En av IFKs största bedrifter genom tiderna!

IFK Kristianstad – Vive Tauron Kielce, 29-25 (15-13, 14-12), 170304

Champions League, omgång 13 (av 14)
Publik: 4 124

IFKs dröm om ett historiskt slutspel i Champions League fick sig en rejäl törn när Celje oväntat skrällde hemma mot Rhein-Neckar Löwen. Nu krävdes helt plötsligt stordåd mot regerande mästarna Kielce och serieledarna Vardar Skopje. Efter att gått knackigt i Handbollsligan var det nog få som trodde på IFK men när det behövs som mest kliver hela laget fram. Segern grundlades redan i onsdags när andralinan klev fram mot IFK Skövde och gav förstalinan välbehövlig vila. IFK kör över Kielce och är återigen bara en poäng från slutspel. Allt avgörs i sista omgången, och märkligt nog spelas inte matcherna där samtidigt. Bara i handboll, men det kan faktiskt vara till fördel för IFK. Celje möter ju Zagreb på bortaplan och Zagreb måste vinna för att ha en chans på slutspel. Om IFK hade spelat sin match innan den och tagit poäng hade Zagreb inte haft något att spela för och Celje hade då kunnat gå för vinst och spelat bort IFK.

FullSizeRender

Jag missade den spännande slutminuten förra gången Kielce var på besök och den här gången missade jag hela matchen eftersom jag istället var i Norrehedshallen i Helsingborg för match Åhus Handboll P04 mot IK Sund. Istället fick jag vänta på reprisen på EHFTV.com, och den inleds med Mikael Kiks ”It’s showtime!” och det var det sannerligen.

Matchen inleds med varsitt mål för lagen, innan en olycklig utvisning på Albin gör att gästerna gör tre raka mål till 1-4, de två sista i tomt mål efter passmiss. Tung uppförsbacke direkt, men IFK vill inte vara sämre så tre raka mål av Tim (på straff), Gunnar (på genombrott) och Olafur (tunnel på målvakten) ger 4-4 efter 9 minuter. Nebojsa har inlett strålande med flera räddningar. Arnar missar och Kielce går till anfall. De glömde dock att titta i backspegeln för Jerry glider ikapp och tar elegant bollen i studsen för Kielce. Han ger sedan IFK ledningen för första gången i matchen med 5-4. Kielce kan dock göra ett nytt ryck och vid underläge 6-9 tar IFK timeout 17 minuter in i matchen, dvs samma läge som mot IFK Skövde i onsdags. Efter den väntar vaktavlösning, Philip löser av Olafur och Mario löser av Arnar. Tre raka mål på nytt av IFK ger likaläge, 9-9. 8-9 av Philip var en direkt kopia av Markus Olsson matchavgörande mål i den första SM-finalen mot Alingsås när han gick utsida två och i dålig vinkel tryckte in bollen i mål. Nebojsa tar kvällens första straff genom handuppräckning när kielcespelaren försökte dra bollen hårt över huvudet på Nebojsa. Philip drar bollen i ribban och den studsar ned, domaren dömer den som inte inne, men reprisen visade nog att den faktiskt var inne. Istället kvitterar Richard till 10-10 i anfallet efter med sex minuter kvar av halvleken. Nebojsa gör nu flera fantastiska räddningar, bland annat ett kantläge med jättevinkel. Trots utvisning på Mario tar IFK en tvåmålsledning, Gunnar på genombrott och Tim på straff. I anfallet efter gör Nebojsa en svettig dubbelräddning som sedan avslutas med kvällens andra straffräddning. Inte konstigt att tränaren i Kielce kommer att drömma mardrömmar om Nebojsa för lång tid framöver. Med sekunder kvar trampar Philip rakt igenom och trycker in 15-13. Viktigt!

Andra halvleken inleds med utvisning på en helt oförstående Philip, vilket har sin förklaring då det var Arnar som bryskt smällde på en polack. Det var ju bra för på kontring kan sedan Arnar ge IFK en fyramålsledning, 17-13! Den glädjen är kortvarig eftersom tre passmissar i rad av IFK ger kontringar och Kielce kvitterar 17-17 och timeout av IFK fem minuter in i halvleken. Lagen följs sedan åt en stund och turas om att ha ledningen fram till 20-20 tolv minuter in i halvleken, innan IFK vrider upp tempot. Något vi är vana vid i Handbollsligan mot övriga svenska lag, men definitivt inte mot de regerande mästarna i Champions League, Kielce! Publiken börjar vädra sensation och ökar trycket med vulkanen. Inge Aas och Johannes kommer in och Tim kör på nytt högernio för att vila Albin. Tim sätter 23-21 på straff och Kielce blir sedan avblåsta för passivt spel utan att ens ha kommit till avslut! Istället kontrar Arnar in 24-21 efter passen som citatmannen Nebojsa kallade En tår från Gud. Med nio minuter kvar går det trögt i anfallet och IFK varnas för passivt spel. Albin vill annat så han trycker in så viktiga 25-22. Straff till Kielce efter täckning innanför, men den räddar Nebojsa till öronbedövande jubel. Albin snurrar in 26-22. På nytt gör Nebojsa en dubbelräddning som utmynnar i straff, men den tar han återigen! Philip ger IFK nu en femmålsledning, 27-22, med sju minuter kvar. Nebojsa räddar men det blir straff och två minuter på Tim. Fyra straffmissar räcker för Kielce för nu sätter de 27-23 med sex minuter kvar.  Matchen är inte avgjord och IFK missar. Istället får Kielce ett kantläge men där står Nebojsa! IFK går till anfall och på straff sätter Tim 28-23 med fyra minuter kvar. Segern är klar och sista spiken i segerkistan drar Nebojsa in med en jätteräddning på ett friläge från linjen. Kielce har dock inte gett upp och sätter 28-24 på kontring efter passmiss. IFK tappar bollen och ny kontring men den tar Nebojsa! Albin drar in 29-25 i krysset och matchen avslutas, så klart, med en räddning av Nebojsa!

Matchen spelare är så klart Nebojsa Simic! Är han på det spelhumöret resten av säsongen blir det återigen SM-guld och därmed spel även nästa säsong i Champions League, och efter kvällens vinst har IFK i så fall en garanterad plats i grupp A/B.

Publiktrycket var grymt och det ska vi i nr 8 hålla säsongen ut, för nu växlar vi upp tempot även på läktarna!

VI ÄSLKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar