En oväntad magisk afton

IFK Kristianstad – CS Dinamo Bucuresti, 31-22 (16-12, 15-10)

EHF European League, omgång 2
Kristianstad Arena, publik 50
27 oktober 2020

Ny match efter två raka stjärnsmällar, överkörda av Füchse Berlin borta och första förlusten hemma mot GUIF på nästan 10 år. Dinamo Bucuresti har vi mött förut. nämligen i förra säsongens gruppspel i Champions League. Med förlust då borta (28-25) och oavgjort hemma (29-29) var inte IFK att räkna som favoriter i kväll, särskilt inte med Ólafur skadad. Matchstart 20.45 en tisdagskväll i slutet av oktober höjer ju inte heller direkt matchtemperaturen innan avkast. Kan inte minnas att IFK startat en match så sent förut.

Men vi piggnar snabbt till på läktarna när Markus visar vägen för kvällen och smäller in 1-0 i första anfallet. Espen räddar sen och Anton kontrar in 2-0. Visserligen reducering till 2-1 men tre raka IFK-mål, trots utvisning på Adam, ger 5-1 och gästerna tar time out efter sju minuters spel. Den följs av en straff och kvällens första, men inte sista, utvisning på Ludvig och vi har någon minut senare 5-3 och match igen. IFK fortsätter med högt tempo, men Dinamo Bucuresti kan ändå krypa närmare till bara ett måls underläge, 8-7 och 9-8. Med sex minuter kvar av halvleken och ledning 13-10 åker Johan på ett horribelt felaktigt rött kort efter en filmning av en rumänsk spelare. Publiken må vara liten i dessa coronatider, men det spelar ingen roll för takterna sitter i. Så fort rumänen från Hollywood rör bollen buas det livligt och resultatet kommer omgående när han i samma anfall passar upp bollen på läktaren. Där och då glömde vi för en stund bort coronan och dess märkliga restriktioner. I följande anfall tar IFK åter en fyramålsledning. Och inte med vilket mål som helst, utan med Markus mål nummer 1200 för IFK Kristianstad! Troligen är det bara Tjommen, Kimmen och Ólafur som gjort fler tävlingsmål för IFK.

Med en dryg minut kvar får en rumänsk spelare en utvisning i anfall för filmning. Han blir  väldigt paff när han inser att domarens två fingrar i luften gällde honom. Men som publiken skanderade; ”Gå och sätt dig!”. Anton fastställer halvtidsresultatet till 16-12. Espen gör en räddning på det, men någon sekund för sent för att hinna kasta bollen i tomt mål.

Känslan är så klart positiv i pausvilan, men här säljs inga skinn ikväll förrän vi är över bäcken. Ras i andra halvlekens inledning har ju hänt förut, typ förra veckan. Men när den börjar med en limning av Espen och Teitur dundrar in 17-12 (VAR ÄR BOLLRADARN?) inser vi att detta ska nog kunna hålla ända in i mål. Gästerna skjuter allt som oftast högt över målet och kan inte komma närmare än fyra mål i målprotokollet. Och när IFK gör sju (!) raka mål, 20-16 till 27-16, trots Ludvigs tredje utvisning och rött kort, är segern klar. Förlusten i Berlin blev just sju mål, och håller bara IFK uppe skärpan så kommer vi att ha en positiv målskillnad efter kvällens match. Med Ludvig på läktaren får William chansen till inhopp och gör omgående ett grymt försvarsjobb. Även Gustaf får göra ett inhopp på en straff som Espen lämnar över. Skottet sitter utanför, men vi kör på Claes Hellgrens devis, allt som inte går i mål är en räddning! Som mest är ledningen 12 mål, 30-18, men IFK slappnar av lite omedvetet och gästerna kan snygga till siffrorna sista fem minuterna. Vinsten stannar på nio mål, den största för IFK i en europisk cup sedan den magiska bortamatchen i Champions League mot KIF Kolding Kobenhavn våren 2016. Ni vet när man i kiosken kunde köpa en ”Bo Spellerberg-menu” (en röd pölse och en pilsner) och ta med upp på läktaren.

Nu närmast väntar på lördag bortamatch mot HK Varberg, och kan IFK behålla kvällens spel så ska det inte vålla några problem. Men visa av matchen mot GUIF så tar vi inget för givet. Därefter elva dagars uppehåll innan nästa hemmamatch mot IK Sävehof.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

 

 

Lämna ett svar