IFK Kristianstad – Kielce, 33-34 (15-16, 18-18)

Champions League, omgång 11
Kristianstad Arena, publik 3 812
9 februari 2019

Tung, tung, blytung uddamålsförlust mot tunga Kielce. En poäng, eller två, hade gjort susen i tabellen och lyft IFK till en slutspelsplats. Nu står vi där med ännu en hedersam förlust som inte hjälper oss ett smack. I kväll kan vi verkligen tala om små marginaler som inte var på vår sida:

• Sista reduceringen kom en halv minut för sent för att ge en riktig kvitteringschans

Ett enda mål (helst två) i dessa lägena till IFKs favör hade räddat kvällen, men så blev det tyvärr inte. Istället får Uffe inkassera sin första förlust som IFK-tränare på 12 år.

IFK börjar bra med räddning av Richard och mål av Viktor. Men tre raka mål Kielce-mål ger en tung start och 1-3 efter fyra minuter. Olafur reducerar efter ribbträff och fångad egen retur. Två linjemål av IFK (Arnar och Anton H) kvitterar till 4-4 innan Kielce rycker till 4-7 efter fyra mållösa minuter av IFK. IFK gnetar ikapp på nytt och precis som Karlskrona senast så kvitterar Olafur till 8-8 (en kvart in i matchen). Lika fram till 10-10 innan Stig-Tore ger IFK ledningen med 11-10. IFK är på gång, men får det kämpigt efter två tvåor på nummer två på tre minuter. Inget inhopp som Emil kommer att skriva brev hem till föräldrarna om. Trots det står det 12-12 när utvisningarna är avklarade. Ribbträff av Olafur och tappad boll av Stig-Tore sätter Kielce återigen i förarsätet med ett mål marginal. Teitur kvitterar med minuten kvar till paus, men efter matchens första timeout kan Kielce sätta 15-16 med sekunder kvar. Ett mål som rent krasst kan anses vara vinstmålet med facit i hand.

Valter som bara varit inne på straffar i första halvlek startar andra halvlek, och som han gör det! Två raka IFK-mål till lika 17-17 (kontring och ett kantläge efter att Stig-Tore gentilt släppt ut bollen istället för att ta egen lucka). Det kunde blivit ett tredje raka IFK-mål och ledning efter att Stig-Tore återigen gentilt släppt ut bollen till Valter men tyvärr sitter avslutet rätt i ansiktet på Kielcemålvakten som går i däck. Andra halvlek fortsätter med samma matchbild som första, Kielce har ledning med 1-3 mål innan IFK går i kapp på nytt genom bra försvarsspel (många passivitetsvarningar på gästerna) och snabbt omställningsspel, men IFK tar aldrig ledningen. Leo kommer in sista kvarten. Med tio minuter kvar gör han första räddningen och Teitur kontrar in 29-29, ny räddning av Leo men IFK kastar bokstavligen bort ledningsmålet efter tre långa växlar där ingen vågar ta avslutet. Kielce tröttnar på att vänta så de bryter och kontrar in 29-30. IFK har ett bra försvarsspel sista tio minuterna där Kielce har svårt att komma till läge. De tar flera avslut långt utifrån som Leo enkelt räddar, men tyvärr går två gånger returerna rakt i händerna på en fri Kielcespelare som gör mål. Med tre minuter kvar är det underläge 31-33 och IFK tar timeout. IFK testar spel sju mot sex, men det hade de nog inte övat för det resulterade i mest ingenting. Leo räddar och med två minuter kvar kommer läget som Viktor antagligen ligger sömnlös över i natt, i kvällens största kantvinkel missar han reduceringschansen till 32-33. Det målet kommer sedan, men först en minut senare när Anton kontrar in det efter en offensiv foul av Kielce (framstressad av Viktor som indian i ett aggressivt fem-ett-försvar). Kielce sätter 32-34 med halvminuten kvar och åker på en utvisning när de stör IFKs avkast. Valter reducerar på straff med 20 sekunder kvar, vilket är för lite tid mot ett rutinerat Kielce. De håller undan och vinner med ETT j-vla mål, 33-34.

Ingen skam att förlora mot ett lag som vann Champions League för tre år sedan, men det ger inget pluspoäng i tabellen.

Nya tag i Handbollsligan och Champions League nästa vecka genom bortamatcher mot Hammarby och Barcelona, innan det blir tre hemmamatcher mot Alingsås, Vardar och Sävehof. Självklart ställer nr 8 upp och stöttar Uffe & Co på plats för