En historisk kväll!

IFK Kristianstad – HK Aranäs, 36-18 (18-8, 18-10)

Elitserien, omgång 31

Publik: 4 721

Sista hemmamatchen i serien. Borde egentligen varit helt avslagen eftersom serien är vunnen ungefär sedan senaste upplagan av Åhus Beachhandboll. Men det var ändå mycket på spel ikväll för en vinst skulle betyda:

  • Utan poängförlust hemma under hela säsongen (unikt och borgar för raka vägen till SM-final eftersom IFK kommer att ha hemmafördel både i kvart och i semi).
  • Tangerat poängrekord i Elitserien på 58 poäng! Sätter perspektiv på hur bra säsongen har varit.
  • Passerat magiska 1 000 poäng i maratontabellen. Bara tidigare gjort av ett fåtal klassiska handbollslag. IFK Kristianstad är ett klassiskt svenskt handbollslag!

Dessutom hade Ola Bränström på SVT Sport noterat att inför kvällen hade IFK ett publiksnitt i Arenan på 4 853 vilket är precis bakom MoDo i hockeyn (4 857). IFK hade chansen att passera, men då hade det krävts 4 973 i kväll.

Att IFK skulle vinna var det nog ingen som tvivlade på, så publiken och IFK släpper loss redan från början. Simic står i första halvlek och som han står, han räddar på längden och på tvären. Han börjar med att rädda ett friläge från linjen och Björnsen kontrar in 1-0. Aas spelar sen in till Björnsen på linjen till 2-1 och Pettersson sätter sen 3-1 på kontring. På minihandbollen krävde vi som tränare ibland att alla spelarna i laget var tvungna att ha bollen innan man fick skjuta på mål. Petterssons mål hade blivit godkänt med de reglerna för bollen går som ett långt drag i kinaschack i zick-zack förbi motståndarna. Tack till TV4 Sport som på begäran la ut klippet på Twitter! Världsklass på den tittarservicen!

Inge visar att även nästa års upplaga av IFK kommer att leverera. Han fixar stürmer foul bakåt och sätter 4-2 avstämt och stenhårt. Simic spikar igen och IFK kör tornadohandboll. Efter 8 minuter gör Lagergren 7-2 på egen hand från 9 meter. Minuten senare skadar han axeln och spelar sedan inte mer på hela matchen (satt dock kvar ombytt på bänken och det får väl ses som ett tecken på att det inte var allvarligt). Vad gör IFK när en spelare blir skadad? Jo, man kastar in en svensk landslagsspelare. Bredd och spets på truppen så det sjunger om det. I anfallet som följer är det bestämt av högre makter att IFK inte ska göra mål. Avslutet går högt över, men sekretariat blåser av eftersom klockan inte startat efter Lagergrens skada. Pettersson bommar men bollen går på foten på Aranässpelare och slutligen skjuter Cederholm via täck så målvakten räddar. Men det gör inget eftersom Simic räddar såklart i anfallet som följer. Efter 14 minuter och 9-4 tar gästerna time out. Simic gör en dubbelräddning och Petter Nyström får chansen från vänsterkanten. För att inte riskera övertramp kollar han två gånger på linjen innan upphopp, 10-4. IFK glider iväg i protokollet, efter 20 minuter gör Anton Lindskog 13-4 på kontring. Likt en stridsvagn från anrika P6 på Näsby forcerar näsbysonen fram och dunkar in bollen. Minuten senare gör Inge Boom Eriksen 14-4 och IFK har en tiomålsledning som står sig halvleken ut. Petter Nyström knorrar in 15-5 och publiken sjunger redan Oj, Oj, Oj! 18-8 i paus.

Matchen är avgjord och skärpan i IFK sjunker omedvetet. Det innebar att tiomålsledningen stod sig 13 minuter in i halvleken, innan Lindskog roterar två varv på linjen för att hitta en bra position innan han sätter 26-15. Aranäs har kämpat tappert och antagligen också njutit i smyg av inramningen, men nu är deras krafter slut. Matchens sista 18 minuter gör de tre mål. Leo som står i andra halvleken visar att IFK har Sveriges bästa målvaktspar. Vinner man med 10 mål i handboll är det överlägset, gör man dubbelt så många mål som motståndarna är det utklassning. Lindskog har niometersläget men tvekar och istället passar han Dahlin som sätter 32-18. Men andra och tredje gången gillt som man säger, för Lindskog sätter både 34-18 och 35-18 från niometer! Han kan briljera från alla positioner. I matchens sista självande sekunder sätter Johannes Larsson slutresultatet 36-18, utklassning.

Nu drar vi givetvis inte för höga växlar på etta, utan njuter av den historiska kvällen med poängrekord och säkrad hemmasvit och ser fram mot sista seriematchen lördagen 2 april, borta mot serietvåan Alingsås HK. Normalt en svår bortamatch, men nu går den inte i deras hemmaborg Estrad utan i Lisebergshallen. Dessutom har de en dipp beroende på skador så det är fördel IFK. Vinst där ger historiska 60 (sexa nolla) poäng! Södra Kurvan ordnar bussresa dit, så häng med. IFK behöver DITT stöd för att kunna titulera sig bästa svenska laget någonsin.

Efter den matchen väntar slutspelet. Hammarby Bajen fick ikväll smaka sin egen medicin och föll i slutsekunden med uddamålet. Det gör att de missar slutspel och antagligen får IFK istället välja mellan Sävehof och GUIF i kvartsfinalen. Jag röstar på GUIF, med tanke på hur det såg ut när IFK mötte dem förra matchen.

Alla på kortsidorna fick ikväll tröja med ”Svenska Mästare 2015”. Snart dags för nya mästaretröjor, för VI ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

En reaktion på ”En historisk kväll!

  1. UNDERBART KUL!
    vilken fin tröja spelarna bjöd viss i publiken på- det är vi värda.
    Nu drar det ihop sig inför slutspel o vi hoppas allt går vår väg….SM Guld skulle sitta fint. Lite smolk i glädjebägaren…..El Loco. görsina sista matcher i IFK tröjan, kommer att saknas enormt, men önskar Johan lycka till i civila karriären.
    Glad Påsk

Lämna ett svar