”Fan va dålig du är domaren!”

IFK Skövde – IFK Kristianstad, 26-26 (14-15, 12-11)

Handbollsligan, match 26
Skövde Arena
15 februari 2018

Jag såg inte första halvlek, men om den var lika dålig som den andra så missade jag ingenting. IFK åker upp till Skövde för att dricka mellanmjölk från Arla, inklämd mellan den franska champagnen och den tyska ölen i Champions Leauge. Kanske inte sexigaste matchen att spela under året, men det betyder ju inte att man inte kan spela bra handboll bara för det.

Ledning i paus med ett mål efter att ledningen skiftat under den första halvleken. Två raka mål av Stig-Tore gav en tremålsledning, men två raka skövdemål gav 14-15 i paus.

IFK inleder andra halvleken trevande, men kan rycka åt sig en tremålsledning på nytt, 16-19. Bland annat efter en kontring där Philip slås ned i golvet i samma ögonblick han trycker bollen i mål. Solklar utvisning på en skövdespelare. Fan va dålig du är domaren! ljuder på bred västgötska i hallen. Två anfall i rad med chans på 16-20 och ett ordentligt ryck, men tyvärr alldeles för dåligt i avsluten framåt. Istället slarv och två raka skövdemål, och ett måls ledning på nytt, 18-19. IFK fortsätter resten av matchen att ha ledning med ett och med chans till tvåmålsledning. Skövde är nu helt slutkörda och har svårt att komma till avslut. Många anfall för IFK att rycka ifrån till en stabil seger, men avsluten framåt är alldeles för dåliga, både i valet av läge och i vilja att göra mål. Sista minuten blir ytterst märklig, IFK i ledning med 25-26 men blir avblåsta för en ytterst tveksam offensiv foul på Albin som annars hade varit helt ren framför målvakten och kunde stängt tillställningen. Ett tveksamt domslut i fördel till det försvarande laget. Istället går Skövde till anfall med sju mot sex och 20 sekunder kvar. De kommer absolut ingenstans i anfallet, och kommer inte ens till avslut. Nästan läge för passivitetsvarning om det hade gått några sekunder till. Istället gör Olafur ett föredömligt försvarsarbete och får stopp på försvaren med fem sekunder kvar och dyker sedan efter bollen. Precis sådant uppoffrande försvarsspel vi vill se i handboll! Då stoppar domarna klockan, håller en liten tvåmanskonferens och ger sedan Olafur ett rött kort! Ytterligare ett tveksamt domslut, denna gång i fördel till det anfallande laget. Och som en snyggt skivad citron i en gin och tonic dömer de straff till Skövde! Var kom den ifrån! Uppenbarligen har de dömt det som spelförstörande, men det innebär att då får man inte spela samma försvarsspel i slutminuten som man gör i resten av matchen? Det kan ju omöjligt vara för en sådan här situation som regeln om direktrött och straff kom till. Jag kan förstår det i en situation som när tränaren klev in på planen och stoppade en kontring med några sekunder kvar. Skövde var ju på inget vis nära att ens komma till avslut!

Handbollen har en del att jobba på för att locka mer publik. Sådant här är ju bara trams, och dödar sporten sakta men säkert. Är sekunderna så dyrbara så får man införa effektiv speltid som i hockeyn eller införa skottklocka som i basketen.

Vill ni se eländet på nytt har TV4 Sport lagt ut ett klipp på slutsekvensen, jag hade dock gärna sett den ytterst tveksamma offensiva foulen som dömdes mot Albin.

Bäst ikväll var målvakterna, många högklassiga räddningar av Leo och Richard, och lagkapten Olafur. Han är ligans bästa spelare. Han kliver alltid fram och tar ansvar och driver på laget. Jag är oerhört nöjd med att han fortsätter i IFK!

Nu är allt det här endast av akademisk betydelse. Slutspelsplatsen är säkrad sedan förra året, en poäng till så är hemmaplansfördel säkrad i kvartsfinalen, tre poäng till så är hemmaplansfördeln säkrad även i semifinalen, fem poäng till så är seriesegern i hamn och IFK har tolv poäng kvar att spela om.

Nu väntar Rhein-Jerry Neckar borta på söndag och sedan hemmamatch på onsdag mot HK Alingsås. De tre senaste årens finalmotståndare för IFK har det tungt, riktigt tungt nu. Ikväll en sjumålsförlust hemma mot HK Malmö. Enda laget som besegrat IFK i Handbollsligan den här säsongen och som seglat upp som favorit till att få möta IFK i Scandinavium i maj. Vi ska i så fall akta oss noga för att ta ut segern på plan i förskott, däremot har vi då redan vunnit en match på walk over, den på läktarna.

Nu blickar vi framåt mot en härlig handbollsvår, för

DET ÄR VI SOM ÄR IFK!

/Daniel Sirensjö

Lämna ett svar