EM-silvret kostade en svit och en poäng!

Ysta IF – IFK Kristianstad (eller Kristianstad IF som vi fick heta i EM-cermonin innan avkast), 29-29 (15-14, 14-15)

Handbollsligan, match 22
30 januari 2018, Ysta Arena

Jag minns förra årets VM där Albin fick slita tungt och IFK bjöd på några rejäla bottennapp i omstarten av Handbollsligan. Min stora fasa inför årets EM var att få hem våra landslagsspelare slitna eller i värsta fall skadade. Nu blev det både ock, Albin är inne i hjärntrappan efter en hjärnskakning mot Norge (O´Sullivan, din buse!) och Philip fick stå över dagens match för vila upp sig. Förhoppningsvis är de tillbaka på fredag igen, hemma mot OV. Tur för IFK att Island åkte ut efter inledningsrundan, annars hade vi kanske även saknat Olafur och Arnar ikväll. Det hela späs på av att IFK har ett redan tajt schema med anledning av Champions League-spelet, så där finns ingen möjlighet att flytta matchen, men det är tungt att som enda svenska lag med spelare i EM ha en tuff bortamatch två dagar efter EM-finalen i Kroatien. Inte lätt att vara Sveriges bästa handbollslag. Tyvärr för IFK så spelade ändå en av Sveriges genom tiderna bästa högernia ikväll. Kim Andersson som ju har tackat nej till landslaget. Det har jag den största respekten för, men det känns sådär att Albin fick dra ett tungt lass som ensam renodlad H9 när Jacobsson blev skadad. Måste ju finnas fler landslagsaktuella på den positionen!?

Oavgjort med chans till segermål med 15 sekunder kvar, seger med Albin och Philip i laget är ju inte direkt osannolikt. Segersviten i Handbollsligan stannade på 15 matcher. 16 raka matcher utan förlust är ju inte lika sexigt. Vi tappade även chansen att sätta nytt poängrekord i högsta handbollsserien, nu kan vi ”bara” tangera 61 poäng som RIK satte säsongen 02/03 (dock på fyra matcher fler än vad lagen spelar nu).

Matchen började med Richard i mål. Inget ont om Richard, men det är tjänstefel att inte sätta Leo i mål mot ystalagen. Han kan ALLT om Ysta:

  • Hur spelarna skjuter
  • Var de skjuter
  • När de skjuter
  • I vilken skola de gick
  • Vad deras husdjur heter
  • Vad de fick i julklapp
  • Vad de önskar sig i julklapp i år
  • Hur luften rör sig i stan
  • Hur vattnet rör sig i hamnbassängerna
  • Etc.

Kort sagt, killen har Ysta i blodet, det enda han inte kan om Ysta är hur man fixar ett bygglov för att byta färg på sina takpannor. Dessutom toppas allt detta med en jäkla vilja att spöa sina gamla polare, allt med ett stort leende på läpparna. Det är ju så klart, Richard får ju gärna komma in på straffarna, tre stycken tog han ikväll!

IFK är på tårna när matchen drar igång och tar snabbt en tvåmålsledning, 1-3, som lika snabbt tappas till lika 3-3. En matchbild som präglade första halvlek. Fem gånger om tar IFK en tvåmålsledning, 4-6 blir 6-6, 6-8 blir 8-8, 8-10 blir 10-10 och 12-14 blir 14-14.  Flertalet gånger är vi även i anfall för en tremålsledning. Med andra ord blandade och gav vi i första halvlek både högt och lågt. Fantastiska avslut och grymt försvarsarbete, men även tekniska fel och bortkastade bollar. Fast värst ikväll var faktiskt Ysta med Kim Andersson som med eget tomt mål när de ska lägga avkast antagligen försöker passa Lipovac som var hyfsat fri, fast det är ju först till hösten han börjar spela för Ysta. Eller så försökte han pricka foten på en IFK-spelare för att få till ett frikast han kunde göra mål på? Istället kan Helge sätta 10-12 i tomt mål. Avslutningen av halvleken sorterar in på kontot ”Lågt”, med inte ett IFK-mål de sex sista minuterna. En Gunnar-utvisning de sista två minuterna gör att Ysta vänder 13-14 till halvtidsledning 15-14. En passmiss med tomt mål ger Ysta 15-14 och ledning för första gången i matchen. I samma sekund, dvs halvlekens nästsista, Gunnar får komma in åker Olafur ut.

Därmed får vi börja andra halvlek med en man mindre i två minuter. Det gör absolut ingenting för då passar vi på att kvittera till 16-16. 17-17 görs av Mario på linjen i minut 35, men sex nya mållösa minutrar ger Ysta en fyramålsledning som ger ystaklacken luft, eller snarare ork att trycka in knappen för sirenljud på megafonen. Här började till och med en urbota optimist som jag att börja tvivla på poäng, men RÄKNA ALDRIG UT IFK! Timeout med 20 minuter resulterar i spel sju mot sex för att få lite fart på anfallet, punktmarkering av Viktor för att få stopp på Kim Andersson men framför allt: LEO kommer in på plan! Trots fortsatta missade avslut och tekniska fel knappar IFK sakta men säkert in underläget och med åtta minuter kvar är vi ikapp, 24-24! Ysta är skakade, men räddas av en turligt tappad boll i anfall som fångas upp igen och friställde skytten till 25-24. Stig-Tore, som i Albins frånvaro hade fritt patronbälte ikväll, missar ett skott och Ysta kan även göra 26-24, med sex minuter kvar. Tim reducerar på straff och efter en grym kanträddning av Leo kvitterar Stig-Tore. Repris på det (räddning av Leo, mål av Stig-Tore) ger IFK ledningen för första gången i andra halvlek, med tre minuter kvar. Nu är det IFK som sitter i förarsätet, mål i varje anfall ger 28-28 med en minut kvar och IFK i anfall. Få sporter är lika raffinerade som handboll i det läget. Mål och man har troligen säkrat en poäng, med chans till två. Miss, och noll poäng är nära, med chans till en poäng. Med armen uppe kliver lagkapten Olafur in och bombar in 28-29. Tyvärr kvitterar Ysta ånyo, men IFK har 15 sekunder kvar för ett sista anfall. Tyvärr slarvas det bort, och bevisligen var det bara Viktor som såg matchen mot Danmark. Han stod sopren på kanten med armarna så högt uppe att det tog en minut efter matchen att få ner dem igen. Tyvärr kom aldrig passen och därmed försvann chansen till förlängd segersvit och två poäng.

Det vi tar med oss ikväll hem från Ysta är således en poäng och ett kvitto på en grym moral att aldrig sluta tro på seger, hur mörkt det än ser ut. Serieledningen ökades trots allt på ikväll, eftersom Hammarby Bajen stod för kvällens skräll och besegrade Alingsås. På fredag är det hemmamatch mot IFK Västra som ikväll körde en repris på seriestarten genom att förlora med uddamålet mot LUGI. Ni vet vad som gäller, alla till Arenan på fredagsfest för att tillsammans med våra brandgula hjältar jobba in hemmaseger nummer 58!

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar