En viktig seger!

RK Celje – IFK Kristianstad, 27-28 (13-13, 14-15)

Champions League, omgång 10
170211

Två klara raka förluster efter VM-uppehållet och en hårfin vinst mot Ysta vit har rest många frågetecken och fått många IFK-supportrar att misströsta och ångra att de redan köpt biljett till SM-finalen. Mitt i en hektisk avslutning av serien, där IFK just nu inte ligger på viktiga första eller andra platsen (för att få hemmafördel hela vägen till finalen), ska dessutom tunga matcher i Champions League klämmas in. Tunga med avseende att det är inga ängagäng vi möter, långa resor och konkurrenterna här hemma slipper detta. Med IFK på jumboplats i CL finns det nog IFK-supportrar som helst hade sluppit Champions League, men IFK får så klart vända läget till något positivt. I det korta perspektivet är det bra med matchning på en hög nivå, kan man ta med det tempot och spelet med hem till Sverige är mycket vunnit och det kan även vara skönt att få spela matcher utan press och krav på att vinna. I Champions League finns det bara en svit som kan spricka, IFKs dåliga bortafacit. I det långa perspektivet är det viktigt att spela i Champions League, för att kunna locka till sig spelare på väg upp. IFK går in för att vinna och ta revansch för den tappade poängen i höstas hemma mot RK Celje. Och det gick ju galant!

Matchinledningen går i ett rasande tempo åt båda hållet, vilket skapar ideliga tekniska fel. Efter två minuter kan Jerry sätta 0-1 på kontring, en offensiv foul av Celje ger ny kontring och Tim sätter 0-2. Tre raka hemmamål ger 3-2. IFK vill inte vara sämre utan gör också tre raka mål till 3-5 och Celje tar timeout efter åtta minuter. Samtliga IFK-mål har gjorts av Tim & Jerry på kontring! IFK håller tvåmålsledningen till 5-7 efter 10 minuter, innan flera tekniska fel ger tre raka celjemål på nytt, 8-7. Spelet böljar fram och tillbaka och lagen turas om att vara i ledning.  Nebojsa börjar visa gammal god form igen och IFK tar ledningen på nytt, 8-9. Men ånyo tekniska fel ger tre raka slovenska mål, 11-9 efter 21 minuter och IFK tar timeout. Ola är glasklar i sin analys ”Gubbar, vi har tio tekniska nu!”. Bakåt är det fortsatt stabilt, en helt annan nivå än mot Ysta i onsdags. Stans nya torg lämnades hemma. Framåt ersätts nu kontringsmålen med tungt artilleri och Stig Tore och Olafur bombar in varsitt mål och Jerry sätter det tredje raka målet på straff, 11-12 med fem minuter kvar av halvleken. Chansen till en skön ledning i paus kastas dock bort när Stig Tore åker på en utvisning. Celje går för tre nya raka mål, men fallerar på detta trots att IFK bjuder på tekniska fel i parti och minut. I slutminuten bryter Celje och går på kontring, men Simic gör en sanslös räddning och istället kvitterar Tim med sekunder kvar av halvleken. 13-13 i paus.

Celje försöker göra ett ryck i andra halvlek, men IFK kommer tillbaka. Fem raka IFK-mål vänder matchen och sätter IFK i förarsätet. 17-15 blir på fem minuter 17-20 och med kvarten kvar börjar vi tro på poäng i kväll, och rent av en vinst. Tron blir inte svagare när vi får straff och kan ta en fyramålsledning, men även solen har sina fläckar och Jerry drar den i ribban och ut. Celje sätter våra nerver på prov och understödda av den ljudliga publiken reducerar de till 20-21 (47 min) och IFK tar timeout. Två mål ger 20-23 med tio minuter och nu ser det riktigt ljust ut på nytt, Celje tar timeout. En tredje utvisning på Olafur och därmed rött kort skickar in moln i stora mängder på den så nyss klara IFK-himlen. Med tre minuter kvar kvitterar hemmalaget (25-25) och IFKs uppställda anfallsspel börja fallera. Ängslan att förlora börjar nog smyga sig in, men bakåt ser det dessbättre mycket mer stabilt ut. Stig kliver fram i anfallet och trycker in den i krysset till 25-26, och Jerry sätter 26-27 på straff  med en och en halv minut kvar. Celje kommer inte till avslut utan varnas för passivt spel, men en utvisning på Mario tar ner domarnas arm och efter en timeout kvitterar de från kanten med fem sekunder kvar. Suck, en tappad poäng i slutsekunderna svider alltid. IFK ger sig dock inte utan skickar in timeoutkortet med tre sekunder kvar. Ola förklarar hur han vill ha spelet och avslutar med ”Jävligt snabbt!”. Avkastet går till Gunnar, som inte behövde vinna på Eurojackpot för att få åka karusell, när en hemmaspelare blev alldeles för ivrig i sitt försvarsspel. Även om nedrivningen skedde bara någon meter in på planen så döms det med reglerna för spelförstörelse i slutminuten rött kort och straff till IFK. Det rörde så klart upp stora stormar på plan och på läktaren, men Iceman är kylan själv. Jerry väntar med ett leende på läpparna och drar sedan in straffen under målvakten! 27-28 och vinst för IFK! Att det antagligen var fotfel struntar vi helt i utan njuter glatt av vår nyvunna slutspelsplats i Champions League.

Hela matchen går att se i repris på EHFTV.

Att vinna i fd Jugoslavien är inte lätt, det är en stor bragd av IFK och nu ser det oerhört ljust ut. En nyckelmatch är bortamatchen 25/2 mot Zagreb (som vi slog stort hemma). I sista matchen möts våra konkurrenter Celje och Zagreb och något av de lagen kan därmed passera IFK i tabellen om vi inte tar fler poäng i vår.

FullSizeRender

Även för spelet i Handbollsligan är detta en viktig match. Toppmatchen mot Malmö hemma på torsdag känns genast mer överkomlig. Läget blev inte sämre av att LUGI förlorade borta ikväll mot Ysta vit (inget att deppa för, kan hända de bästa).

På topplistan över positiva saker i kväll:

  • Tim Sörensen fick igång målproduktionen
  • Tornadohandbollen var tillbaka med full kraft
  • Inspelen till linjen satt som en smäck
  • Nebojsa gjorde många fina räddningar
  • Försvarsspelet var bra, stundtals riktigt bra
  • Viktigt att visa vilja och tro på seger ända in i kaklet

Nu kör vi!

/Daniel Sirensjö

 

Lämna ett svar