En rackarns poäng ifrån CL-slutspel!

RK Vardar – IFK Kristianstad, 32-29 (17-13, 15-16)

Champions League, omgång 14 (sista)
170312

Jahopp, då var Champions League över för den här gången. Surt, surt, surt att bara vara ett enda sketet poäng ifrån ett för svensk klubblagshandboll historiskt slutspel. Till skillnad från förra året hade vi dessutom fördel av inbördes möten men det hjälpte ju inte när vi slutade på åtta poäng, ett bakom våra konkurrenter Celje och Zagreb. Förra året hade åtta poäng räckt till slutspel, i år räckte åtta poäng i den andra gruppen till slutspel för danska Bjerringbro men alltså inte i vår grupp. Klen tröst för stunden, men vi fortsätter att flytta fram vår position och har definitivt bevisat att vi hör hemma i handbollens finrum. Förra året var vår plats ifrågasatt av många proffstyckare, men inte nu längre.

FullSizeRender

Ett enda poäng hade räckt men det är kanske inte mot gruppsegrarna på bortaplan i Makedonien den poängen skulle bärgas. Dessutom med en märklig resdag med tretton timmars väntan på flygplatsen i Wien och en annorlunda, men kreativ uppladdning.

Är flyget inställt får man ta båten!

Matchen fick en kanonstart, men tyvärr inte för IFK. Gunnar kvitterar till 1-1 i IFKs första anfall med ett dunderskott rakt framifrån, men tyvärr visade det sig vara sista gången vi hade greppet om slutspelsplatsen. Vardar gör tre raka mål till 4-1 efter fem minuter innan IFK får ordning på sitt anfallsspel. IFK gör små ryck för att komma ikapp, 9-6 blir 10-9 trots en utvisning på Gunnar Stein och stolpträff av Albin med retur till Arnar som missade i princip öppet mål. Vardar växlar upp och sätter tre raka till 13-9. Stig Tore kommer in och sätter 13-10 men drar bollen stenhårt i ribban i nästa anfall. Philip fixar 14-11 på egen hand och efter en passmiss av Vardar går IFK till anfall för att få kontakt och bara tvåmålsunderläge. Tyvärr så råkar målvakten i Vardar, precis som alla andra spelare, vara av yttersta världsklass och gör en sagolik dubbelräddning. Man suckade trött varje gång han räddade och man undrade varför IFK sköt just i det hörnet där deras målvakt Sterbik råkade befinna sig, men givetvis är det ju just det som gör honom till en av världens bästa målvakter, att hela tiden vara på rätt plats och stoppa bollen. Med minuten kvar av halvleken har Vardar en tung femmålsledning och många på Twitter kastar nu in handduken, men Stig Tore dunkar in 17-13 och på kontring i slutsekunden har vi chans på 17-14. Nåja, fyramålsunderläge i paus är ju på inget vis kört. Två snabba mål i början på andra halvlek ger ju kontakt på nytt!

Två snabba mål kommer, men tyvärr inte för IFK. Simic gör en räddning men ett missat inspel till Arnar på linjen och en offensiv foul av IFK ger Vardar vad de behöver. 19-13 två minuter in i andra halvlek och anfall för en sjumålsledning. I handbollsigan förlorade IFK fyra raka bortamatcher efter usla andra halvlekar, men ikväll var det gamla hederliga IFK som var tillbaka. Vägra att vika ned sig och bara kriga på! Vardar gör 20-15 fem minuter in halvleken på en straff som lika gärna kunde ha blivit en offensiv foul och spelvändning. Två mål av Tim (straff samt kontring) samt ett av Philip ger 20-18 och hoppet om slutspel är mirakulöst tillbaka! 21-18 blir 21-19 efter räddning av Simic och kontring av Jerry. I anfallet efter är IFK ytterst nära att få tag på bollen men efter ett lååååångt och passivt anfall får Vardar straff och 22-19. Albin kontrar in 22-20 och snor bollen igen så Tim kan reducera till 22-21 tolv minuter in andra halvlek. Publiken är inte nöjd med hemmalagets spel utan buar ut dem. Vardar lobbar in 23-21 från linjen och en ny möjlighet ges till bara ett måls underläge när IFK får straff. Den bommar tyvärr Jerry, och vad värre är att han skadar när han skjuter och spelar inte mer för kvällen. 23-22 kommer istället av Philip i anfallet efter innan Arnar lite onödigt åker på en utvisning. Utvisningen blir dock helt mållös (Simic räddar straff!) och IFK har ny kvitteringschans i flera anfall. Tröstlöst att jaga kvittering men aldrig komma ikapp. Matchens avslutning blir en nagelbitare. Vardar har uddamålsledning med 24-23 och 25-24 innan de gör 27-24 trots ny straffräddning av Simic. En mäktig målvaktsduell utspelar sig och de högklassiga räddningar avlöser varandra. Moen gör 27-25 och på kontring sätter Viktor 27-26 med sex minuter kvar. Vardar är under press och tar timeout. Ny räddning av Simic följer och IFKs stora läge i matchen kommer när Philip kliver igenom och är helt ren i läget rakt framför mål, men så var det ju den där Sterbik igen som är i vägen för bollen. Dessutom var det misstänkt straff när Philip fick sig en tryckare, men domarna friade. Med fyra minuter kvar av matchen får vi vårt sista uddamålsunderläge, 28-27, men en passmiss av IFK i nästa anfall beseglar vårt öde. Timeout och spel med sju man mot sex hjälpe inte. IFK gör visserligen mål i sina anfall men det gör Vardar också. Matchen slutar 32-29.

Det vi tar med från oss kvällen är Stig Tores återkomst! Skadan på Jerry hoppas vi att den inte är allvarlig. Nu är det full fokus på Handbollsligan och vi hoppas att spelet från Champions League består och där vi faktiskt vinner med fyra mål mot de regerande mästarna. Vi vill givetvis försvara vår position som Sveriges bästa handbollslag genom att ta det tredje raka SM-guldet och därmed även få en tredje säsong i handbollens finrum. Till skillnad mot förra året kommer vi inte att tappa i princip hela förstauppställningen utan vi kan bygga vidare på årets lag. Dock kommer Simic att saknas, både på och utanför plan.

Är flyget inställt får man ta cykeln!

Det är extremt tätt i toppen, men fortfarande har vi tappat minst poäng av alla lagen. Tre poäng efter Alingsås och LUGI men med två matcher mindre spelade.

MÄSTARNA FRÅN SKÅNE DET ÄR VI!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar