12 minuter kommer Philip in och visar varför EHF rankar honom som topp 10 för talanger i Champions League. Han plöjer rakt igenom försvaret och när han inte har någon att spela så gör han mål istället. Philip och Helge har ett grymt samarbete i försvaret på IFKs vänstersida. En kvart in i matchen dunkar resolut Albin in en ny kvittering, 7-7, och trycket på läktarna håller nu hög europeisk klass. Men ett nytt tremålsryck av Zagreb efter mål via täck, IFK-kantläge i stolpen och tappad boll efter en IFK-växel för mycket. 7-10 efter 18 minuter och IFK tar time out. In med Stig Tore och Johannes och med armen uppe sätter Helge ett nytt källarskott. Leo får inte tag på bollarna och när han fintas ner i golvet och skotten sen sitter högt över honom gör så Gustaf debut i handbollens yppersta finrum. Tidigare högsta merit är att stå på en straff i Handbollsligan. Han hälsas välkommen med ett stenhårt skott ribba in. Zagreb fortsätter att ha en ledning om 2-3 mål och IFK får slita för att bita sig kvar. Stig dunkar in 11-13 i ena krysset och 12-14 i andra krysset. En bollstöld gör att IFK kan gå för reducering till endast ett mål i från, men där vill vi för mycket och ett stegfel vänder spelet. Ny stolpträff från IFKs kant gör att gästerna kan ta en fyramålsledning med två minuter kvar av halvleken, 12-16. Tappad boll av IFK kan medföra ett vansinnigt tungt femmålsunderläge i paus. Men det låter IFK inte ske, Philip dunkar in 13-16 och Stig Tore sätter 14-16 i slutsekunderna. Med 10 sekunder kvar tar Zagreb timeout och sätter sedan bollen hårt i stolpen och ut. Att underläget endast är två mål i paus visar på IFKs vilja och kapacitet. Vi ger oss inte utan strid i Arenan!

Gustafs tid i solen är över för den här gången och Leo kommer in igen. IFK håller jämna steg tack vare att vi nu sätter lägena. Helge kör specialen stolpe-målvakt-in till 17-19 och Tim sätter 18-20 i dålig vinkel. Men en stolpträff i IFKs nästa anfall ger en ny otäck fyramålsledning som varar till mindre än kvarten kvar av matchen. Jesper Larsson bryr sig inte om målvaktsstatistik och antalet räddningar i procent. Det enda som gäller är när räddningarna kommer och den devisen kör Leo efter. Vid ställningen 22-25 räddar han en straff! 22-26 kommer ändock några minuter senare, men sen vänder IFK på tillställningen. Zagreb börjar tröttna, de kommer inte till samma skottlägen längre och när de gör tekniska fel straffas de stenhårt av tornadohandboll. Albin håller show och sätter tre raka mål , från 24-27 till 27-27, på två minuter. Och på kontring tar i matchminut 52 IFK för första gången ledningen i matchen när Tim kontrar in 28-27! Tyvärr visar det sig vara hemmalagets sista mål i matchen. Å andra sidan gör gästerna bara ett mål till, deras enda under matchens sista 12 minuter! Avslutningen blir högdramatisk och märklig, med konstiga domslut till höger och vänster. Med fyra minuter kvar och armen uppe för passivt spel blir IFK avblåsta när Philip hänger i luften och ska precis avlossa kanonen. Borde inte avblåsningen skett redan när passen till honom skedde? Nu kommer Leos så oerhört viktiga räddningar, bland annat en släpande juggehand, där han går åt vänster, men låter handen släpa kvar till höger och rädda skottet med en minut kvar. I IFKs näst sista anfall dansar bollen längs mållinjen, domaren dömer först mål men ändrar sig sen!? Med minuten kvar går IFK till anfall för ett segermål, men armen för passivt spel åker upp fortare än ölen tar slut i Malmö Arena. #ehfmaffia. IFK stressas till en offensiv foul med 13 sekunder kvar. Zagreb skickar bollen på kontring, men slänger den utanför planen. De räddas av domarna som dömer det som felaktigt frikast och således får de en ny chans att lägga frikastet. Med sekunden kvar får deras store stjärna Zlatko Horvat ett friläge från nära håll, ett friläge som skapar lång kö till hjärtstartaren i Arena, men han drar skottet precis över ribban och matchen slutar oavgjord, 28-28.

Ett resultat vi med tanke på matchbilden vara nöjda med, men som nog kroaterna är allra mest nöjda med. De är ett av två lag vi bör ha bakom oss om vi ska nå den där slutspelsplatsen och då är två poäng hemma och oavgjort borta ett bra framgångsrecept. Nåja, en poäng bärgad, en poäng som kanske visar sig vara avgörande när tabellen summeras i vår efter 10 matcher. Så vi jublar kanske inte, men vi deppar definitivt inte!

I fotbollen har domaren en sprejburk med raklödder för att visa var frisparkarna ska läggas ifrån. Jag trodde aldrig det skulle behövas en sådan sprej i handboll, men i kväll hade det behövts. Kroaterna vägrade konstant, trots tillrättavisning av domarna, lägga frikasten där domarna pekar.

Nu väntar LUGI i Arenan på onsdag, när vi går för seger nummer 50 i hemmasviten. Ett lag vi ofta har svårt för, och det lag som senast besegrade oss i Arenan (med ett enda ynka mål, 24-25 den 25 mars 2015). Vi ska inte låta dem sätta punkt för sviten så alla till Arenan på onsdag. Sedan väntar ett nytt äventyr i Champions League med Barcelona borta nästa helg, men en match i taget så fokus på LUGI hemma.

Håll utkik på ehftv.com för där kommer snart matchen att finnas tillgänglig för den som bill se den i efterhand.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar