En storlek större (eller två)

IFK Kristianstad – FC Barcelona, 21-26 (1-6, 7-5, 1-6, 12-9)

Champions League, omgång 13
Kristianstad Arena, publik 4 998
24 februari 2018

Spelar man Champions League så är det inga dåliga lag som vi möter, men det finns nivåer även där. Vi var ju nära att bryta deras mäktiga hemmasvit nere i Barcelona, men idag var vi aldrig nära. Det är visserligen inte mot FC Barcelona vi räknar med att plocka poängen som behövs, men hoppet finns ju där trots allt. Fast då måste allt sitta hundra procent och de tekniska misstagen måste hållas till ett minimum. Så skedde inte ikväll och då räcker vi inte till. Där det i Handbollsligan hade blivit läge för genombrott eller skottläge, är det stängt mot FC Barcelona. Istället tvingas IFK till att passa bollen vidare och fortsätta försöken att komma till avslut.

Det börjar bra, FC Barcelona får en tidig passivitetsvarning och Rickard räddar, men bolluslingen slinker med minsta möjliga marginal ut över långsidan. Inkast till gästerna, istället för målvaktens boll, följt av 0-1. Olafur driver upp tempot och på ett snabbt avkast dunkar han in kvitteringen 1-1. Så långt finns hoppet om skräll, men det varar bara någon minut till. FC Barcelona visar att de tänker åka hem med två poäng. IFK har förtvivlat svårt att komma till avslut. Det är stängt överallt, och när väl skotten går förbi så plockas de lätt av målvakten. Inte heller lätt att nå vår linjespelare, som står omringad av spanska bjässar. I försvaret är det omvänt, deras linjespelare kan bara sträcka upp armen och plocka ned bollen, utom räckhåll för IFK. De är nog inte bara en, utan två storlekar större. FC Barcelona inleder de sju minuterna i bägge halvlekar med att göra 6-1. Resterande trekvart av matchen vinner faktiskt IFK med 19-14, en ringa tröst. Istället var det bara till att njuta av guldkornen som bjöds:

  • Ett av världens bästa handbollslag
  • Några av världens bästa spelare
  • Stig-Tore Moens skytte (innan deras målvakt läst in sig)
  • Valters straffkyla
  • Antons vassa inhopp
  • IFKs stundtals briljanta försvarsspel
  • Leos straffräddning följt av dubbelräddning
  • Arnars avslut från linjen
  • Kontringsspelet
  • Södra Kurvans färgstarka introflaggning

Förlust, fast i denna märkliga värld där inbördes möten går före målskillnad vid lag på samma poäng kan det faktiskt bli till vår fördel OM Wisla Plock vinner mot Rhein-Neckar Löwen imorgon. Inte helt omöjligt då RNL inte imponerat på sistone i Champions League. Om så sker kan nämligen inte Zagreb gå vidare till slutspelet även om de vinner mot oss i sista matchen, och de har då inget att spela för. Hade vi vunnit ikväll, kunde Zagreb gått vidare på inbördes möte, även om Wisla Plock vinner. Förlorar Wisla Plock mot RNL går Zagreb vidare om de vinner mot IFK. Snurrigt värre.

Vi bryter ihop och blickar närmast mot Handbollsligan. Seriesegern är ju i princip redan klar. Det räcker med att ta ett poäng på de kvarvarande fem matcherna, men vi har ju mer än så att spela för. Vinst mot Malmö på tisdag är önskvärt för att visa var skåpet ska inför stundande slutspel, och så har vi ju en hemmasvit att utöka. Likaså kan vi tangera klubbrekordet på sextio poäng på en säsong, om vi inte tappar fler poäng i vår. Än är det inte försent att hänga på Södra Kurvan till Malmö på tisdag, platser finns kvar.

VI ÄLSKAR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar