En storlek större

IFK Kristianstad – HBC Nantes, 26-31 (12-13, 14-18)

Champions League, omgång 11
Kristianstad Arena, 10 februari 2018
Publik: 3 816

Efter två hårfina vinster mot Karlskrona och Hammarby med ett spel som inte kvalade in på topplistan i Europa var förväntningarna något nedskruvade inför kvällens match. En del fasade kanske för att vi skulle bli helt överkörda, men det var jag inte orolig för. IFK har en förmåga att lyfta sig mot bättre motstånd, och för att hushålla på krafterna så kan vi inte köra tornadohandboll i serielunken. Den sparar vi till slutspelet. Redan förra året (2017) blev vi klar för slutspel i vår, men vi har ju en from förhoppning om att nå slutspel även i Champions League. En skrällpoäng i kväll eller mot Rhein-Neckar Löwen eller FC Barcelona sätter ena benet i slutspelet. Men skrällpoängen får vänta någon match till, för i kväll var Nantes en storlek större än IFK. Chansen fanns där, men då hade vi behövt minimera de tekniska felen, och även haft lite större tur med avslut och returer.

Det blir ingen drömöppning för IFK, eftersom övertramp och missat avslut ger 0-2 efter två minuter. Men en kontring av Viktor ger första hemmamålet och några minuter senare är det kvitterat, 3-3. Gästerna är i förarsätet upp till 6-6, men övertramp av Nantes ger kontring och likt en ostoppbar lavaström drar lagkapten Olafur fram mitt i banan och bombar bestämt in hemmaledningen 7-6, 13 minuter in i matchen. Kvitterat dock direkt efter snabbt avkast. Skott högt över följer av IFK, och i anfallet efter får gästerna en straff som ger dem förarsätet åter med 7-8. Tim kvitterar till 8-8, och Viktor kvitterar till 9-9 efter 20 minuter. Chansen till ett nytt ledningsmål är nu enorm, eftersom IFK går till anfall när Nantes glömmer att byta in sin målvakt (!) i samband med en utvisning. Publiken vrålar SKJUUUUT!, men spelarna uppfattar inte detta förrän i uppställt anfall. Fortfarande med målvakten på bänken tar IFK ett halvdant avslut genom täck och missar målet. Det hade räckt med något steg inåt mitten och en enkel lobb över försvaret. Nantes är nu lite ur fas, och tar en, vad det visar sig vara, en taktiskt rätt time out. IFK drabbas av utvisning och till skillnad från IFK har Nantes full koll på att målet är tomt och gör två enkla mål. De rycker åt sig en tremålsledning (9-12 samt 10-13). Stig-Tore har ett skottläge, men tvekar. Olafur tar ansvar och visar hur man gör genom att trycka in 11-13. Stig-Tore lär sig snabbt och i nästa anfall bombar han in halvtidsresultatet 12-13. Ett helt OK resultat för IFK med tanke på underlägena vi haft och de tekniska felen vi gjort.

Rickard har under första halvlek visat att han håller hög europeisk klass och fortsätter att stå i andra halvlek. Tyvärr är det flera skott som han är på, men bollen letar sig ändå retligt in i mål. 12-14 kommer på det viset. Olafur viker sig i luften och sätter vackert 13-14. I nästa anfall är Tim ytterst nära att få tag på bollen när Nantes ligger i anfall, men istället gör de 13-15. Bollen studsar sen på foten på en Nantes-försvarare, vilket tyvärr inte domarna ser. Istället kontring och 13-16 och sedermera även 13-17. IFK kryper närmare via 15-18 och 16-19 innan det matchavgörande rycket kommer. IFKs sista verkliga chans att ta poäng kommer efter en fotparad av Rickard vid 18-22. Utvisning på Nantes följer, men inga mål för IFK. Tre raka mål för gästerna stänger i princip matchen med 18-25 och 13 minuter kvar. In med Leo och IFK, ivrigt påhejad av publiken, vill inte vika ner utan kämpar ända in i kaklet. En svag förhoppning finns vid 24-28, efter tre raka IFK-mål och med fyra minuter kvar att spela. IFK kör nu tvåpunkt i försvar och sju mot sex i anfall, men Nantes är alldeles för rutinerade och kan effektivt spela av matchen. Albin fastställer slutresultatet 26-31.

Bäst i brandgult var vår lagkapten Olafur, som visade att han är tillbaka efter sin skada. Med den inställningen han visade ikväll kommer han att bära laget långt i vår. Han körde rebelliskt med regnbågsbindeln i första halvlek, men i andra halvlek var det den EHF-godkända tråkbindeln som satt på armen.

Krutis egen video verkar ha gått hem på YouTube, den franska klacken skanderade Krutis! efter matchen och belönades med ett finbesök på läktaren.

IMG_1966

Två chanser kvar till en eller två skrällpoäng innan den rafflande slutmatchen mot Zagreb borta troligen avgör om det blir slutspel eller ej. Först en sväng inom serielunken, IFK Skövde borta på torsdag och sedan Rhein-Jerry Löwenbring borta på söndag.

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar