Ett träd får växa till himlen

AHK-IFK, 141214, 27-28

Så där ja, 14:e raka vinsten i Elitserien. Dessutom på bortaplan mot de regerande svenska mästarna Alingsås i deras hemmaborg Estrad. En signal som resten av idrottssverige hör klart och tydligt, IFK Kristianstad är på god väg i den långsiktiga planen att bygga ett europeiskt topplag!

Matchen började sådär för de orangea (läs brandgula om du föredrar det). Stillastående fötter framåt och dåligt hemspring gav Alingsås 4-0 och IFK tog timeout. Första IFK-målet dröjde åtta minuter in i matchen (Stenbäcken), och sedan var vi med i matchen. Spelet var ryckigt åt båda håll och underläget pendlade mellan tre och fem mål. 9-4 blev 10-7 blev 12-7 blev 13-10 och 14-11 i paus. Men känslan var definitivt att det här skulle IFK klara av, en känsla som förstärktes av att Alingsås fick varning för passivt spel fyra anfall i rad i slutet av halvleken.

Andra halvleken startade med nyinbytta Leo och Jepson, vilket gav en föraning om att en scenförändring var på gång. IFK fortsätter att knappa in och efter 7 minuter har man gått upp i ledning 15-16 efter tre raka mål av Cederholm, Björnsen och Pettersson (tre olika spelare). Vägen till seger låg vidöppen men ett antal utvisningar i rad för IFK höll ställningen jämn. IFK hade inte riktigt tumme med domarna. Cederholm blev knuffad in i en försvarare och fick en stürmerfoul mot sig och i anfallet efter blev en helt stillastående O’Sullivan rundad av en alingsåsare och åkte på en utvisning.

Alingsås spel framåt har nu helt kommit av sig och de tar ofta avslut i dåliga lägen, även när de var en man mer på plan. Tack vare en spelvändning får Alingsås ändock en tvåmålsledning 21-19 och har bollen i anfall för tremålsledning med dryga tio minuter kvar, men räddningar av Leo och fyra raka mål av Ceder, Tollbring, Björnsen och Lindgren (fyra olika spelare) vänder på steken till 21-23. Alingsås kvitterar till 23 lika, men efter Stenbäckens 23-24 släpper sedan IFK aldrig ledningen. Alingsås sätter 27-28 på straff ribba in med 19 sekunder kvar. Slutsekunderna blir röriga efter att Jepson fick bollen helt ren på vänsterkanten och kastade iväg bollen istället för att gå på avslut. Ett debacle vi kunde varit utan då det ändå inte påverkade utgången av matchen. Hade han gått på avslut hade Alingsås ändå inte hunnit göra mål. Kan tyckas onödigt av Jepson, likaså knuffen han fick in i alingsåsbänken (skaderisk). Men gör han samma sak i vår och avgör en SM-final kommer vi att älska honom för det.

Med mindre antal spelade matcher leder IFK serien med 4 poäng. Hemmamatch mot Drott på onsdag och dubbelmöte mot HK Malmö under julhelgen gör att det är högst troligt att IFK har 30 poäng och 17 raka vinster på kontot när vi tar VM-uppehåll! Ett uppehåll som får ägnas åt att leta målvakt, om inte YIF sänker sin orimliga prislapp på Ohlander (300 000 kr!). Kom igen nu, Ysta, ge killen chansen att kröna sin karriär med ett SM-guld!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar