Det här gick ju bra … i fem minuter

HBC Nantes – IFK Kristianstad, 34-25 (19-11, 15-14)

Champions League, omgång 5
Palais des sports de beaulieu, Nantes
Publik: Ett halvdussin brandgula hjältar och 4 100 fransmän

Oktober månad tar ut sin rätt. Match var annan eller var tredje dag och långa resor sliter på spelarna, men det är ingen ursäkt för att bli överkörda på det här viset. Att vi kan bättre vet vi efter nästan-bragden i Barcelona. Vi kräver inte vinst mot topplagen i Champions League,  särskilt inte på bortaplan, men vi vill gärna se ett IFK som hänger med i matchen och åtminstone skapar lite spänning. Vissa matcher har vi haft svårt med att få igång målskyttet i matchinledningarna, fast inte ikväll.

Matchen inleds i ett rasande tempo, och med IFK i ledning med både 0-1 och 1-2 (mål av Tim och Olafur). Efter 5 minuter har båda lagen gjort vars fem mål. Det var det tyvärr bara Nantes som fortsatte med så efter tio minuter stod det 10-5. IFK har då missat flertalet inspel till linjen, det som fungerat så bra i de senaste matcherna. Och när väl lägena kom så missades dem, ibland träffade vi inte ens målet. Turen har vi heller inte med oss, Richard gör flera räddningar (fler än Nantes), men allt som oftast går bollen till Nantes som kan göra mål på nästa försök. Ola är tillbaka, och med honom klarspråks-timeouterna. Han är oerhört tydligt med vad han anser om spelet och vad som måste göras på planen. Men inte ens två sådana timeouter hjälper en kväll som denna. Nantes ökar ständigt på sin ledning, ofta med mål från en helt ensam linjespelare. Spelarna går till halvtidsvila med en gedigen hemmaledning, 19-11. Åtta mål som stundtals varit uppe i nio.

Andra halvlek fortsätter med det påbörjade raset, som mest har Nantes en elvamålsledning, 24-13, och då tar Ola sin sista timeout (38 min). Den ser ut till att ha hjälpt för IFK knappar in, bland annat genom tre raka mål (25-15 till 25-18). Nantes tar timeout och drygar sedan ut ledningen till 10 mål. IFK har fortsatt ingen tur. Viktors avslut tar insidan stolpen rakt ut till en försvarare som sedan drar in bollen i tomt mål. Men på nytt tar IFK in och är återigen sju mål ifrån (31-24). Hoppet lever i alla fall om kunna snygga till siffrorna ytterligare. Kan de komma ner till en femmålsförlust hade det känts bra, men återigen bommar IFK sina lägen och sista sekunderna symboliserar hela matchen. Nantes missar, IFK går på kontring med ett fåtal sekunder kvar, tappar bort bollen och Nantes kastar den tvärs över hela plan till en spelare i ena hörnet som i ingen vinkel alls sätter 34-25. Därmed förlorades även den andra halvleken.

Förlust, både väntat och rättvist.

Matchinramningen var lite märklig, utan speaker men med en hejaklacksledare istället. Han körde ständigt och jämnt samma fraser för att få igång publiken, för de tog aldrig några egna initiativ. Detta toppades med en marschorkester nästan inne på plan under hela matchen, barytonsaxafoner (som #avkast-podden hyllade) i all ära men i Nantes är man snäppet värre med inte bara en utan två sousafoner. Innan match spelade discjockeyn Kiss med I was made for loving you, men under matchen var det bara live musik. Tyvärr en något begränsad repertoar med Waltzing Matilda som piece de resistance. Ska de nu ha två sousafoner på plats kunde de gott ha fläskat på med några goa pampiga marscher, typ National Emblem.

Nya tag på tisdag, med GUIF borta. På fredag väntar sedan hemmamatch i Lund, fredagsmatch mot LUGI drar alltid en stor orange skara. Så åk med Södra Kurvan, eller ta er dit för egen maskin, så startar vi nästa helg med en hejdundrande fest i Biblioteket.

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar