Ett stort fall framåt

Ystads IF – IFK Kristianstad, 30-28 (17-14, 13-14)

Handbollsligan, match 13
Ystads Arena, publik 8 (!?)
6 december 2020

IFK på jakt efter revansch mot Ystads IF efter överkörning på hemmaplan i torsdags.

Det börjar bra med ett taggat IFK som är med i matchen redan från start. Visserligen har hemmalaget taktpinnen med ett eller två måls ledning, men IFK vägrar att släppa taget. Gustaf gör flera fina räddningar och IFK springer på allt. Tyvärr fortfarande lite segt i uppställt anfall, men målen kommer ändå. Dock har IFK inte marginalerna på sin sida i slutet så Ystads IF kan ändå göra ett litet ryck till en tremålsledning i paus.

Målvaktsbyte i IFK inför andra halvlek. Gustaf har verkligen inte gjort en dålig match. Men Leo har vänt sådana här matcher förut så bytet är helt klart motiverat. Han börjar med fyra monsterräddningar och IFK har kvitterat 17-17 innan det ens gått tre minuter av andra halvlek. Efter drygt tio minuter har IFK tagit ledningen och Adam går på kontring för en tvåmålsledning. Tyvärr tar bollen i ribba, målvaktsnacke och ribba ut. Istället kan YIF kvittera. Ledningen växlar sedan några gånger, och IFK är så när att kunna ta både en och två poäng ikväll.

Som sagt, små marginaler där Ystads IF hade större tur med returerna än IFK. Men framför allt är det en sak som avgör ikväll. När Kim Andersson har dagen platsar han i de flesta europeiska lagen. Och idag hade han verkligen dagen. Åtta mål, och de gjorde han lite när han ville. Det är verkligen ingen skam att förlora borta med två mål mot ett Ysta som spelar taktiskt rätt hela matchen igenom och med Kim på spelhumör. Och matchen levde in i slutminuten, för IFK vägrade vika ner sig, och det gillar vi. Handboll ska vara spännande!

Ingen klättring uppåt i tabellen för IFK idag. Men erkänn, visst har vi lite saknat känslan av att kunna slå ur underläge och att följa resultaten i andra matcher för att se hur det påverkar IFKs möjligheter till bra tabellplaceringar. Att jogga igenom en serie är inte kul i längden och gynnar ingen. Nu knyter vi nävarna (tyvärr utan nummer 8 på läktarna), tar en match i taget för att ta så bra position som möjligt (helst serieseger) inför slutspelet. December har bara börjat. Längtar redan till nästa match!

Det vi tar med oss idag är att Alfred är tillbaka i spel, Emils säkra avslut, målvaktspelet från både Gustaf och Leo, Anton fortsätter att ösa in mål och att Fredrik fullt ut kan satsa på mittniopositionen för att få fart på anfallsspelet. Välbehövligt. Får vi bara ned antalet tekniska fel så blir vi oslagbara.

Ystads IF imponerar på plan, och på bänken, men inte i övrigt. Hela matchen igenom höll en supportklack (!?) igång med trummor och rop, med allt annat än ett coronasäkert avstånd. I vanliga fall älskar jag en engagerad publik, men inte i dessa pandemitider. Vi har alla blivit ålagda att ta ansvar för att dämpa pandemins spridning. Allt går inte att lagstifta om men myndigheterna och Statsministern har varit glasklara med att vi inte ska tänja på reglerna utan istället rätta in oss i ledet. Vi kan tycka att det i vissa fall blir orimliga konsekvenser, exempelvis får inte ungdomarna över 15 år träna och ingen publik tillåts på läktarna. Något vi alla lider av, särskilt nu när spelarna mer än på länge behöver vårt stöd. Handbollsförbundet beslutade 24 november att publik inte är tillåtet vid läktarna. Detta följer uppenbarligen inte YIF då de i matchprotokollet skrev åtta som publiksiffra!? Det sas av någon att det var volontärer, och inte publik, vilket skulle förklara deras gula västar. Volontärer är tillåtna, men de ska enligt tävlingsbestämmelserna från förbundet ”fylla en praktisk funktion för att matcharrangemanget ska kunna genomföras på ett säkert och professionellt sätt”. Jag vet inte, men att skrika ”Där kan du sitta!” och ”Skärp dig domaren!” känns inte särskilt proffsigt. Men varför står det då publiksiffra åtta i matchprotokollet? Det är möjligt att YIF hittat något kryphål för att kunna skapa stämning på match, men det är i så fall ytterst oansvarigt och precis vad Statsministern bad oss att inte hålla på med.  Vi får alla göra vårt för att minska smittspridningen, och minska belastningen på vården.

Nu närmast väntar bortamatch mot Tatran Presov på tisdag. Vinst där och vi har ett bra grepp om en slutspelsplats i EHF European League. Därefter ett dubbelmöte mot IF Hallby.  Det finns bara ett läge nu, och det är

FRAMÅT KRISTIANSTAD!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar